Dijital Dünyanın Yaratıcı Pazarlama Modeli: Growth Hacking
Dijital pazarlamada son dönemin gözde kavramı 'growth hacking' ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
1. Growth hacking ne demektir?
2. Yeni bir kavram mı?
3. Growth hacking neleri barındırır?
4. Growth hackerlar hangi yöntemleri sever?
5. Büyümenin üç yolu!
6. Pazarlamanın hackerlarının farkı nokta atışı analizler ve 'yaratıcı' çözümler
7. Growth hacking DNA'sı
Metotlar, bakış açıları projelere göre değişse de growth hackinging beş rotası vardır. Kaynaklar arasında yer alan gh blogu petithacks'te, bu alt başlık etiketlerine tıklayarak yalnızca o konuda yapılmış çalışmaları görebilirsiniz.
Kazanım (Acquisition )
Aktivasyon (Activation)
Elde Tutma (Retention)
Davet ile Kazanım (Referral)
Gelir (Revenue)
Takımlar yalnızca geliri, ziyaretçiyi ölçmezler. Aynı zamanda ürün kullanıcı etkileşimini de takip ederler. Arka planda bir madde gibi gözükse de, aslında öyle değildir.
Kullanıcı değil, dost kazanmış girişim: Slack
Hiten Shah’ın Slack ürün/pazar uyumu analizi
8. Growth hacking örnekleri: Twitter
Twitter ilk kurulduğunda gösterdiği gelişimle birlikte popüler olmayı başarmıştı. Birçok kişi medyada duyduğu Twitter'a üye oldu, ancak bu kişilerin pek azı aktif kullanıcı olarak kaldı. Halen bugün bile birçok pasif kullanıcının olduğu Twitter'da durum o günlerde çok daha ciddiydi!
Sorun nasıl aşıldı?
Sitede daha uzun süre kalan kişilerin, ilk dönemlerinde ilgisini çeken kişileri takip edenler olduğunu analiz eden Twitter, kullanıcıların hepsine ilgilerini çekecek kişileri takip etmeleri için önerdi.
Bu tabii ki çok büyük bir veriyi analiz ederek gerçekleşti.
9. Hotmail
Hotmail, 1990'lı yılların sonunda yalnızca 20 bin kullanıcıya sahip bir mail servisiydi. Onu milyonlarca kullanıcıya ulaştıracak, dünyanın en büyükleri arasına sokacak hamleyi duyduğunuzda inanamayabilirsiniz.
Maillerin sonuna otomatik olarak eklenen 'get your free e mail at Hotmail' ifadesi. Tabii o zamanlar bazı mail servislerinin ücretli olduğunu da eklemek gerek.
10. Youtube'un embed kodu
Embed kodu, her videonun altında 'ekle' kısmına tıkayarak ulaşabileceğiniz bir kod. Videonun başka web sitelerinde görünmesine olanak tanıyor.
Gördüğünüz grafik, Youtube'un embed kodu uygulamasını hayata soktuğu dönemi gösteriyor, ve aradaki ciddi fark belki de Youtube'un bugünkü geldiği noktada bu 'ufak' hamlenin etkisini gösteriyor.
O yıllarda Youtube için en ciddi rakip MySpace'di, ancak MySpace binlerce grubun profilini barındırsa da, çok yüksek ziyaretçiye sahip olsa da içeriklerinin bu tarz bir yöntemle paylaşılmasına olanak vermiyordu. Youtube bu şekilde kazanmış oldu.
11. Dropbox'ın öneri sistemi
Sade ancak etkili bir yöntem; davet ettiğiniz her arkadaşınız için ek depolama alanı! Belki de Dropbox'ın bu noktada olmasının en önemli alt nedenlerinden biridir...
12. 'The Facebook'
Büyümenin yolu her zaman kodlardan, seçeneklerden ya da site içi önerilerden ibaret değil.
Birçok kişiye göre 'Facebook'un bu denli büyük bir marka olmasının sebebi ilk dönemlerinde yalnızca ABD'de 'üniversitelere açık' olan kapısı.
Onu ulaşılmaz ve elit kıldı... Facebook ilk arkadaşlık sitesi değildi, aksine kurulduğu dönemde birçok büyük sosyal ağ vardı. Bazen bu tarz hamleler de kazandırıyor!
Kaynaklar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!