‘Hangi Partiye Oy Vermeliyim?’ Diyen Kararsız Seçmenler İçin 5 Uygulama
1. Kararsız Kalma

7 Haziran’daki seçim öncesinde kararsız seçmenlere yönelik hazırladığı anketle Türkiye’nin gündemine oturan kararsizkalma.com, 1 Kasım Pazar günü öncesinde de kararsızların en çok kullandığı uygulamalardan. Özgürlük Araştırmaları Derneği ve liberal gençlik hareketi 3H’nin desteğiyle web tasarımcısı Alican Sosyal tarafından 15 Mayıs 2015’te açılan internet sitesi, 25 sorudan oluşan anket ile hangi siyasi partiye yakın olduğunuzu size gösteriyor.
2. Doğruluk Payı

Her seçim öncesinde olduğu gibi 1 Kasım öncesinde de vatandaşa yönelik vaatler havada uçuşuyor ama hangi siyasi partinin hangi beyanının doğru olduğunu veya uygulanabilirliğini merak ediyorsanız,“Doğruluk Payı” size cevabı, ayrıntılı raporlarla sunuyor. Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği ve dijital medya planlama ajansı Revolvia tarafından açılan site, Türkiye’de siyasi aktörlerin demeçlerini günlük olarak takip edip, bu demeçlerin doğruluğunu kamuya açık kaynaklardan kontrol ederek, sonuçlarını internet üzerinden paylaşıyor.
3. Oy Danışmanı

Seçmeni partilerin görüşleri hakkında bilgilendirmek ve hangi partinin kullanıcıya yakın olduğunu göstererek seçmenin daha “bilinçli oy” kullanmasını sağlamayı amaçlayan Oy Danışmanı’nda, parti programları ve güncel konulardan oluşturulan 30 önerme bulunuyor. “Kime, nasıl ve neye göre oy veriyoruz?” sorusundan yola çıkarak geliştirilen uygulamada, bu partilerin seçim beyannameleri ve kaynakları incelenerek belirlenen cevapları, daha sonra partilere sunup, onayını da alıyor. Uygulama,Demokrasi Kültürü, ProDemos ve Bundeszentrale für politische Bildung kurumlarının ortak çalışması.
4. Oy Pusulası

Siyaset bilimciler tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir eğitim aracı olan Oy Pusulası kullanıcılardan 30 değişik konuda tercih ve değerlendirmelerini alıyor. Aynı konular, partilerin seçim bildirgeleri ve benzeri belgelerle karşılaştırılıyor. 30 konu üzerinde 5 farklı parti için belirlenen pozisyonlar özet olarak görselleştiriliyor. Böylelikle soruları cevaplayan kullanıcılar kendi konumları ile 5 değişik partinin konumlarını aynı grafik üzerinde görebiliyor. Uygulamanın akademik yönetim takımında ise Koç Ünversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun yanısıra Hollanda’dan akademisyenler ve araştırmacılar bulunuyor.
5. Bilinçaltının Seçimi

Belki çoğumuz farkında değiliz ama şimdiye kadar attığımız tweet’ler, aslında hangi partiye yakın olduğumuzun da ipuçlarını veriyor. Sosyal medya analizinin bu boyutundan yola çıkan Bilinçaltının Seçimi da 1 Kasım Pazar günü sandığa gitmeden önce, hiçbir anketin hiçbir sorusunu cevaplamanıza gerek kalmadan, aslında “hangi siyasi partiye yakın olduğunuzu” ve “bilinçaltınızın hangi partiye ‘evet’ dediğini”nin cevabını, web tabanlı uygulamasıyla veriyor. “Oy kullanmaya üşenmeyin. Oy vermek güzeldir” mottosunu benimseyen site, dijital medya planlama ajansı Recode tarafından bağımsız bir proje olarak hayata geçirilmiş.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!