Günümüzde Sıkça Duyduğumuz Vegan Diyeti ve Keto Diyeti Arasındaki Farklar
Günümüzde Sıkça Duyduğumuz Vegan Diyeti ve Keto Diyeti Arasındaki Farklar
Beslenme her zaman gündemde olan bir konu ve insanlar sağlıklı bir yaşam için en iyi beslenme planı üzerine çok güçlü fikirlere sahip. Ancak bilim, farklı diyetlerin bağışıklık sistemini nasıl etkileyebileceği konusunda henüz bir karara varmış değil. Daha fazla bilgi edinmek için ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden (NIH) araştırmacılar, günümüzün en popüler diyetlerinden ikisini (vegan ve ketojenik (veya keto)) uygulamanın vücudun hastalıklarla mücadele yeteneğini nasıl etkilediğini inceledi.
UYARI: Uzmanınıza danışmadan diyet uygulamamanızı tavsiye ediyoruz.
Vegan ve keto diyetleri bazı açılardan birbirlerinin zıttıdır. Hiçbir hayvansal ürün içermeyen vegan diyetler, yağ bakımından daha düşük ve karbonhidrat bakımından daha yüksek olma eğilimindedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu iki diyetten hangisinin "en iyi" olduğuna dair sorular pek çok tartışmaya yol açmıştır, ancak bu çalışma yalnızca bağışıklık sistemi üzerindeki potansiyel etkilere odaklanmıştır.
Her şeyin dikkatle kontrol edilebildiğinden emin olmak için grup, deney süresince Metabolik Klinik Araştırma Birimi'nde konakladı. Vegan veya keto diyet kurallarına uydukları sürece istedikleri kadar yemek yemelerine izin verildi ve doğru diyete uygun atıştırmalıklar ve yemekler verildi.
Genel olarak, katılımcılar vegan diyetindeyken keto diyetini uyguladıklarından daha az kalori tüketiyorlardı. Beklendiği gibi, her iki diyetin bileşimleri büyük ölçüde farklılık gösterdi, vegan diyeti kabaca yüzde 10 yağ ve yüzde 75 karbonhidrat içerirken, keto diyeti yaklaşık yüzde 76 yağ ve yüzde 10 karbonhidrat içeriyordu.
Vegan diyete geçiş, vücudun virüslere karşı savunmasını içeren doğuştan gelen bağışıklık sistemiyle bağlantılı yollarda hızlı değişikliklere neden oldu.
Keto diyetinin ayrıca daha fazla sayıda kan proteini ve dokusunun etkilenmesi sonucu vücutta daha geniş kapsamlı etkilere sahip olduğu görülmüştür. Yazarlar ayrıca keto diyetinin daha yüksek protein içeriği ile açıklanabilecek amino asit metabolizmasında da değişiklikler gözlemlemişlerdir.
Çalışmanın yazarları, katılımcıların çeşitliliği göz önüne alındığında etkilerin çarpıcı bir şekilde tek tip olduğunu belirtmiş, ancak bağışıklık sisteminin belirli bileşenlerine odaklanmak için daha büyük örneklerle daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemiştir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın