Görüş Bildir
Haberler
Gazze Bombalanıyor, Yüzlerce Filistinli Gözaltında

Gazze Bombalanıyor, Yüzlerce Filistinli Gözaltında

adem kara
03.07.2014 - 11:48 Son Güncelleme: 03.07.2014 - 11:49

İsrail savaş uçakları Gazze'ye sık sık hava saldırıları düzenliyor. [Fotoğraf-AFP]

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Peter Lerner, Twitterhesabından yaptığı açıklamada, bu sabah karşı Gazze’de Hamas’a ait 15 hedefi vurduklarını söyledi. Lerner’in iddiasına göre, vurulan yerler arasında mühimmat depoları ve roket rampaları vardı.

Lerner, Gazze’den de İsrail yerleşimlerine roket atışı düzenlendiğini, kimsenin zarar görmediğini yazdı.

İsrailli insan hakları örgütü HaMoked, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bir kişi başkasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılmamalı” ifadesini kullandı.

Gazze

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre de Gazze’den yapılan atışlar Sderot’taki bir evi vurdu:

“Dün gece boyunca Filistinliler ve İsrail ordusu karşılıklı saldırılarda bulundu.”

İsrail önceki gün de Gazze’deki 34 ayrı noktayı hava saldırısıyla vurmuştu.

Gazze'nin Sağlık Bakanı Eşref El Kidra BBC'ye, hava saldırılarında yaralanan 10 Filistinlinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Hamas

İsrailli yerleşimciler 16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Şaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifraç kaybolduktan sonra Batı Şeria'nın El Halil kentinde ölü bulunmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas’ın sorumlu olduğunu ve bedelini ödeyeceğini” söyledi.

İsrail ordusu Marvan Kavasmeh and Amer Abu Aishah adlı iki Hamas üyesinin evlerini, ölümlerin baş şüphelisi oldukları gerekçesiyle bombaladı.

Filistin

BBC’nin haberine göre, dün Doğu Kudüs'te kaçırıldıktan sonra öldürülen 17 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Hüdayr'ın cenazesi bugün öğle namazının ardından toprağa verilecek.

Hüdayr'ın öldürülmesinin ardından Filistinliler sokağa çıkıp eylem yaptı, çatışma çıktı. Gösterilerde taş atan eylemcilere güvenlik güçleri ses bombası, biber gazı ve plastik mermiler kullanarak saldırdı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler, İsrail'de Filistinli gencin kaçırılıp öldürülmesini kınadı. ABD, İsrailli gençlerin öldürülmesini de kınamıştı.

İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çıkan çatışmada da 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga göğsüne isabet eden kurşunla öldürüldü.

BMGK

Filistin, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur tarafından BM Güvenlik Konseyi başkanlığına sunulan mektupta, İsrail'in askeri saldırılarını artırdığı ve işgal altındaki topraklarda Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Özellikle Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırılarında aralarında çocukların da yer aldığı sivillerin hayatını kaybettiğini vurgulayan Mansur, İsrail'in Filistinlilere karşı toplu cezalandırma yöntemini seçtiğini ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 575 kişiyi gözaltına aldığını ifade etti.

Filistin Esirler Cemiyeti ise daha sonra yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin operasyonlarında gözaltına alınan Filistinli sayısının 639'a ulaştığını açıkladı.

BBC

Filistinliler, Londra’daki BBC bürosunun önünde protesto düzenledi. Eylemciler, BBC’nin Kudüs ve Batı Şeria'da meydana gelen olayları aktarırken İsrail yanlısı yayın yaptığını söyledi.

Protestocular, ellerinde 'Filistin'i sansürleme', 'Netanyahu, senin yalanların bizim doğrularımız değil', 'BBC, İsrail'i koruma', 'BBC, İsrail'in savaş suçlarını aklıyor' yazılı pankartlar taşıdı, sloganlar attı.

Bildirilerinde, İsrailli üç yerleşimcinin cesetlerinin bulunmasının ardından İsrail güçlerinin binden fazla Filistinlilere ait evi yağmaladığı, 40 günlük bir bebeğin bu yağmalamalar sırasında yaralandığını ve BBC'nin bunu aktarmadığı ifade edildi.

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0