Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'AB'ye Tam Üyelikte Kararlıyız'

Erdoğan: 'AB'ye Tam Üyelikte Kararlıyız'

adem kara
23.12.2014 - 15:31 Son Güncelleme: 23.12.2014 - 16:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Konseyi'nin yeni Başkanı Donald Tusk'ı telefonlara arayarak tebrik etti. Erdoğan Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde ilerleme kararlılığında olduğunu söyledi.

14 Aralık operasyonunun ardından gerilen AB-Türkiye ilişkilerinde ikinci sıcak temas AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Erdoğan arasında kuruldu. Erdoğan bugün öğle saatlerinde Tusk'ı telefonla aradı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan görüşmede Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde ilerleme sağlama konusunda kararlı olduğunu, önümüzdeki süreçte daha yakın işbirliğinden memnuniyet duyacağını söyledi.

Görüşmede Erdoğan, AB Konseyi Başkanı'nı Türkiye'ye davet etti. Tusk da Erdoğan'ı Brüksel'de görmekten memnuniyet duyacağını belirtti. Tusk, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 2015 yılında en azından bir faslın daha açılmasını umut ettiğini Erdoğan'a aktardı.

14 Aralık operasyonu sonrası AB ile ilk yakın temas Pazartesi günü Erdoğan'ın AB Komisyonu'nun yeni Başkanı Jean Cluade Juncker'i tebrik etmesiyle kuruldu. Görüşmede iki liderin aralarındaki dostluk ilişkisine vurgu yapıldı, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemine, bu yolda gayret edileceğine değinildi.

Görüşmede Erdoğan AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğuna dikkat çekti. Erdoğan Tusk'ı olduğu gibi Juncker'i de Türkiye'ye davet etti.

Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler polis ve medyaya yönelik Cemaat operasyonu sonrasında gerildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, ortak açıklama yayımlayarak soruşturmanın basın özgürlüğü ve Avrupa değerleriyle bağdaşmayacağını söyledi. Hahn ve Mogherini, “Bu operasyon Türkiye’nin parçası olmayı amaçladığı Avrupa değerlerine ve standartlarına aykırıdır. Herhangi bir aday ülkenin katılımının hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam uyum gösterilmesine bağlı olduğunu hatırlatırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu eleştirilere 'iftira' diyerek sert tepki gösterdi. Erdoğan 'AB olarak önce aynaya bakmaları lazım. AB önce kendini test etmeli' dedi. Erdoğan, 'Avrupa Birliği bizi alır mı almaz mı, böyle bir derdimiz yok. Biz kendi göbeğimizi keseriz' dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/erd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0