Gana İmparatorluğu MS 300'de Soninke halkının farklı kabilelerinin ilk kral Dinga Cisse altında birleşmesi ile kuruldu. Soninke halkı, krala atıfta bulunmak için 'Savaşçı Kral' anlamına gelen 'Gana' kelimesini kullandı ve ardından İmparatorluğun düşmanları ve müttefikleri bölgeyi 'Gana' olarak adlandırmaya başladı. İmparatorluk aslında bugünkü Gana'nın kuzeybatısında, şu anda Moritanya, Senegal ve Mali'de bulunuyordu, ancak İmparatorluğun İslam'a dönüşmesini isteyen Kuzey Afrika'daki kabile gruplarının saldırılarıyla yavaş yavaş kıyıya doğru sürüldü. MS 1100'den itibaren İmparatorluk, sonunda Mali İmparatorluğu'na dahil olana kadar zayıfladı.
1471'de Portekizli tüccarlar günümüz Gana'sına ayak bastı ve orada yaşayan insanların çoğunun altın takılar taktığını fark ettiler. Bu, Gana, Portekiz, Hollanda, İngiliz ve çeşitli komşu Akan devletleri arasında altın, fildişi ve kereste ticaretinde yeni bir çağ başlatarak Gana'nın zengin ve güçlü olmasını sağladı. Bugün, Avrupalıların ticari çıkarlarını korumak için Gana kıyısı boyunca inşa ettikleri birçok hisar ve şatodan bazılarını hala görebilirsiniz.
1500'lerde odak köle ticaretine kaydı ve kölelik ana ihracat olarak altını geride bıraktı. 1600'lerde Hollandalı, İngiliz, Danimarkalı ve İsveçli yerleşimcilerin gelişiyle köle ticareti oldukça organize hale geldi. Cape Coast Kalesi gibi kaleler, Amerika'ya taşınmayı bekleyen köleleri tutmak için kullanıldı ve milyonlarca Batı Afrikalı yakalandı ve zorla okyanuslar ötesine nakledildi.
1800'lerin başında İngilizler, acımasız köle ticaretini durdurmak için baskı uygulamaya başladı. 1807'de, İngiliz tebaasının Britanya İmparatorluğu boyunca köle ticaretini yasaklayan Köle Ticareti Yasası imzalandı. Gana'da kölelik, ülkenin resmi olarak bir İngiliz kraliyet kolonisi ilan edildiği ve Gold Coast olarak yeniden adlandırıldığı 1874 yılına kadar yasadışı hale gelmedi.
1957'de Gold Coast, bağımsızlık mücadelesine öncülük eden Başkan Kwame Nkrumah'ın yönetiminde bağımsız bir ulus haline gelen ilk Sahra altı koloni oldu. Bağımsızlığın ardından, yeni ulusun sakinlerinin çoğunun eski Gana İmparatorluğu'nda yaşayan Soninke halkının soyundan geldiğine inanıldığı için ülkenin adı Gana olarak değiştirildi.
Gana bayrağı, Afrika'da yaşayan herkes arasındaki siyasi birliği temsil etmek için Pan-Afrika renkleri olan kırmızı, sarı, yeşil ve siyahı birleştirir ve siyah yıldızı Gana'nın yeni özgürlüğünün sembolü olarak gösterir.
Bağımsızlığın ardından Gana hükümetleri yolsuzluk, darbeler ve askeri yönetimle boğuştu. Ülke artık ekonomik iyileşme ve siyasi reformun parlak bir örneği olarak görülmektedir. Aslında, Gana son zamanlarda Mauritius'tan sonra Afrika'daki en barışçıl ikinci ülke oldu.
Yorum Yazın