Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gezmek ‘İşiniz’ Olabilir: Bolca Seyahat Edip Karış Karış Gezebileceğiniz 19 Meslek
Seyahat etmeyi herhalde hepimiz severiz? Yeni yerler görmenin, yeni kültürler, coğrafyalar tanıyıp ufkumuzu açmanın keyfi gerçekten çok az şeyde bulunur. Ancak ne yazık ki hem maddi yetersizliklerden, hem de iş yaşamının koşturmalı zamansızlığından, buna istediğimiz sıklıkta fırsat bulamayız.
O halde gezmeyi nasıl iş haline getirebiliriz? MatadorNetwork'ten sizler için listeledik.
NOT: Burada listelenen iş ve mesleklerin bir kısmı maddi anlamda büyük tatminler vaat etmiyor. Ancak çok para kazanacağıma çok gezebileyim diyenlerdenseniz, kesinlikle sevebileceğiniz bir şeyler bulacaksınız!
1. Freelance yazar / fotoğrafçı
2. Seyahat acentası
Seyahat acenteleri yolcularla otel / havayolu şirketleri / turizm büroları arasında aracı olarak çalıştığı için, genellikle satmaya çalıştıklarının birinci elden bilgisine sahip olmaları gerekir; bu da bir sürü yeni yer ziyareti anlamına gelir. Mesleki veya teknik okullardan; ya da üniversitelerden de öğrencilere eğitim verilmesi yönünde alınan talepler de seyahat imkanı oluşturuyor.
3. Gezici hemşire / doktor
Ülkelerin gezici hemşire ve doktorlar için talep ettikleri kalifikasyonlar farklılık göstermekle beraber, genellikle ödeme ve avantajları hayli iyidir. Görevler uzun veya kısa olabilir; ve birçok durumda konut sağlanır.
4. Tur rehberi
Seyahat tutkusu, merak ve bu yönle edinilen bilgiyi başkalarıyla paylaşmak. Hayatınızı kazanmak için gerçekten en hoş yollardan biri de bu. Kendinizi yabancı dil konusunda ne kadar geliştirirseniz, o kadar avantajlı konuma gelirsiniz. Birbirine yapısal olarak benzeyen, aynı aileden gelen diller, bir tanesini öğrendiğinizde devamını daha kolay getirmenize yardımcı olabilir.
Başka bir seçenek, özellikle yerel mutfak veya açık hava etkinlikleri gibi niş alanlarda serbest rehber olarak çalışabilirsiniz.
Ayrıca tur rehberliği yalnızca yurt dışında yapılmak zorunda da değil elbette; yurt içini de karış karış gezme imkanı bulabilirsiniz.
5. Yemek / seyahat programcılığı
Özellikle de yemek ilgi alanınıza giriyorsa iyi bir seçenek olabilir. Bağlı bulunduğunuz medya kuruluşunun bütçesine göre programlar yurt içi ya da yurt dışını (üstelik de kenarda köşede kalmış lokasyonlara kadar) gezmenize olanak verebilir.
6. Denizci
Tekneler hakkında biraz bilginiz varsa, denizcilik ilgi alanınıza giriyorsa kesinlikle bir seçenek olabilir. Kişi ya da gruplara ait özel yatlarda çalışmak da düşünülebilir; zengin yat sahipleri kendi işlerini kendileri görmüyor tabii...
7. Cruise gemisi personeli
Sezonda bazen İstanbul Karaköy limanına da yanaşan o devasa cruise gemilerinde ne kadar çok personele ihtiyaç duyulduğunu tahmin edebilirsiniz; üstelik de aklınıza gelebilecek hemen her alanda. Yeteneğinize, ya da neyi yapmayı bildiğinize göre,
– Yayın teknisyeni
– Ses teknisyeni
– Elektrikçi
– Casino'da krupiye
– Masör
– Şef aşçı, aşçı, yamak, garson, şef ya da komi
– Barmen / barmaid
– Temizlik personeli
– Bakım personeli
– Envanter sorumlusu / yöneticisi
– Konaklama yöneticisi
– Dalış eğitmeni
– Çocuk bakım uzmanı
– Müzisyen
– Dansçı
– Animatör; ve daha pek çok olasılık var.
(Royal Caribbean en son cupcake uzmanı arıyordu; öyle düşünün).
8. Au pair
Au pair olduğunuzda, yurt dışında bir ailenin yanında kalıyor, hem çocuklara bakıcılık yapıyor hem de hafif ev işlerini görüyorsunuz. Karşılığında yatacak yeriniz ve yiyecek ihtiyacınız bir ev konforunda sağlanmış oluyor. Au pair'ler çoğunlukla aileler tatile çıkacağı zaman da onlarla birlikte gidiyorlar. Dil pekiştirmek de bir avantaj.
Daha detaylı bilgi için, International Au Pair Association
9. Jeolog, antropolog, arkeolog
Listemizin, konusunda tahsil gerektiren mesleklerinden üç tanesi. Ülkemiz zaten bu 3 disiplinde de kendi başına çok çok zengin keşif imkanları sunuyor; dünyanın geri kalanı da öyle.
Jeolojinin bir ilave avantajı ise, petrol ve gaz endüstrisinden temiz enerjiye kadar geniş bir alanda size çalışma imkanı sağlayabilmesi.
10. Sokak sanatçısı, müzisyeni
Sizi tatmin edecek bir para getirebilir de, getirmeyebilir de; bu biraz da nasıl (ne kadar cazip) bir sokak sanatı icra ettiğinize ve bunu lokasyon olarak nerede yaptığınıza bağlı. Yurt içi veya yurt dışı, yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yerde, nadir bulunan / egzotik olan / ilgi çekici / eğlendiren bir şey ortaya koyabilmek kazancınızı kuşkusuz artıracaktır. Yeterince iyiyseniz, bunu markalı projeler için de yapabilir ve daha iyi bir gelir elde edebilirsiniz.
11. WWOOF çiftçiliği
Böyle de bir şey varmış; biz de şu an sizinle beraber öğrendik.
Bu nedir? WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms), tüm dünyadan gönüllülerle organik çiftlikleri birbirine eşleştiren bir organizasyon. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir çiftlikte çiçek, ağaç, bitki bakımı, yetiştiriciliği işleriyle uğraşıyorsunuz. Karşılığında ise size para ödenmiyor; ama kalacak yeriniz ve yemeğiniz karşılanmış oluyor. Niyetiniz para biriktirmek değil gezmek (yemek ve kalacak yere para harcamadan) ise, bu da bir seçenek olarak burada bulunsun.
Birçok ülkede var; detaylı bilgi şurada: WWOOF
12. Kabin memuru
Maaşları hava yolu şirketlerine ve tecrübenize göre değişmekle beraber, kesinlikle kötü sayılmaz. Başlarda iş yükünüz ve uçuş takviminiz muhtemelen epey yoğun olacaktır; fazla dinlenmeye ve gezmeye fırsat bulamamanız olası. Ancak tecrübe kazandıkça olanaklarınızın daha konforlu hale gelmesini, destinasyonlarınızın da çeşitlenmesini bekleyebilirsiniz.
13. Pilot
(Elbette.)
Yine eğitim ve uzmanlık gerektiren alanlardan biri. Yalnızca tarifeli hava yolu uçuşları pilotu gibi de düşünmeyin. Kargo uçaklarından tutun da, havadan tohumlama ve sulama, yangın söndürücülüğü, doğal yaşamın gözlenmesi, özel uçak pilotluğu, arama kurtarma çalışmaları gibi, aslında daha geniş bir çalışma alanı var ama tabii ki, seyahat için tarifeli uçuş ve kargo pilotluğu daha fazla imkan sunabilir.
