Alkali Diyet, Aralıklı Oruç ve Diğer Popüler Diyet Türleri
Son dönemde pek çok kişi bedensel sağlık ve ruhsal sağlık arasında ciddi bir bağlantı olduğu konusunda hem fikir. Bu nedenle de her geçen gün bedenimize daha iyi bakmak için, daha derin araştırmalara giriyoruz. Herkesin yaşam tarzına, sağlık durumuna, beslenme kültürüne göre sürdürebildiği diyet programı birbirinden farklı. Dolayısıyla beslenme tedavilerinde artık tek tip menülerdense, farklı seçenekler ile karşımızdaki insanın beslenme tedavisini sürdürmeye başladık. Burada en temel özellik; bu beslenme tiplerinin sağlığa olumsuz etki etmiyor olmasıdır. İşte son dönemde en sık duyduğunuz beslenme tipleri ve etkileri.
Alkali diyet
Aralıklı oruç
Aralıklı oruç gün boyunca yemek yenilen süreyi kısıtlamak adına, yeme aralıklarını düzenleyen bir beslenme tarzıdır. Bazı sık kullanılan aralıklı oruç yöntemleri 16 saat boyunca oruç aralığı (16 saat aç kalma) ve 8 saat yeme aralığıyla 16:8 yöntemi veya haftada iki gün üst üste alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25'inin alınıp, diğer beş günün daha serbest geçtiği 5:2 yöntemidir. Oruç yaptığınız süre boyunca ne yediğiniz de çok önemlidir.
Tükettiğiniz kalorileri basit karbonhidratlardan, şekerden, işlenmiş tahıl ürünleri gibi kaynaklardan almak yerine kompleks karbonhidratlar, meyve ve sebzelerden, sağlıklı proteinlerden ve sağlıklı yağlardan tercih etmeniz önemlidir. 16:8 aralıklı oruç yönteminin, kilo kaybını desteklediği, kan şekerini iyileştirdiği, beyin fonksiyonlarını arttırdığı ve insan ömrünü uzattığı düşünülmektedir. Aralıklı açlığın, açlık insülin seviyelerini %31’e kadar, kan şekerini ise %3-6 oranında düşürdüğü ve böylece diyabet riskini azalttığı ve kontrol altına aldığı bulunmuştur.
Aralıklı oruç ilk başlandığı günlerde açlık, halsizlik ve yorgunluk gibi kısa süreli olumsuz yan etkilere neden olabilmektedir. Yapılan bazı hayvan çalışmalarında ise kadınlarda hormonal problemlere sebep olabileceği bildirilmektedir. Diyabet (özellikle Tip 1), kan şekeri düzenlenmesiyle ilgili sorunlar, düşük tansiyon, düşük kilo, yeme bozukluğu geçmişi, amenore geçmişi, düzenli ilaç kullanımı, hamilelik veya emziklilik gibi durumlarınız varsa aralıklı oruca başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Ketojenik diyet
Vegan - Vejetaryen diyet
Vejetaryenlik birçok Batı ülkesinde artış gösteren, iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölüm ve kanser görülme riskini azalttığı bildirilen bir beslenme biçimidir. Vejetaryen diyetler genellikle kırmızı et çeşitlerinin, kümes hayvanlarının, balık ve deniz ürünlerinin diyetten çıkarıldığı bir beslenme biçimi olarak tanımlanmaktadır. Vejetaryen diyetler oldukça çeşitlilik göstermektedir. Bazılarında süt, yumurta gibi besinler tüketilirken, başka çeşitlerinde sadece beyaz et tüketilenler de vardır. Vejetaryen diyetler arasında en popüler olanı ovo-lakto vejetaryen beslenme biçimidir. Bunda et ve et ürünleri diyetten çıkarılırken süt ürünleri ve yumurta tüketilmektedir. Vegan beslenme biçimi ise diyetten tüm hayvansal gıdaların çıkarıldığı türdür. Vejetaryenler normal bir diyete göre protein, omega 3 yağ asitleri, B12 vitamini, D vitamini, demir, kalsiyum, çinko gibi besin öğelerini daha az miktarda almaktadır. Bu yüzden eksiklikleri halinde takviye şeklinde kullanmaları gerekir. Beslenmelerinde mümkün olduğunca çeşitli ve kombine besin gruplarını tüketerek besin öğesi eksikliklerinin önüne geçebilirler.
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın