Dünyanın İlk Güneş Enerjisiyle Çalışan Çiftlik Robotu
Dünyanın ilk güneş enerjisiyle çalışan çiftlik robotu
Teknoloji şüphesiz ki her geçen gün daha da gelişiyor. Bu gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığı da tartışmasız bir gerçek. Hayatımızı kolaylaştıran tam otomasyonlu topraksız tarım seraları, kendini iterek çalışan çiftlik topu gibi teknolojilerin ardından şimdi bir yenisi de güneş enerjisi ile çalışan çiftlik robotu.
Bir milyon dolar araştırma bütçeli proje kapsamında hayata geçirilen çalışmada, bitki hastalık ve zararlıları hakkında bilgi toplamak, yabancı ot kontrolü yapmak ve hatta hasat gününü belirlemek için güneş enerjisiyle çalışan robot dizayn edildi.
Uğur Böceği adlı bu yeni robot, lazer güdümlü ve kendi kendini sürüyor. Üzerinde bulunan sensörler ve yüksek çözünürlüğe sahip hiperspektral kameralar ile bilgileri toplayarak yorumluyor ve çiftçiye iletiyor.
Robot Avustralya’da sadece ıspanak, soğan ve pancar yetiştirilen bir tarlada başarılı bir şekilde 3 günlük test geçirdi. Sidney Üniversitesinde Akıllı Sistemler ve Robotlar üzerine çalışan Prof. Dr. Salah Sukkarieh, “Uğur Böceği, çok büyük alanlara sahip tarım arazileri odaklı çalışmakta ve gücünü güneşten almaktadır. Bitki büyümesini ve zararlı türlerini tespit etmek için üzerinde bir dizi sensörler vardır.” açıklamasını yaptı.
Ülke olarak neden bizlerde bu tür çalışmalara yer vermiyoruz der gibisiniz. Ülkemizde de bu tür çalışmalar yapılmakta ancak fazla duyulmamaktadır ya da reklamını yapamıyoruz da diyebiliriz. Bir diğer unsur ise ülkemizde bu kadar büyük bütçeli projeler pek desteklenmiyor. Umarız ülke olarak daha iyilerine imza atarız.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın