Görüş Bildir
Haberler
Gana Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Gana Rehberi

Gana Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Gana Rehberi

Özge Tepe
22.07.2023 - 23:04

Batı Afrika ülkesi Gana, Gine Körfezi kıyısında yer alır. Yüzölçümü ve nüfusu nispeten küçük olmasına rağmen Gana, kısmen kayda değer doğal zenginlikleri ve kısmen de Sahra'nın güneyinde sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanan ilk siyah Afrika ülkesi olması nedeniyle Afrika'nın önde gelen ülkelerinden biridir. Yemyeşil ormanları, çeşitli hayvan yaşamı ve pitoresk bir kıyı boyunca uzanan kilometrelerce uzunluktaki kumlu plajlarıyla tanınmasının yanı sıra Gana, zengin tarihi ve büyüleyici bir kültürel miras deposu olmasıyla da ünlüdür.

Bu içeriğimizde Gana hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Gana rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gana Hakkında Genel Bilgiler

Gana Hakkında Genel Bilgiler

Gana, Gine Körfezi kıyısında yer alır. Yüzölçümü ve nüfusu nispeten küçük olmasına rağmen Gana, kısmen kayda değer doğal zenginlikleri ve kısmen de Sahra'nın güneyinde sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanan ilk siyah Afrika ülkesi olması nedeniyle Afrika'nın önde gelen ülkelerinden biridir.

Gerçekten de, Gana örneği ile 30'dan fazla Afrika ülkesi aynı şeyi yaptı ve sonraki on yıl içinde kendi bağımsızlıklarını ilan etti.

Gana hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Başkenti: Akra

  • Resmi Diller: İngilizce

  • Hükûmet Şekli: Demokratik Başkanlık sistemi

  • Nüfus: (2023 tahmini) 32.147.000

  • Para Birimi: Cedi

Gana'nın Tarihi

Gana'nın Tarihi

Gana İmparatorluğu MS 300'de Soninke halkının farklı kabilelerinin ilk kral Dinga Cisse altında birleşmesi ile kuruldu. Soninke halkı, krala atıfta bulunmak için 'Savaşçı Kral' anlamına gelen 'Gana' kelimesini kullandı ve ardından İmparatorluğun düşmanları ve müttefikleri bölgeyi 'Gana' olarak adlandırmaya başladı. İmparatorluk aslında bugünkü Gana'nın kuzeybatısında, şu anda Moritanya, Senegal ve Mali'de bulunuyordu, ancak İmparatorluğun İslam'a dönüşmesini isteyen Kuzey Afrika'daki kabile gruplarının saldırılarıyla yavaş yavaş kıyıya doğru sürüldü. MS 1100'den itibaren İmparatorluk, sonunda Mali İmparatorluğu'na dahil olana kadar zayıfladı.

1471'de Portekizli tüccarlar günümüz Gana'sına ayak bastı ve orada yaşayan insanların çoğunun altın takılar taktığını fark ettiler. Bu, Gana, Portekiz, Hollanda, İngiliz ve çeşitli komşu Akan devletleri arasında altın, fildişi ve kereste ticaretinde yeni bir çağ başlatarak Gana'nın zengin ve güçlü olmasını sağladı. Bugün, Avrupalıların ticari çıkarlarını korumak için Gana kıyısı boyunca inşa ettikleri birçok hisar ve şatodan bazılarını hala görebilirsiniz.

1500'lerde odak köle ticaretine kaydı ve kölelik ana ihracat olarak altını geride bıraktı. 1600'lerde Hollandalı, İngiliz, Danimarkalı ve İsveçli yerleşimcilerin gelişiyle köle ticareti oldukça organize hale geldi. Cape Coast Kalesi gibi kaleler, Amerika'ya taşınmayı bekleyen köleleri tutmak için kullanıldı ve milyonlarca Batı Afrikalı yakalandı ve zorla okyanuslar ötesine nakledildi.

1800'lerin başında İngilizler, acımasız köle ticaretini durdurmak için baskı uygulamaya başladı. 1807'de, İngiliz tebaasının Britanya İmparatorluğu boyunca köle ticaretini yasaklayan Köle Ticareti Yasası imzalandı.  Gana'da kölelik, ülkenin resmi olarak bir İngiliz kraliyet kolonisi ilan edildiği ve Gold Coast olarak yeniden adlandırıldığı 1874 yılına kadar yasadışı hale gelmedi. 

1957'de Gold Coast, bağımsızlık mücadelesine öncülük eden Başkan Kwame Nkrumah'ın yönetiminde bağımsız bir ulus haline gelen ilk Sahra altı koloni oldu. Bağımsızlığın ardından, yeni ulusun sakinlerinin çoğunun eski Gana İmparatorluğu'nda yaşayan Soninke halkının soyundan geldiğine inanıldığı için ülkenin adı Gana olarak değiştirildi. 

Gana bayrağı, Afrika'da yaşayan herkes arasındaki siyasi birliği temsil etmek için Pan-Afrika renkleri olan kırmızı, sarı, yeşil ve siyahı birleştirir ve siyah yıldızı Gana'nın yeni özgürlüğünün sembolü olarak gösterir.

Bağımsızlığın ardından Gana hükümetleri yolsuzluk, darbeler ve askeri yönetimle boğuştu. Ülke artık ekonomik iyileşme ve siyasi reformun parlak bir örneği olarak görülmektedir. Aslında, Gana son zamanlarda Mauritius'tan sonra Afrika'daki en barışçıl ikinci ülke oldu.

Coğrafi Açıdan Gana

Coğrafi Açıdan Gana

Batı Afrika'da Gine Körfezi kıyısında yer alan Gana, kuzeybatı ve kuzeyde Burkina Faso, doğuda Togo, güneyde Atlantik Okyanusu ve batıda Fildişi Sahili ile sınırlanmıştır. Gana genelinde yükseklik, 900 metreyi aşmaz.

Gana'nın İklimi

Gana'nın İklimi

Gana'nın iklimi Gine Sahili'nin geri kalanı gibi büyük ölçüde iki hava kütlesinin etkileşimi tarafından belirlenir: Sahra üzerinde oluşan sıcak, kuru karasal hava kütlesi ve Güney üzerinde oluşan ılık, nemli deniz tropikal hava kütlesi.

Her iki hava kütlesi de yarım küre rüzgarlarıyla Ekvator'a doğru hareket eder ve her yıl birkaç ay boyunca Gine Sahili'nde buluşur. Bu hava kütlelerinin birleştiği bölge, mevsimsel şiddetli fırtına yağışlarıyla karakterize edilir.

Yıllık ortalama sıcaklık 26-29 derece arasındadır. Genel olarak, en sıcak aylar, yağmurlardan hemen önceki Şubat ve Mart aylarıdır ve en düşük sıcaklıklar Ağustos'ta görülür.

Gana'nın Ekonomisi

Gana'nın Ekonomisi

GSYİH'nın yaklaşık beşte üçü hizmetler sektöründen elde edilir, tarım neredeyse beşte biri ve sanayi yaklaşık dörtte biri katkıda bulunur. 

Bağımsızlıktan kısa bir süre sonra hükümet, tarım ve sanayide çok sayıda devlete ait işletme kurarak ekonomi üzerindeki kontrolünü genişletmeye başladı. Yerel sermaye eksikliğini ve girişimcilik becerilerini telafi etmek için, yabancı yatırımcıları bağımsız olarak veya hükümetle ortaklaşa faaliyet göstermeye çekmek için önlemler alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gana'nın Nüfusu

Gana'nın Nüfusu

Çok uluslu bir devlet yapısına sahip olan Gana'da etnik grup yoğunluğunu belirlemek zordur. 

Gana'da etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekildedir:

  • %44,0 Akan

  • %16,0 Dagomba

  • %13,0 Eve

  • % 8,0 Ga

  • % 3,0 Gurma

  • %14,5 diğer Gana etnik grupları

  • % 1,5 diğer

Gana'nın nüfusu 2023 yılında tahmini 32.147.000 kişidir.

Gana'da Kültürel ve Sosyal Yaşam

Gana'da Kültürel ve Sosyal Yaşam

Dil

Hükümetin ve kamu yaşamının her düzeyinde, etnik farklılıkları önemsiz göstermek için çaba gösterildi, bu politikaya İngilizcenin resmi dil olarak benimsenmesi de yardımcı oldu.

Din

Nüfusun yarısından fazlası Hristiyan, yaklaşık beşte biri Müslüman ve küçük bir kesim geleneksel yerli dinlere bağlı. Yerli dinler, yaygın ve köklü olmakla birlikte, sistematik bir doktrinler bütününden yoksundur. 

Günlük Yaşam

Geniş aile bağları, bir bütün olarak Ganalıların sosyal normlarında önemli bir faktör olsa da kentsel nüfus arasında çekirdek aileye doğru eğilim artmıştır.

Gana'da Gezilecek Yerler

Gana'da Gezilecek Yerler
  • Kwame Nkrumah Memorial Park & Mausoleum

  • Cape Coast Castle

  • Kakum National Park

  • Mole National Park

  • National Museum of Ghana

  • Boti Waterfalls

Gana'ya Nasıl Gidilir?

Gana'ya Nasıl Gidilir?

Gana'ya gitmek için vize almak gerekmektedir. Hem Umuma Mahsus Pasaport hem de Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşların vize başvurusu yapması şarttır. Diplomatik Pasaport hamili  vatandaşlar ise 90 güne kadar vizeden muaftır.

Gana'ya Türkiye'den direkt uçuş bulunuyor. Bu uçuşlarla gidebilir veya dilerseniz aktarmalı uçuşları da değerlendirebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Bilgiler için teşekkürler.