onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Düşük Bütçeler ile Yapılıp Geliştiricisini Varyemez Amca Gibi Para İçinde Yüzdüren 13 Oyun

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Düşük Bütçeler ile Yapılıp Geliştiricisini Varyemez Amca Gibi Para İçinde Yüzdüren 13 Oyun

Beril Özge Danacı
22.08.2021 - 10:45 Son Güncelleme: 22.08.2021 - 13:52

Her daim sürprizlere gebe olan oyun dünyasında öyle yapımlar var ki geliştirilme ve reklam aşamasında milyonlar harcanan rakiplerini çok düşük bütçeleri ve ufak geliştirici ekipleri ile geride bırakmayı başarıyorlar. Bu yönleri ile oyun dünyasının unutulmazları arasına girmiş 13 yapıma birlikte bir göz atalım.

Kaynak: https://gamerant.com/budget-games-bes...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Terraria

Re-Logic adlı bağımsız bir stüdyo tarafından geliştirilmiş olan yapımı en basit haliyle iki boyutlu Minecraft olarak tanımlayabiliriz ancak oyunda bundan çok daha fazlası da var! 2011 yılında ilk piyasaya sürüldüğünden bu yana 20 milyon kopyadan fazlasını satmış olan yapımın geliştirici ve yayıncısına kazandırdığı para ise 200 milyon doların üzerinde.

2. Rocket League

Kim derdi ki arabalarla futbol oynamak bu kadar eğlenceli olacak? 2015 yılında ilk kez oyuncu karşısına çıkan yapımın geliştirme süreci için harcanan para 2 milyon dolardan az olsa da geliştiricisine ufak bir servet kazandırarak tüm tahminleri aştı. Şimdilerde ücretsiz olarak oynanabilen oyun hala mikro ödemeler sayesinde para basmaya devam ediyor.

3. Outlast

3. Outlast

Korku türünü yeniden canlandıran ve bizlere çaresizliği tattıran yegane oyunlardan olan Outlast da rakiplerine göre oldukça mütevazi bir bütçeye sahip. 1.36 milyon Kanada Doları tutarında bir geliştirme bütçesine sahip olan oyun 65 milyon doların üzerinde hasılat elde etti ve ilk oyun devam yapımlarına da kapı araladı.

4. Stardew Valley

4. Stardew Valley

Tası tarağı toplayıp bir Ege köyüne yerleşme hayalinizi gerçekleştirmeden önce mutlaka oynamanız gereken Stardew Valley ise gerçek bir başarı hikayesi. Neredeyse tümüyle tek bir kişi tarafından geliştirilmiş olan oyun yalnızca PC platformunda 25 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Toplam hasılatının ise 50 milyon dolardan fazla olduğu düşünülüyor.

5. Minecraft

Tüm dünyada kendine bir ekol yaratan ve bir video oyunu olmaktan çıkıp devasa bir ticari markaya dönüşen Minecraft bağımsız yapımların şahlanışına da ön ayak oldu. Tek bir kişi tarafından geliştirilmeye başlanan proje 176 milyonun üzerinde sattı ve 2014 yılında Microsoft Minecraft markasını tam 2.5 milyar dolara satın aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Starbound

6. Starbound

Bağımsız oyun dünyasının sevilen stüdyolarından Chucklefish tarafından geliştirilmiş olan ve 2016 yılında oyuncularla buluşan yapım kitle fonlaması sayesinde hayata geçirildi. Oyuncuların fonlaması ile geliştirilen oyun 2.5 milyondan fazla kopya sattı ve geliştiricisine on milyonlarca dolar kazandırdı.

7. Runescape

7. Runescape

Merceğimizi biraz eskilere çevirdiğimizde ise karşımıza 2001 yılında piyasaya sürülmüş olan Runescape çıkıyor. Tıpkı World of Warcraft gibi ücretli bir üyelik sistemi ile işleyen yapım oldukça özverili geliştiricilere ve hayran topluluğuna sahip. Yapım bu zamana kadar geliştiricisine  50 milyon sterlinden fazla para kazandırdı.

8. Tetris

İşte karşımızda şimdi tam manasıyla gerçek bir yaşayan efsane var. 19874 yılında Sovyetler Birliği'nde bir yazılımcı olan Alexey Leonidovich Pajitnov tarafından geliştirilen Tetris o günden bu yana 500 milyon kopyadan fazlasını sattı. Üstelik bunlar yalnızca resmi rakamlar! Tetris'in satılan her kopyasına kabaca 5 dolar diyecek olursak oyun bu güne dek tam 2.5 milyar dolar kazanmış oluyor!

9. Fez

9. Fez

The Behemoth tarafından geliştirilen ve yayınlanan Fez karşımıza ilk olarak 2008 yılında çıktı ve çıktığı gibi de öngörülmeyen bir popülerliğe kavuştu. Bu popülerlik ona zaman içerisinde neredeyse çıkan her konsolda yerini alma fırsatı verdi. Bu da elbette satış rakamlarını patlattı ve geliştiricisinin yüzünü güldürdü.

10. Dead Cells

2018 yılında çıkan ve satış rakamları neredeyse 2 milyon barajına dayanmış olan Dead Cells roguelike türünün en sevilen yapımlarından biri olmayı kısa sürede başardı. Motion Twin adlı bağımsız stüdyo tarafından geliştirilen ve yayınlanan oyun düşük bütçesine karşın milyonlarca dolar kazandı ve yakın zamanda da popülerliğinden bir şey kaybedecek gibi görünmüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Hollow Knight

11. Hollow Knight

Metroidvania türünün modern klasiklerinden olan Hollow Knight küçük bir ekip tarafından düşük bir bütçeyle geliştirildi ve işin aslı kimse ondan bu başarıyı beklemiyordu. Yurt dışında 15 dolar, ülkemizde ise 24 TL gibi düşük bir fiyat etiketine sahip olan oyunun satışlarının patlamasında bu da bir etken oldu mu bilinmez ancak yapımın satışları 3 milyona dayanmış vaziyette.

12. The Stanley Parable

12. The Stanley Parable

4. duvarı paramparça eden ve oyuncuya kolay unutulmayacak bir deneyim yaşatan The Stanley Parable hayatına 2011 yılında ücretsiz bir Half-Life 2 modu olarak başladı. 2013'te ise Steam Greenlight onayını kapıp platformda yerini alan yapım yalnızca bir yıl sonra 1 milyon kopya satmayı çoktan başarmıştı.

13. Castle Crashers

13. Castle Crashers

Xbox Live Arcade'in düşük bütçeli yapımlarından biri olarak 2008'de ilk kez karşımıza çıkmış olan Castle Crashers adeta kabına sığmadı desek yeridir. Arkadaşlarınız ile bir araya gelerek eğlenceli vakitler geçirmenize olanak sağlayan yapım tüm zamanların en çok satan Xbox Live Arcade oyunu ünvanını kaptı ve 2.6 milyondan fazla indirildi. Oyun ayrıca Nintendo Switch, PlayStation 4 ve Xbox One gibi konsollarda da yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
12
6
5
4
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
aaa

hollow knight efsanedir .oynayin oynatin