Gençlerin Türkiye’de Yaşama İsteği Azaldı: Yüzde 43'ü Bıkkın
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gençlerin Türkiye’de Yaşama İsteği Azaldı: Yüzde 43'ü Bıkkın
Artan yoksulluk ve işsizlik herkesin korkulu rüyası haline geldi. Gün geçtikçe alım gücünün düşmesi insanları sosyal hayatlarından uzaklaştırdı. Eskisine oranla standartları düşen ya da isteklerine ulaşamayan insanlar kendilerini evlere kapatarak umutsuzlukla mücadele etmeye başladı. Gençlerin Türkiye’de yaşama isteğini azalırken, ağır geçim koşulları nedeniyle ekonomiden de umutları kesildi. Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki yurttaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gençler ekonomik ve sosyal hayatlarındaki gelişmelerle aidiyetlerinde kırılma yaşıyor. 18-24 yaş arası her 10 gençten 8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olduğunu söylerken, yüzde 56’sı ise gelecekte daha da kötüye gideceğini düşünüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 45’e çıktı.
Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki vatandaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor.
Maaşının yarısını kiraya verdiğini açıklayanların oranı yüzde 45 olurken, yüzde 36’sı ise 4’te 3’ü gibi büyük bir kısmı ile kira ödediğini açıklıyor. Bu durum gençlerin sosyal hayatı üzerinde büyük etki etmiş durumda. Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak bir parasının olmadığını aktarırken, yüzde 15’i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığını açıkladı. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini ‘bıkkın’ olarak açıklıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini açıklarken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini belirtti.
Gençlerin ruh hallerinde bıkkınlık ve kafa karışıklığının öne çıktığını kaydeden Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duydukları memnuniyetsizlik, milli değerler ve aidiyet duygularında bir kırılmaya neden oluyor denilebilir” dedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Her 10 gençten sekizinin Türkiye’nin ekonomisinin mevcut durumunu kötü bulduğunu ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak parasının olmadığını kaydeden Gedik, şöyle devam etti:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldum. Kayseri'de gördüğüm eğitim sonrası Ankara'da bulunan Uğur Mumcu Vakfı'nda Uğur Mumcu Vakfı Araştırmacı Gazetecilik eğitimimi tamamladım. Aldığım eğitimlerin ardından Türkiye'nin en köklü gazetelerinden birinin İstihbarat Servisi'nde haber editörlüğü ve muhabirlik yaptım. Buradaki görevimin ardından çeşitli haber portallarında özel haber ve röportajlar ürettim. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri gündem ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Bi de bu gencleri şükürsüz ve hain olarak görenler var. Kimse hakki olmayan seyi istemiyor özelliklede gencler. Emeğinin karsiligini adaletli bir sekilde alm... Devamını Gör
Neden acaba eğitim sağlık ekonomi işsizlik gıda terörü yolsuzluklar istikrarsızlıklar siyasal kadrolaşma ,gençlerimizin çocuklarımızın geleceğini bile çaldıl... Devamını Gör
Bıktık yalan yok