onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
01.04.2022 - 10:51

Ailelerin korkulu rüyası olan ergenlik dönemi; fiziksel, cinsel ve psikolojik birçok değişimi berberinde getirir. Çocukların 15-18 yaşları arasında geçirmiş oldukları bu dönem içinde özellikle davranışlarda belirgin farklılıklar meydana gelir. Ergenliğin psikolojik belirtileri arama motorları üzerinde de en sık araştırılan konulardan biridir.  Ergenlik döneminde ilgi ve beklentiler şekillenir, kendini tanıma, değişime ayak uydurma ve özerkleşme en dikkat çeken durumlardır. Haberimizin detaylarında ergenliğin psikolojik belirtilerine dair merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ergenlik istesek de istemesek de çocukların yaşayacağı zor süreçlerden biridir. Ergenlik pek çok fiziksel değişikliğe neden olur, ancak ergenliğin bazı duygusal belirtileri de vardır. Özellikle arkadaş ve sosyal ilişkilere olan eğilimin arttığı ergenlik döneminde anne-babalar çocuğundaki değişiklikler karşısında korku ve tedirginliğe kapılabilir. Peki, ergenliğin psikolojik belirtileri nelerdir? İşte, bazı bilgiler…

Ergenlik Dönemi Ruhsal Problemleri

Ergenlik Dönemi Ruhsal Problemleri

Ergenlik döneminde ergenlik depresyonuna neden olabilecek pek çok nedenden söz etmek mümkündür. Örnek olarak; okul yaşamı, cinsel eğilim, sosyal statü ya da aile yaşamı gibi tüm durumların gencin nasıl ve neler hissettiği konusunda etkileri olabilir. Bu süreçte duygularını iyileştirmeye yardımcı olmamak, üzerine gitmek ergenlik depresyonu yaşama riskini arttırabilir. Baskı, otorite ve artan kurallar çatışmaların daha da şiddetini arttırabilir.

Ciddi depresyonlarda ise intihar düşünceleri ortaya çıkabilir. Kendini son derece değersiz hisseder. Bunu nedenleri ise ölümü merak etmek, çocukluktan gelen sevgi eksikliği, yalnızlık duygusu, ayrılık-ölüm gibi travmatik nedenlerdir. Aynı zamanda yemek bozuklukları diğer sorunlar arasında yer alır. Aşırı yeme ya da yemeği reddetme, devamlı kilolarından dert yanma ergenlerde en önemli ve aşılması gereken problemlerdendir.

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Ergenlik döneminde okul konularını içeren psikolojik ve sosyal problemler, çocukluk dönemindeki diğer herhangi bir dönme göre daha yaygın görülür. Ergenler çok daha aktif ve bağımsızdırlar ve genelde yetişkinlerin doğrudan kontrolü dışındadır. Ergenlikte yaygın görülen belirtiler şunlardır;

• Aşırı ya da uygunsuz suçluluk 

• İlgisiz olma

• Konsantre olmada sorun yaşama

• Karar vermede sıkıntılar

• Sorumsuz davranışlar ( derslere geç kalma, okula gitmemek gibi)

• Baş ve karın ağrısı gibi ağrıdan yakınma

• Ölümle meşguliyet

• İsyankar olma

Uyku düzensizlikleri (gece uyanık, gündüz uyuyor olmak)

• Üzüntü, stres ve umutsuz vaka olma

• Ders notlarında düşüşler

Alkol, uyuşturucu ve tütün kullanımı

• Rastgele cinsel aktivite

Ergenlik döneminde anskiyete depresyon ve yeme bozuklukları sık görülür.  İstenemeyen davranışlar şiddetli ve sık hale geldiğinde ergenler bir ruh sağlığı uzmanı tarafından psikososyal bozukluk açısından mutlaka değerlendirilmelidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın