Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Google Haberde Doğruluk Kontrolünü Öne Çıkartıyor
Google bu hafta yaptığı açıklamada, Google News sonuçlarında doğruluk kontrolünden başarıyla geçen haberleri özel olarak işaretleyeceğini ve öne çıkaracağını duyurdu. ‘Fact check’ tag’i, Google News web sitesi dışında iOS ve Android’deki Google Haberler ve Hava Durumu uygulamasında da gözüküyor. Şimdilik bu özellik, sadece ABD ve Birleşik Krallık’ta aktif. Google’ın son hamlesi, doğruluk kontrolü yapanların işini kolaylaştıracak gibi gözüküyor...
Google News Sorumlusu Richard Gingras, doğruluk kontrollerini nasıl kategorize ettiklerini şu şekilde açıklıyor:
‘Trending’ bölümünün en büyük sıkıntısı asparagas haberler
Journo'dan Orhan Şener'in NiemanLab'e dayandırdığı habere göre Google, haber sonuçlarında doğruluk kontrolü etiketini kullanıma açarken, Facebook da Ağustos ayında editörlerini kovup tüm işi algoritmalara bıraktığından beri ‘trending’ bölümündeki asparagas haberlerle boğuşmak zorunda kalıyor.
The Washington Post’tan Abby Ohlheiser ve Caitlin Dewey, algoritmaya tam geçişten, yani ağustos ayından bu yana, The Intersect isimli e-mail bülteninde, Facebook, Twitter ve Google’da popüler olan haberlerin kaydını tutuyor ve inceliyor.
Facebook’ta çok sayıda yalan haberin trend olduğunu tespit edildi
Dewey, geçtiğimiz çarşamba günü yayımlanan bir makalede son haftalarda Facebook’ta çok sayıda yalan haberin trend olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Ancak bir dip not olarak sadece hafta içi haberlerine baktıklarını ve Facebook ‘trending stories’in her kullanıcı için ayrı sonuçlar gösterdiğini de sözlerine ekledi:
“Facebook Trending Topics’in geniş kapsamlı analizinin bir parçası olarak The Intersect, 31 Ağustos ve 22 Eylül tarihleri arasında dört farklı hesap için hafta boyunca trend olmuş tüm haberlerin kaydını tuttu.
Bu süre boyunca, tartışmasız bir şekilde yalan haber olan beş başlık ve büyük ölçüde asılsız haber barındıran üç başlık tespit ettik. Daha da ötesi, Medium gibi platformlardan blog postlarının ve iTunes benzeri online mağazalara linklerin sıklıkla trendler arasına girdiğini gözlemledik. Konuyla ilgili başvurduğumuz Facebook, bir yorum yapmaktan kaçındı.”
Google News, yeniliklerine son olarak yerel kaynak etiketini eklemişti
Google’ın doğruluk kontrolü etiketlerinin toplumun haber tüketim alışkanlıkları üzerinde nasıl bir etkisi olacağını söyleyebilmek için henüz çok erken.
Ancak şunu da belirtmek gerek ki, Google 2009’dan bu yana haber içeriklerini kategorize ediyor ve farklı etiketler altında sunuyor. Google News artık kanaat ve derinlemesine analizler içeren haberleri ayrı başlıklar altında sunuyor;
Yorum Yazın
Şimdi milliyet düşünsün.
Bizim ülkede başladığı andan itibaren haber yayınlayan sayfaların % 70 lik kısmında geçerli olmayacağı kesin.
"Unce siktIlar sonra tavladilar. Cilgin Turklerin muthus bulusu" :D