Görüş Bildir
Haberler
Everest'te Nepalli Rehberlerden Boykot Tehdidi

Everest'te Nepalli Rehberlerden Boykot Tehdidi

Onedio Medya
25.04.2014 - 18:25 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 19:06

Everest'te Nepalli Rehberlerden Boykot Tehdidi

Everest'e çıkan dağcılara rehberlik eden Şerpalar, geçen hafta 16 rehberin ölümüyle sonuçlanan çığ faciasından sonra koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direnişe geçti.

Ücretlerinin artırılmasını, tedavi ve kurtarma imkanlarının iyileştirilmesini isteyen Şerpalar, boykot uyarısında bulundu.

Şerpalarla Nepal Turizm Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu yılki tırmanışların geleceği de belirsizliğe girdi.

Zirveye tırmananların son durağı olan ana kamptaki çok sayıda dağcı, belirsizlik nedeniyle inişe geçti.

Kalan dağcıların da aynı yolu izlemesi halinde sezonun fiilen sona ereceği belirtiliyor.

Nepal Dağcılık Derneği Başkanı Ang Şering Şerpa, dağcıların büyük bölümünün tırmanmaktan vazgeçmesi durumunda sezonun büyük ihtimalle kapanacağını söyledi.

Nepal Turizm Bakanlığı yetkililerinden Madhusudan Burlakoti ise bazı ekiplerin tırmanışlarına devam etmesini umduklarını söyledi.

Bu yıl Everest'e 300'den fazla yabancı dağcının tırmanması bekleniyordu. Ancak muhabirimiz, çığ faciasından sonra bir çok dağcının şok yaşadığını aktarıyor.

Çığ faciasında 13 Şerpa öldü. Kayıp 3 rehberin de öldüğü tahmin ediliyor.

Şerpalar, üç aylık dağ sezonunda toplam 8000 dolara kadar para kazanabiliyorlar. Bu, Asya'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Nepal'de ortalama maaşın çok çok üstünde bir paraya karşılık geliyor.

Ancak BBC Güney Asya muhabiri, hükümetin dağcılardan her yıl milyonlarca dolar kazandığını ve rehberlerin, aldıkları payın artırılmasını istediklerini belirtiyor. Bazı şirketlerinin dağcılardan tırmanma izni için 60 bin dolara kadar para talep ettikleri belirtiliyor.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0