Görüş Bildir
Haberler
Dünya Değişiyor!

Dünya Değişiyor!

serkan bolat
17.02.2015 - 03:23 Son Güncelleme: 17.02.2015 - 14:35

Dünya’nın sürekli değişim içinde olması sosyologlar,tarihçiler veya araştırıcılar tarafından birçok noktada ele alınmıştır. Örneğin yazının bulunmasından önceki dönem ve sonraki dönem, İsa’dan önce ve İsa’dan sonra gibi. İnsanlık tarihini etkileyen birçok önemli olayların meydana gelmesiyle açıklanan bu durum , özellikle de Alvin Toffler’in 3. Dalga kitabında farklı bir açıdan ele alınmıştır. Toffler , insanlık tarihini ekonomik devirler anlamında bölmüştür.

Toffler , ekonominin insanların sosyal düzenlerine çok büyük etkide bulunduğunu öne sürmüştür. Günümüze kadar insanlık tarihini etkileyen 3 büyük devirden bahsetmektedir. Bunlardan ilki , yani 1. Dalga dır

1. Dalga:Tarım

Tarım Devri de denilebilir. Toffler insanların geçimlerini tarımdan yani topraktan olduğunu söylüyor. %100 kas gücü hakim , güç kavramı ortada.7-24 çalışma tutumu var. İnsanların yerleşik bir düzeni mevcut , aile yapısal olarak büyük.İnsanla genelde kalabalık aileler kuruyor evlerinde de hep beraber yaşıyorlar.Kadın genelde evde ya da o da tarlada çalışmak için gidiyor, hayvancılıkta sıklıkla yapılan bir iş. İnsanlar çalışma alanlarına yakın yerlerde yerleşim yapıyorlar,köylerde yaşıyorlar.

2. Dalga :Sanayi Devri

.Bu devir sanayileşmenin en önemli adımı olan arabanın Henry Ford tarafından icat edilmesi ile baş gösteriyor. Artık boş alanlara fabrikalar kurulıyor, bu fabrikalarda çeşitli maddeler üretilerek takas yönteminden çok parayla satın alma ortaya çıkıyor. İnsanlar köylerden çıkıp şehirlerde , merkezde yaşamaya başlıyor. Aile yapısı tamamen değişiyor. Çünkü artık şehir yaşamı büyük aileler için değil de çekirdek tipi aileler için uygun hale gelmiştir. İnsanlar daha az alan kaplayarak daha çok yerleşim yerleri inşa ediyorlar, apartman kavramı da özellikle de burada ortaya çıkıyor. Bu dönemde yabancılaşmanın başladığı gözeçarpıyor. Çünkü çalışma saatleri genelde 09.00-18.00’e göre planlı ve İnsanlar çoğunlukla iş-ev ev-iş şeklinde yaşamlarını sürdürüyorlar.Zaman kavramı da değişiyor.İnsanlar birgün içerisindeki 24 saati en iyi şekilde değerlendirmek için çamaşır makinası, mikrodalga fırın gibi yeni cihazlar keşfediliyorlar.Çünkü insanlar bu dönemde daha pratik bir şekilde yaşamak istiyor. Sanayi toplumu hızlı yaşamı öngörür. Bu yüzden okul anlayışı tamamen bu tarz bir yaşam ile bağlantılı hale geliyor. Okuldaki öğretmen , öğrenci , müdür hiyerarşisi onu sanayiye hazırlayan en önemli adımlar halini alıyor. Bu hiyerarşi öğrencilere bilgi ögretmekten çok, zil çalınca bir yerde olmak, amirden,patronundan ( bu hiyerarşiye göre öğretmen) emir almak, tekrara dayanan ,aynı formülü kullanarak degişik problemleri çözmek gibi isleri yapmalarını öğretiyor ve öğrenciler okulda itaat etmeyi öğreniyorlar. Okuldan çıkınca tek tip insanlar oluşuyor.Bu dönemde kul da bir fabrika halini alıyor.

3. Dalga ise : E-devrim!

Bilgi Çağı olarak adlandırdığı bu devirde , göz önüne alınan ilk şey internet oluyor. Dijital bir uçurum var, dünya tamamen küresel bir köy haline dönüşüyor ve sınırlar çoktan aşılmış. Her şey bilişimle çözülür durumda. Bunun doğal sonucu olarak 7 gün 24 saat isleyen bir dünya ile karşı karşıya kalıyoruz.Bu dalgada Özel , bireye hitap edilen ürünler mevcut ve insana verilen değer artık daha fazla hale geliyor.Kadınla erkek sosyal anlamda eşitlenmiş duruma geliyor. Bilişim her geçen gün kendini güncelleyen yeni bilgilerle ve aktarımlarla dolu ve bunu en erken kendi yeteneğiyle entegre eden ön plana geçebilecek konuma geliyor. İş kavramı değişiyor , insanların tamamına yakını internet kullanıcısı oluyorlar. Ağ toplumları oluşuyor.Facebook ve Twitter gibi çok çeşitli sosyal medya siteleri var.Facebook o denli kullanıcı sayısına erişmiş durumda ki bugün Facebook bir ülke olsa Dünya’nın en büyük 3.ülkesi olacak durumda. Evde işleyebilen işler var.Buna Avrupa’da ‘’Home Based Business ‘’ deniliyor. İş kavramları , internete taşınıyor. Bunlardan en önemlisi e-ticaret. E-ticaret , çağımızın yeni ticari boyutu. Bununla ilgili çok önemli bir haber yazısını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Değişim sürekli süregelen bir şey. Dünya şu an bu yazıyı okuduğunda bile değişmeye devam ediyor. Önemli olan senin , bu değişimin içinde nerede olacağın!Doğru zamanda , doğru şeye emek vermek önemlidir bu aynı zamanda hizmet vereceğin noktaya da denk gelir.

Dünya kocaman bir küresel köy oldu! Sınırları olmayan bir yer artık! Senin hala sınırların mı var?

Güzelkalem

Kaynak: http://www.guzelkelam.com/2013/12/dun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın