Evi Riskli Çıkanlar İçin Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Evi Riskli Çıkanlar İçin Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? Kira Yardımı Nasıl Alınır?
'Türkiye, bir deprem ülkesi' cümlesini kötü tecrübelerimizle öğreniyoruz. Ancak öğrendiklerimizi uygulama kısmında eksiklerimiz çok. 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketinin açtığı yaralar halen kanarken, önceki yaralarımızın izleri de sızlamaya devam ediyor. Bu yara izlerinin hayat tecrübesine dönüşerek gelecek nesillere 'güven' olarak aktarılması için ise yapacağımız tek şey güvenli yapılarda yaşamak ve deprem bilinci oluşturmak. Kısa vadede ülke olarak dönüşüme ihtiyacımız olduğu gerçeğinin maddi tablosu hakkında bilincimizin de oluşması için nasıl finansman sağlayabiliriz kısmına birlikte bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deprem gerçeğini iliklerimize kadar hissettiğimiz bir dönemden geçerken, bölgede yaşayanların ne hissettiğine dair en ufak bir fikrimiz bile bulunmasa da empati kurmaya çalışarak psikolojik buhran sürecini tüm ülkede yaşıyoruz. Bir de üzerine diğer bölgelere kayan kırılma riskleri özellikle "İstanbul Depremi" başlıklı haberlerle sürüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kentsel dönüşüme giren riskli binalar için kredi veriliyor mu? Ev sahipleri evleri bitene kadar kirada otururken kredilerini nasıl ödeyecekler? Bunların hepsi birer mali yük ve harcama kalemi olarak ortaya çıkıyor.
Riskli bulunarak dönüşüme giren gayrimenkullerde, sadece birini seçebilmek koşuluyla kira yardımı ya da faiz desteği alınabiliyor. Kira yardımı hem ev sahibi hem de kiracı tarafından alınırken, kiracı bir seferlik 2 aylık karşılıkta ödemeye hak kazanıyor. Ev sahipleri kira yardımını 18 ay boyunca alabiliyor.
Kentsel dönüşüm kredisinden, konutlarını dönüşümle yeniden inşa ettirmek isteyen hak sahipleri, riskli olarak belirlenen yapılarda en az 1 yıl süreyle oturan kiracı ya da sınırlı ayni hak sahipleri ve riskli yapı olarak tespit edilen konutu yerine farklı bir konut almak isteyen ev sahipleri yaralanabiliyor.
Kentsel dönüşüm kredisinde devlet desteği, 2022 yılı Ekim ayında yapılan güncellemeyle, güçlendirme ve konut yapım, edinme kredilerinde faiz oranı 400 baz puandan 600 baz puana (yüzde 4'ten yüzde 6'ya), iş yeri yapım ve edinme kredileri de 300 baz puandan 450 baz puana (Yüzde 3'ten yüzde 4'e) yükseltildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Faiz indirimi desteği olan kredi kullanımları, 2022 yılı Ekim ayında yapılan güncellemeyle güçlendirme kredisi için 240 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri ile iş yeri yapım kredisi 600 bin TL'ye, iş yeri edinme kredisi ise 250 bin TL'ye çıkarıldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın