Görüş Bildir
Haberler
Gül Nasıl Çoğaltılır? Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül Nasıl Çoğaltılır? Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
17.01.2022 - 11:34

Gül çok eski zamanlara dayanan tarihi bir geçmişe sahip bir bitkidir. Dünyada üç yüzden fazla çeşide sahip olan gülün anavatanı; Asya, Anadolu, İran ve Çin olarak biliniyor. Ülkemizde yirmi beş çeşit gül bulunmaktadır. Özellikle kesme çiçek sektöründe tercih edilen çiçeklerin başında gelir. Ülkemizde en çok Isparta ilinde yetiştirilen gül özellikle kozmetik alanında da çok tercih edilen bir çiçektir. Gülsuyu kremi, temizleme suları, sabunları gibi aklınıza gelebilecek tüm kozmetik ürünlerinde tercih edilen bir çiçektir. Ayrıca gıda sektöründe de gül reçelleri, kokulu gül lokumları şeklinde üretimleri de yapılmaktadır. Birçok kişi gül bakımının nasıl yapıldığını ve gülün nasıl çoğaltığını merak ediyor. Peki, gül nasıl bakılır? Gül nasıl çoğaltılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gülgiller familyasının Rosa cinsinine ait gül güzel kokulu ve odunsu sapları olan bir bitkidir. İlk olarak tomurcuklar şeklinde oluşan gül sonrasında açarak çiçek şeklini almaktadır. Güller çiçekleri bakımından, boyları bakımından, çiçek açma zamanlarına göre ve katmer çiçekleri bakımından farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Ayrıca pek çeşit çeşit rengi bulunan gülün en çok rastlanan renkleri pembe, kırmızı, beyaz ve sarıdır. Birçok kişi bu güzel kokulu ve renkli bir görüntüye sahip olan gülün bakımını internet üzerinden araştırıyor. Gül bakımının püf noktalarına ve gülün nasıl çoğaltıldığına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gülleri bazen evlerimiz de vazolarda suyun içinde bakarız bazen de saksılarda yetiştiririz. İkisinde de uzun süreli ve canlı bir şekilde bizlerle olsun isteriz. İşte gül bakımına dair püf noktalar;

  • Gülümüzü eğer vazoda bakacaksak öncelikle güllerin suya denk gelen sap kısımlarındaki yaprak ve dalları kesiniz.

  • Gülleri koyacağınız vazodaki suyun çok soğuk olmamasına özen gösterin. Bu suyun içine çiçek koruyucu çözeltiler koyabilirsiniz. Kesinlikle bu çözeltilerin miktarları abartılmamalısınız aksi takdirde güle zarar verebilirsiniz.

  • Güller suyu seven bitkilerdir. Bu yüzden vazodaki güllerinizin suyunu gün aşırı değiştirmeniz onların uzun süre canlılığını korumasını sağlayacaktır. Hatta bazı zamanlarda suyuna bir adet aspirin koymanız da onların sağlık ve diri görünmesine fayda sağlayacaktır.

  • Gülümüzü köklü bir şekilde saksıda yetiştireceksek; Güller güneşi seven çiçeklerdir ve özellikle tomurcuklarının yoğun olduğu dönemlerde güneş tomurcuklarının sağlıklı bir şekilde olgunlaşıp açmasını sağlayacaktır.

  • Çok fazla nemli ortamlardan hoşlanmazlar ve birçok gül hastalığının sebebide yüksek nem oranlarıdır.

  • Güllerimizi sulama kısmına gelecek olursak kış dönemlerinde çiçeğin saksısının büyüklüğüne göre ihtiyaç olduğu zamanlarda nemliliğini koruyacak şekilde sulanması yeterli olacaktır. Aksi takdirde fazla su kökleri çürütür.

  • Güllerin toprak seçimini ise kırmızı toprağı humuslu toprakla karıştırarak kullanmanız çok iyi bir tercih olacaktır. Güllerinizin topraklarını ilkbaharda ve sonbahar mevsiminiz de değiştirmeniz uygun olacaktır.

  • Güller için özellikle fosfor ve azot takviyesi içeren gübrelerle topraklarının harmanlanması güllerinizin tomurcuklanmasına ve saçaklarının güçlenmesine yardımcı olacaktır.

  • Güllerinizin tamamen açma işlemi bitip çiçeklerini döktükten sonra uygun bir şekilde tüm dallarının budanması gerekir. Bu şekilde budanan güller tazelenir ve çok daha fazla tomurcuk vermek için için hazırlık yapar.

Gül Nasıl Çoğlatılır?

Gül Nasıl Çoğlatılır?

Gülleri çoğaltma işleminde en fazla tercih edilen yöntem çelikleme yöntemidir. Genellikle bahar mevsiminde yapılır. Sağlıklı bir gül dalından alacağınız ufak bir parça çelik ile fidan elde edebilirsiniz. Bu dalı bir toprağa batırın ve üzerine küçük bir pet şişe geçirin. Ardından bir ay bekleyin. Ara ara sulayın, sulamayı ne çok ne az nemli kalacak şekilde yapın. Yaklaşık bir ay sonra bu daldan minik minik yapraklanmaların oluştuğunu göreceksiniz. Bu aşamada artık gül fidanı haline gelmiş bitkiyi başka bir saksıya alarak bakımına devam edebilirsiniz. Sağlıklı ve bol tomurcuklu güller yetiştirmeniz dileğiyle.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın