Görüş Bildir
Haberler
Gündemimiz Plastik Poşet: Peki İade Edip Parasını Geri Almak Mümkün mü?

Gündemimiz Plastik Poşet: Peki İade Edip Parasını Geri Almak Mümkün mü?

Emre Ordu
04.01.2019 - 19:10 Son Güncelleme: 05.01.2019 - 09:05

Son çevre yasası ile plastik poşetler ücretli hale geldi. Alışverişte kullandığımız poşetler artık 25 kuruşa satılacak. 1 Ocak'ta başlayan uygulamanın ardından halkın kafasında kimi soru işaretleri de bulunuyor. Bazı vatandaşlar poşetleri markete iade edip parasını aldığını söylerken, kimileri ise bu taleplerine olumsuz yanıt verildiğini ifade ediyor.

Peki vatandaşın böyle bir hakkı var mı? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Onur Erem, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sordu. Bakanlık, poşetlerin iadesinin veya değişiminin yalnızca poşetlerin hasarlı olması durumunda mümkün olduğunu açıkladı.

Bu durumda tüketicilerin poşetlerini iade edip paralarını geri alabilmesi için satılan poşetin içine konulan ürünleri taşıyamayacak bir durumda olması veya poşetin kapasitesini aşmayan bir yük taşırken yırtılması gerekiyor.

"Marketler poşetin taşıma kapasitesini belirtmek zorunda"

"Marketler poşetin taşıma kapasitesini belirtmek zorunda"

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Başkanı Fatih Dinler, bu yüzden marketlerin satılan poşetlerin kaç kiloluk taşıma kapasitesinin olduğunu ya da hangi boyutlarda ürünleri taşıyabileceğini tüketicilere bildirmek zorunda olduğuna dikkat çekiyor.

Dinler, yasayla birlikte dolaşımdaki plastik poşetleri geri getiren tüketicilere para vererek toplanmasının çevreyi daha fazla koruyacağını söylüyor.

Öte yandan Dinler, yasaların markette gerçekleştirilen alışverişlerde alınan bir ürünün ayıplı olmaması durumunda iadeye izin vermediğini, bu nedenle tüketicilerin aldıkları poşetleri keyfi olarak iadesinin yasa kapsamına alınmadığını söylüyor.

Çevre Bakanı Kurum: "4 günde yüzde 50 azaldı"

Çevre Bakanı Kurum: "4 günde yüzde 50 azaldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün konu hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise plastik poşetlerin geri toplanma oranının yaklaşık yüzde 1 olduğunu açıkladı.

Murat Kurum, 'Niye derseniz, plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal maliyetin 100 katı fazla. Dolayısıyla hiçbir üreticimiz bu plastik poşetleri toplayıp, yeniden üretmek işine gelmiyor. Dolayısıyla toplanması noktasında çok büyük sorunlar yaşıyoruz' dedi ve ekledi:

'4 gündür bu uygulamaya geçildi ve görüyoruz ki plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda.'

"Poşetlerdeki logolar kaldırılacak"

"Poşetlerdeki logolar kaldırılacak"

TÜ-MER Başkanı Dinler'in dikkat çektiği bir diğer konu ise parayla satılan poşetlerin üzerinde market logolarının bulunması. Dinler, Nisan 2019'dan itibaren marketlerin tüketicilere logosuz poşet sunmak zorunda olduğunu, kimsenin para verdiği bir üründe bir marka logosu taşımaya zorlanamayacağını söylüyor.

BİM'e iade ettiği poşetin parasını geri alan ve makbuzunu internette paylaşarak gündeme gelen Vedat Oktay da TGRT Haber'e yaptığı açıklamada sırf poşetin üzerinde marka olduğu için iade ettiğini belirtip, 'Ben onun reklamını yapacaksam para vermem' dedi.

İnternetten ve kapıda satışta iade

İnternetten ve kapıda satışta iade

Öte yandan bazı satıcıların müşteri memnuniyeti için, ürünün bütünlüğünün bozulmaması durumunda 30 gün içinde iadeye izin verdiğini hatırlatan Dinler, bu marketlerin bu politikalarını poşetler için de sürdürmesi durumunda tüketicilerin oralardan alışveriş yapmayı tercih edebileceğini vurguluyor:

'Poşetlerin ücretli satışlarında satıcı firmalar üründe bir sorun olmaması durumunda bile tüketicilerin kullandığı ürünleri müşteri memnuniyeti adına geri alabilmeliler.'

Dinler ayrıca yürürlükte olan tüketicinin korunmasına ilişkin yasaların mesafeli ve kapıdan satışlarda 14 gün, taksitli senetli satışlarda ise 7 gün içinde hiçbir şart ve sebep öne sürmeden iade hakkı verdiğini hatırlatıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
64
40
17
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lightsaber

nerdeyse her hafta benzine zam yapılıyor, elektriğe zam geliyor, herşeye para daha çok giderken kimsenin sesi çıkmıyor da 25 kuruşluk torbaya tepki gösteriyo... Devamını Gör

ali veli

https://onedio.com/haber/gundemimiz-plastik-poset-peki-iade-edip-parasini-geri-almak-mumkun-mu-856075#https://onedio.com/haber/gundemimiz-plastik-poset-peki-... Devamını Gör

cangl

İnsana deseler ki poşet getirene 25 krş. veriyoruz,ne çevre kirliliği kalır ne aç insanlar. 4 poşete 1 ekmek düşer böylelikle insanlar tok uyur. İlla bizden ... Devamını Gör

gaydırı guppak

hayvan gibi tüketiyoruz önce bir bunu kabul edelim. en basiti benim halam markete gidiyor dolu aldıkları yetmiyor birde tomar tomar boş poşet alıp marketten ... Devamını Gör