Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Eksikleri Tamamlıyoruz: Canavar Gibi Bir LinkedIn Profili Yaratmanız İçin 24 Mühim İpucu
İş yaşamında yeni kariyer fırsatları, yurt dışına açılma olanakları, iyi ve sürdürülebilir ilişkiler kurma, marka tanıtımı, iş geliştirme, kişisel pazarlama, networking vb konularda dünyanın çabasını gösterdiğimiz halde; çoğu profesyonel, tüm bunları çok kolaylaştıran LinkedIn'i nasıl etkili kullanacağını bilemiyor.
İşte size dört dörtlük bir profil için 24 iyi öneri:
1. Olmazsa olmaz: Profil bilgilerinizi daima güncel tutun.
2. Sadece profesyonel fotoğraflar kullanın.
3. Arka plan fotoğrafınızda karakterinizi ya da markanızı yansıtan görseller kullanın.
4. Sağlam bir özgeçmiş özeti yazın.
5. İmla hatası yapmayın.
Zayıf dil bilgisi, yazım hataları, anlatım bozuklukları... Kesinlikle kabul edilemez; her türlü yazım hatasından kaçının.
6. Kullandığınız anahtar kelimeler mantıklı olsun; bilinçli seçimler yapın.
Kelimeler tahmin edemeyeceğiniz derecede önemli. Profilinizde yer alan anahtar kelimeler, görünmez olmakla bulunur olmak arasındaki farkı ortaya koyacak.
Bu nedenle, arama sonuçlarında görünmek istediğiniz anahtar kelimeleri iyi saptayın; ve bu kelimeleri başlıktaki unvanınızda, özette ve profilinizde de kullanın.
7. LinkedIn'de iletişim bilgileri altında, kişisel web sitesi ya da blog adresi verme opsiyonu bulunuyor.
Ancak bu alana web sitesi adresi yazıldığında, sadece 'Kişisel Web Sitesi' ya da 'Şirket Web Sitesi' şeklinde gözüküyor. Bunlara tıklayınca nereye gideceğimizden emin olmadığımızdan pek tıklamıyoruz.
Halbuki markanızın ya da şirketinizin adını sergilemeniz için bu alan bir fırsat olabilir.
Bunun için, Web Siteleri alanını doldururken, 'Diğer' seçeneğini tıklayın ve önce markanızın/firmanızın adını, sonra adresini girin. Böylece marka adınız her zaman görünür olacaktır.
8. URL’nizi de kişiselleştirin.
LinkedIn hesabınızı oluşturduğunuzda otomatik olarak, marka ya da firmanızla alakası olmayan, anlamsız sayılardan, harflerden, ters slash işaretlerinden oluşan karmaşık bir internet adresi veriliyor. Bunu düzeltmek için 'Genel Profil'de 'Kişiselleştirilmiş URL’nizi oluşturun' butonuna tıklamanız yeterli.
9. Medya araçlarını aktif kullanın.
Görsel medyanın ne kadar büyüyen bir ortam olduğu aşikar.
LinkedIn profilinize fotoğraf, video, sunum ya da makaleler ekleyerek görsel medyanın her türünü aktif olarak kullanın.
10. Profilinize havalı/parlak yeni bölümler ekleyin.
LinkedIn daha çekici görünmesi için farklı bölümler ekleyerek profilinizi kişiselleştirmenize izin veriyor. Paylaşımlar, gönüllü deneyimler, yabancı diller, onur ve ödüller, patentler, önemsediğiniz amaçlar gibi bölümler ekleyerek profilinizi zenginleştirin.
Bütün bunlar, yeni bağlantılar kurmanız için birer fırsat.
11. İnsanlar size pek çok yetenek için onay verecektir; sahip olmadıklarınız için bile.
Ama duş başlıkları, yangın alarm sistemleri ya da gazlı içecekler (evet, LinkedIn'e göre bunların hepsi uzmanlık alanı) konularında onaylanmış olmanız, bunu diğer kullanıcılara göstermeniz gerektiği anlamına gelmez; duş başlıkları kariyerinizde önemli bir rol oynamıyorsa elbette.
LinkedIn, alakasız yetenek ve onayları kaldırma fırsatını veriyor. Yetenekleriniz hakkında 'yalan' söylemekten kaçının.
12. LinkedIn'de yapılan en büyük hatalardan biri, tanışmak istediğiniz insanlarla bağlantı kurmamak.
Halbuki 'networking' denen yapının amacı tam da bu; yeni insanlarla tanışmak.
LinkedIn'de ağ kurmanın pek çok faydası var. Nüfuzlu kişiler sizi görebiliyor. Daha çok tasdik alıyorsunuz. Daha fazla insan yeteneklerinizi görüyor, paylaşımlarınızı beğeniyor ve web sitenizi ziyaret ediyor. Yani LinkedIn'i biraz da Twitter gibi kullanmayı deneyin.
13. Sıkıcı ve kişiliksiz "Sizi LinkedIn'deki profesyonel ağıma eklemek istiyorum" otomatik mesajını kullanmayın.
Birine göndereceğiniz bağlantı davetini kişiselleştirin. Nerede tanıştığınızı, bir grupta, mail üzerinden ya da telefonla, hangi konuda görüştüğünüzü belirtin. Bu yaklaşım davetinizin kabul edilme olasılığını arttıracaktır.
14. Her zaman ulaşmak istediğiniz kitleyi düşünün.
Mevcut bağlantılarınız, bildirimler sayesinde yeni paylaşımlarınızı görürken, potansiyel bağlantılar da arama çubuğunu kullanarak bunları keşfedebilir.
Harika içerikler paylaşarak uzmanlığınızı ve ilgi alanlarınızı vurgulayın. Paylaşımlarınızın LinkedIn'deki 400 milyon profesyonel kullanıcı için uygun olduğundan emin olmanız kaydıyla...
15. İnsanlarla bağlantı kurmanın bir yolu da LinkedIn gruplarına katılmak.
İster büyük bir yayın organının grubu, ister belli uzmanlık alanındaki insanların oluşturduğu bir grup olsun, içlerinden seçim yapabileceğiniz milyonlarca grup var. O yüzden kendinize uygun grubu araştırmaya başlayın ve katılın.
Gruplarda tartışmalara katılın; değişik tartışmalar başlatın. Ürününüzü satmak ya da kendi tanıtımınızı yapmaya çalışmayın, uzmanlığınızı satın.
16. Hiçbiri bana yetmedi diyorsanız üyeliğinizi Premium'a da taşıyabilirsiniz.
LinkedIn'in arama ve gelişmiş arama özellikleri hayli iyi; yine de her zaman Premium üyeliğe yükselmek de bir seçenek.
17. Birinin profilini incelediğinizde LinkedIn adınız ve unvanınızı o kişiye bildirir.
Sevimsiz gözükse de, aslında LinkedIn bunu bu şekilde öneriyor.
Yine de bazen, bağlantı kurmadan önce birazcık gizlice takip etmek ve bilgi toplamak isteyebilirsiniz. Bu durumda gizlilik ayarlarınızdan, kişiye haber gitmemesi seçeneğini kullanabilirsiniz. Sadece çalıştığınız şirket ya da sektör bilgisinin gitmesini sağlayabileceğiniz gibi, tamamen anonim de olabilirsiniz.
18. "Nerde tanıştık" diye düşünmemek için notlar kısmını kullanın.
Bağlantı ağınızı binlerce kişiye ulaştırdığınızda, herkesi tek tek hatırlamak ya da bir kaç önemli kişiyle bağlantı halinde kalmak tabii kolay olmuyor. Ama bağlantılar bölümünde biriyle ne zaman tanıştığınızı görebilmenin yanı sıra, o kişi hakkında notlar da yazabiliyorsunuz. (Tabii ki bu notları sadece siz görebiliyorsunuz.)
19. Birisi davetinizi kabul ettiğinde hemen sattıklarınız hakkında kulis yapmaya başlamayın.
Bu tutum ilişkilerin katilidir! Ağırdan alın; gönderilerine yorum yapın, beğenin, paylaşın. Bir şey satmaya çalışmadan önce ilişki kurun ve güven kazanın.
LinkedIn, bağlantılarınız işe giriş yıl dönümlerini kutladıklarında ya da yeni bir işe girdiklerinde size haber vererek, onlarla temas halinde kalmayı da kolaylaştırdı. Bu bildirimleri beğenip yorum yapabilmeniz de tabi ki mümkün.
20. Durum güncellemelerini kullanın, ama abartmadan.
Durum güncellemeleri, güncel işlerinizin altını çizmek, okuduğunuz bir makale ya da kitabı paylaşmak, bir konferans ya da davete katılımınızı göstermek, ya da bir aforizma ile ilham vermek için iyi bir yöntem.
Aktif olun fakat baymayın! Her gün en az bir, en fazla üç ya da dört, faydalı ve alakalı paylaşımda bulunun.
21. Asla bir başkasının gönderisinin altında ya da eski bir çalışanla ilgili olumsuz yorumlar paylaşmayın.
Bunun yerine daha yapıcı bir şekilde düşüncelerinizi ifade etmeye çalışın. Eğer beceremiyorsanız, böyle yorumları silin ve başka bir şeye odaklanın. Unutmayın, 'ne söylersen 'o'sun'.
22. Tavsiye isteyin.
Fakat tüm bağlantılarınızdan gelişigüzel tavsiye istemek yerine, birkaç kilit isim seçin. Detayları mesaj yoluyla paylaşın. Eğer öne çıkmasını istediğiniz özellikleriniz varsa tavsiyesinde bunu belirtmesini isteyin. Utanmayın, söyleyin.
Başka bir yol ise, daha önceden beraber çalıştığınız birine çok iyi bir tavsiye vermek. Böylelikle bu iyiliğinizi karşılıksız bırakmak istemeyecek ve size tavsiye verme ihtimali artacaktır.
23. LinkedIn bağlantılarınızı dışarı aktarmayı unutmayın!
O kadar zaman uğraşıp didinip müthiş bir ağ yarattınız. İletişim bilgilerini kaybetmek istemezsiniz!
Bunun için, 'bağlantılar' sekmesine gelin; 'bağlantıları dışa aktar' butonuna basarak tüm bilgileri .cvs dosyası olarak kaydedin. Böylelikle tüm bağlantılarınızın adı soyadı, e-mail adresleri, unvanları ve çalıştıkları şirketlerin olduğu portföyünüz güvende olur.
Yorum Yazın
5 dakika boş boş okuduktan sonra içimden geçen şu oldu "yanii??"
Şunu kaydediyim de patronla bozuşursak micosofta felan girerim
yöneticilerin çok tercih etmedikleri bir yer sanırım. bi kaç ay kullandım sonra kapattım. yeni fırsatlar, kariyerler falan işlere bakıyosun 2 tane şey çıkıyo... Devamını Gör
İşe alım Uzmanlarının aradığı adayın profiline ulaşmasını kolaylaştırıyor :) Zaten bu tarz konularda yöneticilerden çok ''İşe Alım'' tarafındakiler ilgileniyor.