onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bizim İçin Bir Muamma Olan Vücudumuz Hakkında Daha Önce Duymadığınız 10 İlginç Bilgi

Bizim İçin Bir Muamma Olan Vücudumuz Hakkında Daha Önce Duymadığınız 10 İlginç Bilgi

İlayda
06.06.2021 - 07:45

Daha sırrı çözülemeyen o kadar çok şey var ki.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. "Pinokyo Etkisi" gerçektir.

1. "Pinokyo Etkisi" gerçektir.

Bu etki gerçek araştırmalara dayanarak ortaya atılmış. Yapılan bir araştırmada yalan söylediğimizde, kelimenin tam anlamıyla yüzümüze yansıdığını doğruladı. Burun ve göz çevremizin sıcaklığı artıyor ve ısınıyorlar.

2. Kahkahalarımız acıyı dindirebiliyor.

Gülmenin sağlığa iyi geldiğini hepimiz inansak da,  son zamanlarda ciddi olarak araştırılmaya başlandı. Araştırmalar, gülmenin veya kahkaha atmanın bizi iyi hissettiren ve aynı zamanda ağrıyı hafifleten beyin kimyasallarını serbest bıraktığını kanıtladı.

3. Kulağımızda bulunan kulak kiri "temizleyici" işlevi görüyor.

Birçoğumuz her zaman kulak kirinin hijyenik nedenlerden dolayı günlük olarak temizlenmesi gerektiğini düşünmüşüzdür.  Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, bunun tam tersi olduğunu kanıtlıyor. Kulak kiri, kulak kanalımızı temizler ve bizi enfeksiyonlardan korur. Çıkarılması bize yarardan çok zarar verir, bu nedenle sadece kulak yüzeyinden temizlemek daha iyidir.

4. Saçlarınız uyku düzeninizi ve saatinizi bilir.

Saç folikülleri aslında uyku alışkanlıklarımız hakkında çok şey söyleyebilir. Araştırmacılar, saç foliküllerinde bulunan ve uyku alışkanlıklarımızı belirleyen 24 saatlik sirkadiyen saati izlemenin mümkün olduğunu kanıtladılar. Sadece saç foliküllerimizdeki hücreleri kullanarak, bir gün uyku bozukluğu olan hastalara yardım etmenin mümkün olabileceği görülüyor.

5. Vücudumuz öğlen kestirmek ister.

5. Vücudumuz öğlen kestirmek ister.

Yanlış anlamayın! Bunun öğle yemeğinde yediğimiz yemekle hiçbir ilgisi yok. Bunun nedeni vücudumuzun saatinde yatıyor. Sirkadiyen saatimiz uyandıktan 7 ila 9 saat sonra belirli uyarı sinyalleri gönderir ve bu sinyaller bizi uykulu hissettirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Göz kırpmak bizim için bir "motor" görevi görüyor.

Uyanma saatimizin (bir gün içerisinde) yaklaşık 44 dakikasını, göz kırptığımız için gözümüz kapalı olarak geçiriyoruz ve bu durumun bizim için gerçekten önemli işlevleri var. Sadece gözleri nemlendirmek ve yabancı cisimlere karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda dinlenmemize de yardımcı olur. Beynimiz de o küçücük kapanma anını dinlenmek ve gücü kapamak için kullanır.

7. Midemiz bağışıklık sistemimizi korur.

7. Midemiz bağışıklık sistemimizi korur.

Bağışıklık sistemimiz sağlığımız için çok önemlidir ve tüm dış tehditlere karşı savaşmamıza yardımcı olur. Ancak, bazen dışardan ek bir yardıma da ihtiyacı olabiliyor. İşte burada midemiz devreye giriyor. Mide asidi ve diğer enzimler yediğimiz yiyecekler aracılığıyla vücuda giren mikropların çoğunu öldürüyor.

8. Vücuttaki en hızlı kasa sahip organ gözlerimizdir.

8. Vücuttaki en hızlı kasa sahip organ gözlerimizdir.

Vücudumuzdaki en hızlı hareket eden kas, gözümüzdeki Orbicularis Oculi'dir. O kadar hızlı hareket eder ki hızından dolayı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Her gözde birer tane olmak üzere bunlardan toplam 2 tane var. Bu kaslar göz kapaklarının kapanma hareketini kontrol eder. Bir nesne gözümüze dokunmaya çalışırsa, 100 milisaniyeden (0,1 saniye) daha kısa sürede gözü kapatır.

9. Vücudunuzun her yerinde “şok emiciler” var.

9. Vücudunuzun her yerinde “şok emiciler” var.

Bilim adamları, vücudumuzda bizim için “şok emici” görevi gören moleküler bir yapı keşfetti.  Araştırmacılar, bu bulgunun, vücudumuzun bu kadar çok hareketli parça ve etkileşimleri ile nasıl parçalanmadan canlı dokumuzu barındırdığı sorusuna ışık tuttuğunu söyledi.

10. Burnumuz da tat algısından sorumludur.

Koku duyumuz, aslında, tattıklarımızın yaklaşık %80'inden sorumludur. Koku duyumuz olmadan sadece tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlarını alabiliriz. Diğer tüm tatlar aslında kokudan gelir. Bu nedenle nezle olduğumuzda ve burnumuz tıkandığında çoğu yemek bize tatsız gelir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
194
64
42
22
17
15
14
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın