onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya'nın Uzaydaki Gözü Hubble'dan 10 Muhteşem Fotoğraf

Dünya'nın Uzaydaki Gözü Hubble'dan 10 Muhteşem Fotoğraf

capul boy
10.01.2015 - 12:02 Son Güncelleme: 10.01.2015 - 19:15

Hubble Uzay Teleskopu ile Sihirli Bir Uzay Yolculuğu!

İşte bunlar hep merak...

İnsanoğlu tarihin en eski dönemlerinden bugüne kadar gökyüzündeki bilinmezleri keşfetme için hep farklı yollar denedi. Gökyüzünü bilimsel olarak inceleyen ilk kişi 17. yüzyıl başlarında yaşamış İtalyan fizikçi ve astronom Galelio oldu. Ve bu sadece bir başlangıçtı.

Fikrin ilk çıkışı…

Aradan geçen yüzyıllar ve yapılan yeni keşiflerin ardından 1946 yılında astrofizikçi Dr. Lyman Spitzer daha net görüntüler elde etmek için uzaya bir teleskop yerleştirme fikrini ileri sürdü. Çünkü Atmosferin üzerinde bulunan bir teleskop yıldızların, galaksilerin ve uzayda yer alan diğer nesnelerin ışığını atmosferde herhangi bir etkiye maruz kalmadan gözleyebilirdi. Ancak o yıllarda uzaya daha roket bile gönderilmediği göz önüne alınırsa, bu fikir teknik açıdan oldukça mantık dışıydı.

Ve Hubble doğuyor…

Bu düşüncenin hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştürülme çabaları 1970’li yıllarda Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Ulusal Havacılık ve Uzay Kurulu’nun (NASA) ortak çalışması ile başlamış oldu. Uzun çalışmalar sonucunda 24 Nisan 1990 yılında beş astronotun yer aldığı uzay mekiği Discovery , bu teleskopun dünya yüzeyinden yaklaşık 600km yukarısındaki yörüngesine oturmasını sağladı. Ünlü astronom Edwin Powell Hubble’ın anısına bu teleskopa “Hubble Uzay Teleskopu” (HST) adı verilmiştir. 

Hubble'ın Görevleri…

- Güneş sistemini araştırmak 

- Evrenin yaşı ve boyutunu ölçmek 

- Evrensel kökenimizi araştırmak 

- Evrenin gelişimini araştırmak 

- Galaksilerin, yıldızların gezegenlerin ve yaşamlarının gizemlerini çözmek.

İşte karşınızda Hubble'ın gözünden muhteşem Evrenimiz...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Mistik Dağ: Yıldızların Doğuşu "Yaradılış Sütunları"

1. Mistik Dağ: Yıldızların Doğuşu "Yaradılış Sütunları"

Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği en etkileyici fotoğraflar arasında yer alan 'Yaratılış Sütunları' 20. yılı şerefine 2014'de bir kez daha görüntüledi. Dünyaya 7 bin ışık yılı uzaklıktaki toz ve gaz sütunlarını temsil eden bu kozmik yapı, yıldız doğum fabrikası olarak tanımlanıyor. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2014 yılında çekilmiştir.

2. Sombrero Gökadası: "Meksikalı Şapkası"

2. Sombrero Gökadası: "Meksikalı Şapkası"

1767 Mart ayında Pierre Méchain tarafından keşfedilen Sombrero Gökadası Başak takımyıldızı yönünde bulunan bir Çubuksuz sarmal gökadadır. Büyük şişkinlik, merkezi süperbüyük kütleli kara delik ve toz şeridiyle halen tüm profesyonel gökbilimcilerin dikkatini çekmektedir. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2003 yılında çekilmiştir.

3. Yengeç Nebulası: "Bir süpernova kalıntısı"

3. Yengeç Nebulası: "Bir süpernova kalıntısı"

ilk olarak 1731 yılında John Bevis tarafından gözlemlenen Yengeç Nebulası, dünyadan 7 bin ışık yılı uzakta gerçekleşen bir süpernova patlamasının ardından ortaya çıkan gaz ve tozlardan oluşmuş genişleyen kalıntılardır. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2005 yılında çekilmiştir.

4. Kedi Gözü Nebulası: "Gizemli Göz"

4. Kedi Gözü Nebulası: "Gizemli Göz"

Frederick William Herschel tarafından 1786 tarihinde keşfedilmiştir. Bizden 3 bin ışık yılı uzakta ve hayata veda etmekte olan bir yıldızın oluşturduğu 'Kedi Gözü Bulutsusu' etrafımızdaki en karmaşık nebulalardan biridir. Bilim adamları yüzlerce yıldır gözlemledikleri halde hala onun gizemli yapısı hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2004 yılında çekilmiştir.

5. Orion Nebulası "Gözle Görülecek Kadar Parlak"

5. Orion Nebulası "Gözle Görülecek Kadar Parlak"

Orion kuşağının güneyindeki nebuladır. Bulut ilk kez 1610'da Nicolas-Claude Fabri de Peiresc belgelendirmiştir. Dünyadan yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta olan Orion yaklaşık 15 ışık yılı çapındadır ve gece çıplak gözle bile görülebilir. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2006 yılında çekilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Fırıldak Gökadası "Tam Karşımızdaki Benzer Galaksi"

6. Fırıldak Gökadası "Tam Karşımızdaki Benzer Galaksi"

27 milyon ışık yılı uzaklıkta tam karşıdan görülen bu sarmal gökada Pierre Méchain tarafından 27 Mart 1781 tarihinde keşfedilmiş. Galaksimizle hemen hemen aynı boyutlarda olan Fırıldak galaksi 170 bin ışık yılı çapındadır. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2006 yılında çekilmiştir.

7. Helix Nebulası "Biri Bizi Gözetliyor"

7. Helix Nebulası "Biri Bizi Gözetliyor"

Karl Ludwig Harding tarafından muhtemelen 1824'ten önce keşfedilen Helix Kova takımyıldızı yönünde bulunan oldukça büyük bir gezegenimsi bulutsudur. Helis, 2003'ten bu yana internette sıklıkla 'Tanrı'nın gözü' olarak anılır. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2003 yılında çekilmiştir.

8. Kelebek Nebulası "Uzay Kelebeği"

8. Kelebek Nebulası "Uzay Kelebeği"

Bir gezegensel nebula türü olan Kelebek Nebulası 1880 yılında Edward Barnard tarafından keşfedildi. Merkezi yıldız hiçbir zaman gözlenememiş, ekvatoryal disk gaz ve toz bulutuyla çevrelenmiştir. Fotoğrafta görülen bu güzel kelebeğin iki kanadı arası mesafe yaklaşık 3 ışık yılı (30 trilyon km) ‘dır. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2009 yılında çekilmiştir.

9. Koni Nebulası

9. Koni Nebulası

1785 yılında William Herschel tarafından keşfedilen Koni Bulutsusu Dünya'dan yaklaşık 2.700 ışık yılı uzaklıktadır. Görünümünün benzerliğinden ötürü Koni Bulutsusu adını almıştır. Bu fotoğraf Hubble tarafından 2012 yılında çekilmiştir.

10. Galaksi Kümeleri "Derin Uzayın Muhteşem Görüntüsü"

10. Galaksi Kümeleri "Derin Uzayın Muhteşem Görüntüsü"

Bugüne kadar elde edilen en derin uzay fotoğrafı, Hubble Uzay Teleskopu’nun son 10 yılda çektiği fotoğrafların XDF tekniği ile birleştirilmesiyle elde edildi. Hubble’ın kızılötesi kamerası çok uzaktaki sönük gökadalara kadar ulaştı. 13,7 milyar yıl yaşındaki evrenin 13,2 milyar yaşındayken oluşan bu gökadaların parlaklığı insan gözünün algıladığı ışığın on milyarda biri kadar parlaklıkta ve bu küçük alanda bile yaklaşık 5500 gökada bulunuyor. Bu fotoğraf Hubble tarafından çekilen fotoğrafların birleştirilmesi ile 2012 yılında oluşturulmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"Yemişim uzayını da, bilimini de" diyorsan bu BONUS sana gelsin dadlı Mümin!

"Yemişim uzayını da, bilimini de" diyorsan bu BONUS sana gelsin dadlı Mümin!

Uzay çalışmalarına milyar dolarlık bütçeler ayrıldığını, büyük zaman ısrafı yapıldığını söyleyen Cübbeli Ahmet Hoca, 'Hala birinci kat semanın aşağısında olan gezegenler ve yıldızlar hakkında; 'Mars'ta su var mı?' 'Et var mı-but var mı' manyak manyak işler... Ben sana söyleyeyim, sen oraya çıkamadan dünya kopacak. Uzay araştırmalarına boşuna masraf yapılıyor. Versinler bana 100 bin dolar, her şeyi söyleyeyim” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
182
114
66
22
16
16
13
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam