Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Hamilelikte Plates'in 26 Faydası
Hamilelikte Plates'in 26 Faydası
Hamilelikte pilates yapmanın faydaları
Pilates sayesinde, hamilelik döneminde daha az kilo alma, doğumun daha rahat olması, bebeğin ilerleyen dönemlerde atletik yapısını belirlemesi gibi faydaları olduğunu duymuş muydunuz?
1 ) Hamilelikte Plates’in 26 Faydası
Hamilelikte meydana gelen ödem ve şişliklerin azalmasına yardımcı olur.
Hamilelik süresince pilates yapan anne adayları, doğum halindeyken solunum ve gevşemeleri çok kolay yapabilir.
Hamilelik sürecinde, anneler bel ve sırt ağrılarından çok fazla şikayetçi olurlar. Pilates, bu bölgedeki kasları güçlendirip, ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
Hamilelik sırasında daha az kilo alırsınız.
Gebelikte diyabet riskinizi yüzde 27 azaltırsınız.
Dahaz az duygusal gel-gitler yaşarsınız. (Daha az ağlarsınız.)
Daha az kabızlık çekersiniz.
Daha fazla enerjiniz olur.
Bebeğiniz daha sağlıklı dünyaya gelir.
Normal doğumunuzun kolay geçmesiniz sağlarsınız.
Doğumdan sonra da fit olursunuz.
Doğumunuz kısa sürede gerçekleşir.
Hamilelik pilatesi ve egzersizleri ile daha rahat bir gebelik geçirirsiniz.
Bacaklarınızda daha az ödem olur.
Hamile pilatesi ile çocuğunuzun gelecekteki atletik yapısını belirlersiniz.
Doğum sonrası iyileşmeniz daha hızlı olur.
Çocuğunuzun kalp sağlığı için faydalıdır.
Eğer sigara içiyorsanız, hamile iken egzersiz yapmanız bu kötü alışkanlığı bırakmanızı sağlar.
Hamilelik dönemine daha rahat, konforlu ve kaliteli uyursunuz.
Diğer annelerin de hamilelik sırasında egzersiz yapmaları için örnek olursunuz.
Prematüre bebek doğum riskini azaltırsınız.
Hamilelik sırasındaki depresyon riskiniz azalır.
Kendinizin, bebeğinizin ve hayatınızın kontrolünü güçlendirirsiniz.
Daha sağlıklı, daha mutlu, daha hareketli, daha fit, daha enerjik bir hamile olursunuz.
Çocuğunuzun daha zeki olmasını sağlarsınız.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, hamilelik döneminde hasta olmanızı engellersiniz.
2 ) Pilates Tekniği Kimler Tarafından Kullanılmaktadır?
Bütün dünyada, öncelikle sporcular ile dansçılar olmak üzere, öğrencilerden çalışanlara, ev hanımlarından ünlülere bir çok insan tarafından uygulanan Pilates; ağrılar, kronik hastalıklar, bitkinlik, kas dengesizlikleri, sertleşmiş eklemler, dolaşım bozuklukları, doğum öncesi ve sonrasında meydana gelebilecek problemler gibi, pek çok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Pilates tekniği, bütün dünya çapında bulunan hastaneler ve fiziksel terapi merkezleri tarafından, hamile bayanları doğuma hazırlamada yardımcı olarak kullanılmaktadır.
3 ) Pilates Yalnız Başına Yapılabilinir Mi?
Genellikle bütün dünya üzerinde, gebe pilates egzersizleri, bu konu ile ilgili uzman merkezler tarafından yaptırılmaktadır. Türkiye’de de son dönemlerde Pilates için olan ilgi, ciddi boyutta artmıştır. Büyük şehirlerin bir çoğunda, pilatesin yapılabildiği özel merkezler vardır. Hamile ve loğusa anneler için ayrı egzersiz merkezleri, şuan için yaygın olarak bulunmamaktadır. Pilatesin kendi başına yapılmamalıdır. Ayrıca, muhakkak bir eğitmen ile bu konuda uzman birinin gözetiminde yapılması son derece önemlidir. Çünkü yoganın kendi çapında riskleri vardır. Bel bölgesi ve omurga, leğen kemiği, bilekler, dizler ve tamam ile beden hormon değişimi sebebi ile, sakatlanmalara tamamen hazır hale gelmiştir. Yanlış yapılan bir hareket, beli ve kuyruksokumunu, sırtı, boyunu sakatlar. Bel bölgesinde, tamiri zor zedelenmeler olmaması için, kontrollü ve dikkatli bir şekilde pilates yapılması gerekir.
4 ) Gebelikte Pilates Neden Uygulanır ?
Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin etkisi ile, eklemlerde bir takım gevşemeler olur. Bu gevşemelere gelişen ve büyüyen bebeğin ağırlığı da eklendiği zaman, vücudun ağırlık merkezi yer değiştirip, bel eğiminin öne doğru fazlalaşmasına sebep olur.
Hamilelik dönemi içerisinde pilates egzersizlerini yapıldığında amaç, bu stabilite silindirini korumaktır. Bunu uygularken de, muhakkak nefes ile beraber yapmak gerekir.
Pilatesin kendine göre, belli başlı prensipleri vardır. Bunlar:
- Konsantrasyon: İnsan biyopsişik bir varlıktır. Bu sebepten dolayı, pilateste vücut ve akıl arasındaki farkındalık oldukça önemli bir konudur.
*Solunum: Hayatın ilk hareketidir. Doğduğumuz an, kimsenin bize öğretmeden yaptığımız ilk ve tek şey, nefes almaktır.
*Merkezde odaklanma: Her şey stabilite silindirini korumak ile başlamaktadır.
*Kontrol: Biz kasların değil, kaslarımız bizim kontrolümüz altında olmalıdır.
*Kararlılık: Platesi rutin bir şekilde devam ettirmek gerekir.
*Harekette alışkanlık: Platesi uygulamak, alışkanlık haline getirilmelidir.
*Rutin: Haftada 4 kez 15 ile 30 dk mutlaka uygulanmalıdır.
5 ) Hamilelerde Pilates Egzersizlerinin Prensipleri Nelerdir?
1-Konsantrasyon
Pilates egzersizlerinde konsantrasyon temek husustur. Vücudun her bir parçası, uyum içinde olarak, doğru duruşları koruyarak hareket etmelidir. Ayrıca, yapılan hareketin içinde olmak ve onu hissetmek, beyni günlük hayattan uzaklaştırmayı başardığı için, rahatlatıcı bir etkisi de vardır.
2-Nefes
Pilates egzersizlerinde nefes en önemli noktalardan biridir. Nefesin alındığı ve verildiği pozisyonlar, çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Nefes burundan derin bir şekilde alınırken, ağızdan sesli bir şekilde verilmelidir.
3-Hareket Akışı
Pilates egzersizlerinde, hareket aralarında keskin geçişler ve sertlikler bulunmaz. Hareketler sürekli ve ağır akan devinimler şeklinde, kontrollü bir şekilde yapılır. Bu devinimleri sürekli bir şekilde uygularken, nefesin kullanılışı ve imgeleme ile beraber, konsantrasyonun bütünlük sağlaması, pilatesten alınabilecek neticelerin başarısı ile doğru orantılıdır.
4-Gevşeme
Gevşeme, daha çok hamilelikte önemlidir. Hamilelik dönemi ruhsal bakımdan fazlası ile yorucu olabilir, hamilelikte hassasiyet oldukça fazladır. Gevşeme hareketleri ile beraber, konsantrasyon, imgelemeler, odaklanma, nefes ve vücut bütünlüğünün, uyum içinde olması halinde, plates anne adayını ciddi oranda gevşeterek rahatlatır.
6 ) Hamilelikte Pilates Uygulamasına Ne Zaman Başlanmalıdır?
Hamile bayanlarda pilates, hamileilk döneminin yaklaşık 12.-16. haftasında başlanmalıdır. Bu plates, haftada 1 defa rutin olarak doğuma kadar devam edilmelidir. Genel olarak bu eğitim, 4-12 kişilik hamile grupları ile uygulanmaktadır.
7 ) Pilates Egzersizleri Gebelikte Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?
Egzersizler, günde 5 defadan başlayarak, alıştıkça günde 10 defa ya kadar çıkabilir. Plates seansı 30 dk yı geçmemelidir. Daha önce hiç egzersiz yapmayan anne adayları, günde 5 dk egzersiz yaparak platese başlamalıdırlar. Aynı şekilde egzersizlerini, gün içine yayabilirler. İdeal olanı, bütün plates egzersizlerinin, yayılma yapılmadan 30- 45 dk lık süre içerisinde tamamlamalarıdır.
• Sindirim sorunlarından meydana gelen hazımsızlık, gaz gibi sorunlar da doğru seçilen egzersizler ile beraber minimum seviyeye iner.
Bacaklarda, ayak bileklerinde, eller ve kollarda meydana gelen ödem de, pilates ile devinimler şeklinde uygulanan akıcılığın içinde med-cezir’de olduğu gibi, geriye çekilerek hamile anne adayını rahatlatır. Şişmelerden oluşan, gerginleşerek canı yakmaya başlayan deri gevşeyecek, şişler de düzelecektir.• Gevşeme egzersizleri sayesinde, hamileliğin bütün döneminde fazlalaşan duygusal dalgalanmalarda bitmektedir. Gece yatakta yatmadan önce ya da sabah uyanıldığı zaman uygulanabilecek kolay egzersiz ve nefesler ile, rahat bir uykuya sağlanacaktır.
9 ) Kas Ve İskelet Problemi Olan Gebe Ve Lohusalarda Pilates Uygulamalarının Ek Yararları Nelerdir?
Değişik kas sorunları, skolyoz, omurga problemleri, bel fıtığı, daha önce yaşnmış ortopedik operasyonları olan ya da doğuştan kalça çıkığı bulunan hamilelerde, özellikle Pilates egzersizleri rutin bir şekilde minimum 3 ile 6 ay yapıldığı zaman, iskelet ve kas sistemi üzerine ek katkılar sağlamaktadır. Aslında bu tip problemleri olan kadınlara hamile kalmadan önce Pilates egzersizlerine başlamaları önerilmektedir. Platesin sağladığı ek faydalar;
Vücut farkındalığı oluşturur,
Duruşun düzelmesini sağlayarak, duruş bozukluğunun sebebiyet vereceği kas iskelet sistemi sorunlarından korur,
Ağrıların ve problemlerin yenilenmesini ortadan kaldırır,
Vücudun daha esnek olmasına destek olur,
Omurga başta olmak üzere, bütün eklem hareketleri üstünde kontrol sağlar,
Denge ile beraber koordinasyonu arttırır.
10 ) Gevşeme Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Doğum sırasında rahim kasılmaları ağrılı olur ve gevşeme bu noktada oldukça önemlidir. Ayak bileğinizden, yüz kaslarınıza kadar bütün eklemlerinizi ve kaslarınızı gevşetmeniz, sizin için çok faydalı olacaktır. Bunun için, eşiniz size komut verebilir. (Örneğin sırası ile ayak parmaklarınızı, ayak bileğinizi, dizinizi, bacağınızı, kalçanızı, omuzlarınızı, dirseğinizi, el bileğinizi, parmaklarınızı, kolunuzu, boynunuzu, ağzınızı, yanaklarınız ve kulaklarınızı, göz kapaklarınızı, kafanızı gevşetin) Her bir noktanın gevşediğini hissedin. Gevşeme hissi, uykuda olmak gibidir. Odanın ısısının yeterli sıcaklıkta olması, odada ki ses düzeyinin minimum seviyede olması ile, hafif meditasyon müziği dinlemek, gevşemeyi kolaylaştırıcı faktörlerdir.
Yorum Yazın