Görüş Bildir
Haberler
E-Ticarete Girmek İsteyenlere: Online Pazar Yerlerinde Satış Nasıl Yapılır?

E-Ticarete Girmek İsteyenlere: Online Pazar Yerlerinde Satış Nasıl Yapılır?

17.02.2022 - 07:00

Günümüzde ticaretin büyük bir çoğunluğu e-ticaret şeklinde gerçekleşmeye başladı. İnsanlar internetten satın almanın kolaylığına ve pratikliğine alıştı, daha fazla kişi bu mecraları kullanır oldu. Online pazaryeri olarak geçen bu alanlarda mağazası olanlar veya bir şekilde bir ürün ticareti yapmak isteyenler ürünlerini listeliyor. Alıcılar da bu alanlar üzerinden satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Online satış yapılan yerler ise müşterilere ve satıcılara güvence ve buluşma imkanı sağlayarak ticaretin dönmesine katkıda bulunuyor ve bu satıştan kâr alıyor. Belki siz de ürünlerinizi pazarlamak, daha fazla kişiye ulaşmak istiyor olabilirsiniz. Peki, online satış nasıl yapılır? Gelin online mağaza nasıl açılır ve online platformlarda nasıl ürün satabilirsiniz birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Online pazaryeri mağazası nedir?

1. Online pazaryeri mağazası nedir?

Bireysel ve kurumsal alanda fiziki mağaza sahiplerinin sahip oldukları veya ürettikleri ürünleri internet üzerinden satmalarını sağlayan sistemlere online pazaryeri adı verilir. Bu alanlardan birisi olan Trendyol mağazanın aylık 35 milyon müşteriye ulaşan rakamları var. Bu sebeple bu sistemler ürünlerinizi milyonlarca kişiye ulaştırmanızı sağlayacak olan bir dijital servis.

2. Online platformlarda mağaza açmalı mıyım?

2. Online platformlarda mağaza açmalı mıyım?

Online platformların birçoğunda satış yapmak için mağaza açma zorunluluğu var. “Neden o platformları kullanayım? Kendi internet sitemi açabilirim” diye düşünebilirsiniz. Fakat bu platformların birçok avantajı var. İlk bakışta bazı eksi yanları var gibi görünse de özel internet sitelerinden satış yapmaktan çok daha fazla avantaj barındırıyor. Ürün pazarınızı bulunduğunuz konumdan tüm Türkiye'ye yayma ihtimaliniz var. Ayrıca bu platformlarda mağaza açan işletmelerin %90'ı cirosunu arttırmayı başarmış.

3. Online platformlarda ürün satışı nasıl yapılır?

3. Online platformlarda ürün satışı nasıl yapılır?

Online platformları her gün milyonlarca kişi ziyaret ederek alışveriş yapıyor. Buralarda ürün satmak milyonlarca kişiye ulaşmak ve iletişim kurmak anlamına gelebilir. Öncelikle Trendyol gibi platformların istediği şartları ve belgeleri yerine getirmelisiniz. Daha sonra ise sisteme başvurarak mağaza açmanız gerekiyor. Peki, Trendyol'da satış nasıl yapılır? Mağaza açtıktan sonra firma adresi, iade bilgileri, ödeme alacağınız hesap gibi alanları doldurarak sistemde ürün satmaya başlayabilirsiniz.

4. Online pazar yerilerinde mağaza açma bedeli nedir?

4. Online pazar yerilerinde mağaza açma bedeli nedir?

Bu tarz platformlar genellikle birbiri ile rekabet halinde. Bu sebeple şartları sağladıktan sonra herhangi bir ücret ödemeden mağaza açabilirsiniz. Bundan sonra ise mağaza başvurusunun onaylanmasını beklemeniz gerekiyor. Genellikle ilk şart devlete başvurarak bir şirket kurmak. Çünkü şirket kurmadan satış yapmak, fatura kesmek ve vergi ödemek mümkün değil. Online platformlar buradaki yasal sıkıntıları yaşamamak için mağaza açmak isteyenlerden şirket açmasını istiyor. Siz de işlem hacminize göre şahıs, anonim ya da limited şirketlerinden birisini açabilirsiniz.

5. Online platformlarda e-ticaret yapabilmek için hangi evraklar istenir?

5. Online platformlarda e-ticaret yapabilmek için hangi evraklar istenir?

Şirket kurulumunu tamamladıktan sonra e-ticaret sitelerine mağaza başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu esnada sistem sizden bazı evrakları tamamlamanızı ve satıcı başvuru formunu doldurmanızı istiyor. Bu formda aşağıdaki evraklar ve maddeler isteniyor:

● Ad-Soyad

Cep telefonu numarası

● E-posta adresi

● Satış yapacağınız ürün kategorisi

● Şirket türünüz

● TC kimlik numarası veya vergi numarası

● İl ve ilçe bilgisi

● Referans kodu (zorunlu değil)

Bu alanları doldurduktan sonra sistem inceleme yapıyor ve uygun görürse sizi kabul ediyor. Olumlu bir sonuç almanız durumunda genellikle online pazaryeri yetkilileri sizinle iletişime geçiyor. Bu görüşme sonrasında ise imza sirküleri, vergi levhası, faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesi isteniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Komisyon oranları ne kadar?

6. Komisyon oranları ne kadar?

Trendyol benzeri online pazaryerlerinde gelirler, satıcıların gelirlerinden komisyon alarak gerçekleşiyor. Her kategori ve ürün grubu için farklı bir komisyon oranı uygulanıyor. Mağaza açmadan önce satılacak olan ürünlerin kategorisine göre komisyon oranlarına bakmanızda fayda var.

7. Online pazar yerleri için e-ticaret alt yapısı gerekli mi?

7. Online pazar yerleri için e-ticaret alt yapısı gerekli mi?

Bu sistemler zaten kendisinden e-ticaret platformu. Bu sebeple bu sistemleri kullanırken alt yapı hizmetlerinden faydalanma imkanı bulursunuz. Kendi başına bir e-ticaret alt yapısı kurmak istemeyenler için bu sistemler oldukça faydalı. Bütün teknik alt yapı Trendyol gibi firmalar tarafından sağlandığı için size sadece satış gelirini sağlamak kalıyor.

8. E-ticaret sitemi nasıl üst sıraya taşırım?

8. E-ticaret sitemi nasıl üst sıraya taşırım?

Bu tarz internet siteleri günde milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu Google gibi arama motorlarını kullanarak bu ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu aramalar esnasında üst sıralarda yer almak için ilan başlıkları ve açıklamalarında mutlaka SEO uyumlu olarak makaleler ve cümleler hazırlamanız gerekiyor. Böylelikle e-ticaret maceranız başarıya daha kolay ulaşır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın