onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hayvan Kalmadı: Et Fiyatlarında Bunlar İyi Günlerimiz!

Hayvan Kalmadı: Et Fiyatlarında Bunlar İyi Günlerimiz!

Türkiye'de ne kadar hayvan olduğunun tam olarak bilinmediğini biliyor muydunuz? 

Yapılan hesaplamaların tahmini değerlerden ya da tümden varım yöntemiyle oluştuğunu ileten Sencer Solakoğlu yıllardır hayvancılık politikalarına dikkat çeken bir isim. Yapılan tüm hesaplama ve planlamaların veriler üzerinden gidilerek değil, sonuçlardan yol çıkılarak yapıldığını iletti. Böylelikle planlamaların kısa vadeli yapıldığını bildiğimiz şu günlerde dünyada hem enflasyon, Türkiye'de kur ve enflasyon ile bir de pandemi ve iklim koşulları ile gıda güvenliğinin öne çıktığını görüyoruz.

Hayvancılık politikaları haberinin detaylarını bu içerikte bulabilirsiniz 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yanlış politikaların etkisi en yakın zamanda süt tarafından görülmüştü. Et tarafında ise bu daha başlangıç.

Yanlış politikaların etkisi en yakın zamanda süt tarafından görülmüştü. Et tarafında ise bu daha başlangıç.

Hayvancılık sektörünün temsilcileri, yanlış süt politikalarının hayvancılığı bitme noktasına getirdiğini, bunu yansımasının da et fiyatlarında önümüzdeki dönemde kendini daha fazlasıyla hissettireceğini iletti.

Et fiyatlarına yüzde 30 ila 40 zam bekleniyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yüzde 48 oranında et fiyatlarının zamlanması ile ESK Başkanı Osman Uzun'un ‘şubeler önündeki uzun kuyruklar’ açıklaması gündemde yer almıştı. Durum sadece ESK önündeki kuyruklarla açıklanamayacak seviyede.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk haberinde, süt üreticilerinin sayısı son üç yılda süt fiyatlarında artış yapılmaması ve bu süreçte yem öncelikle olmak üzere maliyetlerde TL'deki değer kaybının desteğiyle artışlarla azaldı.

Bu dönemde zarar eden süt üreticileri hayvanlarını keserek ayakta kalmanın çaresini buldu. Bu kesimler ise dişi büyükbaş sayısının azalttı bu da yeni doğacak hayvanların yetişmesine engel oldu.

En az yüzde 30 zam!

En az yüzde 30 zam!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, “Yıllarca zarara mahkum bırakılan süt çiftçileri, yoğun bir şekilde anaç hayvanlarını kesmeye başladılar. Bu kesimlerin sonucunda her geçen gün et üretimi düştü.” derken, “Et hayvanı üreten çiftliklerin birçoğunun kullanım kapasitesi yüzde 50’nin altına düştü. Dolayısıyla şu anda kesimlik et hayvanı bulmakta çok ciddi zorluk çekiliyor, et fiyatlarının yükselmesi şart” dedi. 

Solakoğlu ayrıca sezona da dikkat çekiyor: 

Turizm sezonunun başlaması ve hayvan stokunun minimuma inmesiyle, mayıs sonuna kadar et fiyatlarının en az yüzde 30 zamlanacağını hesap ediyoruz. 

Etin kilosu rahat 150 lira olur

Etin kilosu rahat 150 lira olur

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve ESK eski genel müdürü İsmail Kemaloğlu ise, “İşletmelerdeki hayvan sayıları ciddi düştü” diyerek, çiftliklerin yüzde 40 ila 50 kapasitede çalıştığını belirtti. 

Kemaloğlu, “Eğer beklenen rakamlarda turist gelirse, etin kilosu çok rahat 150 TL olur. Çünkü arz sorunu kritik bir hal alacak gibi gözüküyor” dedi.

Geçen yıl Türkiye’ye 29 milyon turist gelmişti ama bu sayının yarısında fazlasını geldiği Rusya ve Ukrayna’nın savaşıyor olması nedeniyle bu yıl azalacağı düşünülse de Rusya tarafından yine de bir umut var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hakan Kaseus

Bizim halk layık olduğu şekilde yönetiliyor, (arada kaynayanlar kusura bakmasın 😔) bu halka acımıyorum!

Pasif Kullanıcı

Yapmışken 500 yapın kilosunu, öyle ikide bir zam yapmakla uğraşmayın bi defa yapıp zirvede bırakın bence. et yerine katarlıların sikini daşşanı yedirdiniz bi... Devamını Gör

anck su namun

Angus yeriz ..olmadı diyanet şak fetva çıkartır kedi köpek domuz helal diye Duydun mu errbaş