14. İhracatçı / ithalatçı
O ülke senin, bu ülke benim gezerek içi ürün numuneleriyle ya da kataloglarla dolu bavulları oradan oraya taşıyan en az bir akrabanız ya da tanıdığınız vardır diye tahmin ediyoruz. İhracatçılık, hedef pazarlara göre bolca seyahat etmeyi şart koşan işlerden biridir. Çoğu zaman müşteri, ürünlere ait numuneler görmek ister; ve satın alma yapacağı firmanın yetkilisini de şahsen tanımak ister.
Aynı şekilde alıcı (ithalatçı) iseniz de ihtiyacınıza yönelik ürün ve hizmetlere dair, bunların tedarik ve nakliyesine dair pazar araştırması ve fizibilite çalışması yaparken bol bol gezmeniz icap eder.
Bu, illa kendi işiniz olmak zorunda değil. Firmalarda bu pozisyonlar da size çoğu zaman benzer imkanları sağlayacaktır.
15. Tercüman, simultane tercüman
Yazılı değil sözlü tercüme yapabilmek, simultane çeviri yapabilmek de size bol seyahat etme imkanı sağlayabilir. Bir kuruma bağlı ya da freelance olarak yapılabilecek işlerden biri. Uluslararası katılımcıların yer aldığı herhangi bir aktivite (fuar, sergi, konferans, kongre, seminer, tanıtım, açılış, resmi temaslar, toplantı vb), şehir şehir gezmenizi sağlayabilir.
16. Diplomat
Bilhassa uluslar arası ilişkiler, siyaset bilimi vb okuyorsanız kuşkusuz en çok seyahat imkanı bulacağınız, seyahat dışında da sunduğu konfordan faydalanabileceğiniz, oldukça da prestijli bir meslek. Elbette öncesinde uzun ve meşakkatli bir takım bürokratik gerekliliklerin ve zorlukların aşılması şartıyla.
17. Şirket eğitmeni
İş sağlığı ve güvenliği, kalite, hukuki konular, ekip liderliği, satış teknikleri, insan kaynakları yönetimi, teknik, maliye, bilişim, motivasyon ya da başka pek çok alanda şirketlerin aldığı eğitimleri çoğaltabiliriz. Gerekli sertifikaları aldığınız taktirde, bilgi ve eğitiminize uygun düşen alanda şirket eğitmenliği ya da danışmanlığını düşünebilirsiniz. Ülke ülke değilse de şehir şehir gezebilirsiniz.
18. Uluslararası fuarcılık
Sektörel nitelikli profesyonel fuarlar için, her sektörün hedef yurt dışı pazarı hem birbirine göre, hem de yıllara göre farklılık göstereceğinden, emin olun en fazla yurt dışına çıkabileceğiniz işlerden bir tanesi de bu; özellikle de proje ve operasyon ayağında çalışıyorsanız. Bir diğer avantajı, normal koşullarda 'turistik' denmeyecek çok farklı şehirleri de gezip görebilme imkanı sunması.
19. Etkinlik organizasyonu
Yukarıda tercümanlık maddesinde bahsettiğimiz ulusal ya da uluslararası etkinlikleri düzenlemek de sık seyahat gerektiren iş alanlarından biri. Kongre, sergi, açılış, konferans, bayi toplantısı, şirket buluşmaları, düğünler ve başka pek çok organizasyonu kendi şehrinizin, hatta ülkenizin dışında da gerçekleştirme seçeneği sunuyor.
Sizler de aklınıza gelen meslekleri yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Yorum Yazın
türkiyede arkeolog ol bakayım geziyo musun ağız kokunu gizlemeye mi çalışıyosun
45 ülke gezdim. Denizciliği tavsiye ederim.
Kabin memurunu herkes çok geziyor çok ülke görüyor diye biliyor sanırım bir gördüğü havaalanı arada 4 5 ayda bir yatı düzenlenirse anca o zaman görebiliyorl... Devamını Gör
İşte madalyonun diğer gerçek yüzü...