Görüş Bildir
Haberler
Fukuşima Kurbanları Felaketin 4'üncü Yılında Anılıyor

Fukuşima Kurbanları Felaketin 4'üncü Yılında Anılıyor

FreiGeist
11.03.2015 - 14:23 Son Güncelleme: 11.03.2015 - 16:07
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen felakette 19 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti. Kurbanlar bugün ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve sarsıntının yol açtığı tsunamiyi Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaket izlemişti.

Kurbanlar için bugün yerel saatle 14:46'da bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Kentin değişik noktalarında göndere çekili olan Japon bayraklarının yarıya indirildiği Tokyo'da bir anma töreni düzenlendi. İmparator Akihito da törende hazır bulundu.

Tsunaminin en çok etkili olduğu kuzeydoğudaki liman kenti Minamisanriku'da binlerce kişi el el tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

Fukuşima'nın yaraları sarılamadı

Fukuşima'nın yaraları sarılamadı

Japonya'da felaketin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen yaralar hâlâ sarılamadı. On binlerce kişi hâlâ konteynırlardan bozma konutlarda yaşıyor.

Japon hükümetinin verilerine göre konteynır türü geçici konutlarda yaşayanların sayısı 80 bin dolayında.

Başbakan Şinzo Abe bugün yaptığı açıklamada Fukuşima kurbanlarını evlerine kavuşturmak için yeni bir girişim başlatılacağını söyledi.

Nükleer Afet Mültecileri

Nükleer Afet Mültecileri

Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Saç levhadan yapılmış bir konteynırda üç ufak oda. Dört yıl öncesine kadar inşaat işçisi olarak çalışan ancak şimdi mülteci konumunda olan Ichiro Takano’nun hayatını idame ettirdiği derme çatma yuvası burası. Takano, “Kötü bir şaka gibi her şey. Şimdi 64 yaşındayım ve ancak 30 yıl sonra köyüme dönebileceğimi söylüyorlar. Tüm ailem parçalandı, tek başıma kaldım. Annemin, babamın mezarı yasak bölgede. Mezarların bakımını kim yapacak?” diyor.

125 bin nükleer mülteci

125 bin nükleer mülteci

Ichiro Takano, 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima’nın yakınında oturan, nükleer santraldeki felaketin ardından varını yoğunu geride bırakıp bölgeyi terk etmek zorunda kalan ve nükleer mülteci olarak adlandırılan 125 binden fazla kişiden biri. Yoğun radyoaktif kirlenme yüzünden köyüne dönemediği için, 200 konteynırdan oluşan derme çatma kampta yaşıyor ve işsiz. Takano, devletin verdiği paranın, bir iş kurmaya yetmediğini, çiftçilere ise en azından tazminat önerildiğini anlatıyor.

Çiftçiler hükümetin önerisini reddediyor

Çiftçiler hükümetin önerisini reddediyor

Tarlalarını terk etmiş olan çiftçilere bir öneride bulunan Japon hükümeti, bu topraklarda ne de olsa kimsenin yaşayamayacağını belirterek, buralara atık maddelerin depolanmasını öngörüyor. Şubat ayı başından bu yana iş makineleri geniş bir arsayı düzlüyor. Burada Fukuşima’nın çevresinde radyoaktif kirlenmeye maruz kalan ve kazınarak toplanan toprağın yığılması planlanıyor. Siyah plastik torbaların ilçe sınırında depolanmasına izin veren Futaba belediye başkanı Şirou İzava’nın kararı ise epey tartışılıyor. İzava, “Fukuşima bölgesinde 59 köy ve kent var. Bu siyah torbalar her yerde dev yığınlar oluşturuyor. Bu yığınlar bir ara depoya sevk edilmedikçe, bölgemizin ürünlerinin imajı da zarar görüyor. Ama arsa sahiplerinin duygularını da anlıyorum.” şeklinde konuşuyor.

Arsa sahipleri kızgın. 73 yaşındaki Kazuo Sato, özellikle yetkililerin kibirli oluşundan şikâyetçi. Sato, “Devlete güvenmiyoruz artık. Dört yıldır bizim için hiçbir şey yapmadılar. Şimdi de arsalarımıza felaketten önceki değerlerinin yüzde 30 altında fiyat biçiyorlar. Sanki olanlar bizim suçumuzmuş gibi. Biz bu topraklarda üç-dört kuşaktır ekip biçiyoruz, o yüzden hiçbirimiz anlaşmayı imzalamadı.” diyor.

“Medeni bir ülke için utanç kaynağı”

“Medeni bir ülke için utanç kaynağı”

Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eğer çiftçilerin tavrı değişmez ve ek arsa bulunamazsa, şu ana kadar düzlenen alana siyah torbaların sadece binde biri sığabilecek. Hükümetin samimiyetine inanmayan Futaba belediye başkanı Şirou İzava da çiftçilere hak ettikleri fiyatın verilmediğini ve ayrıca 7 bin ilçe sakinin hâlâ yeni bir yuvaya kavuşmadığını söylüyor. İzava, medeni bir ülkede, devletin vatandaşlarına bu şekilde davranmasının utanç verici olduğunu kaydediyor ve yasalara göre, konteynırlara yerleştirilen mültecilerin burada en fazla iki yıl kalabileceğini, ancak aradan dört yıl geçtiğini hatırlatıyor.

 Üstümü bile değiştirmemiştim 

Yavaş yavaş ruhsal problemler ekonomik sorunlardan ağır basmaya başlıyor. Nükleer mültecilere, bir işe yaramadıkları hissi hâkim oluyor. Hayatı boyunca pirinç ve sebze üreten 78 yaşındaki çiftçi Kazumi Watanabe, hâlâ kaderine inanmakta zorluk çekiyor. Watanabe, “Felaketin ardından üstümü bile değiştirmemiştim. İki-üç gün sonra geri döneriz, diye düşünmüştüm. Bu dediğim dört yıl önceydi, kaybettiğimiz yıllar bunlar.” diyor.

Kaynak: Jürgen Hanefeld | Deutsche Welle Türkçe

Fotoğraflar: Al Jazeera ve AFP

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam