onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyanın En Eski Mesleği Olması Muhtemel 11 Meslek

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünyanın En Eski Mesleği Olması Muhtemel 11 Meslek

diazepam
24.07.2014 - 13:32 Son Güncelleme: 24.07.2014 - 13:34

Dünyanın en eski mesleğinin fahişelik olduğu söylenip durur. Peki gerçekten öyle mi? Sizin için araştırdık.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Dolandırıcılık

1. Dolandırıcılık

Daha takas ekonomisinin bile tam oturmadığı, insanların kılık kıyafet konusundaki değişiklikleri kabul etmediği çağlarda ortaya çıkmış, samur kürkü diye tabaklanmış inek derisini insanlara kilo kilo buğday karşılığı vermiş insandır. Tarihin en eski mesleğinin dolandırıcılık olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü herkes yerleşik hayata geçip hemen tarıma, hayvancılığa başlamadı. Herkes balık tutmayı öğrenemedi. E taş mı yesin bu insanlar? illaki hayatta kalmanın bir yolunu bulacaklardı. 

-Sen bana öldürdüğün öküzün sol bacağını ver ben de sana bu ağaç dalını vereyim

-Ne yapacağı o dalı?

-Bu çok düzgün ve sağlam bir dal, müthiş silah olur bundan

-Silahım var benim

-Bakayım... Bu kırılır, sen bunu al, bu çok sağlam, acayip sağlam!

2. İnanç insanlığı

2. İnanç insanlığı

Eski çağlara ilişkin bulgularda hep görüyoruz ki kabilenin, grubun, köyün mutlaka bir büyücüsü falan var. İşte bu büyücüler, vs. aslında hep inançlara hükmeden insanlar. Yağmur dansı yapan, hastaları iyi etmeye çalışan, ot toplayıp ilaç yapan hep bu kişiler. Tarihin ilk mesleğini bu kişilerin icra etmiş olması büyük ihtimal. Çünkü bunlara ihtiyaç var, ekmek elden su gölden yaşıyorlar, insanlar bunlara tavuklarını, kürklerini, vs. veriyor. Hal böyle olunca cazip bir iş dalı çıkıyor ortaya. Daha dili çözülmemiş insanların, çiğ et yiyen kişilerin inanç insanlarına ihtiyacı olması bu mesleği ilk meslek olma yolunda bir adım öne çıkarıyor.

3. Komisyonculuk

3. Komisyonculuk

Hiç derdin tasan yok. Sende ne var? Bulgur, sende? Deri e o zaman birbirinizle bunu takas edin, bana da bir tas bulgur ve bir tabaka deri verin. Mis gibi parası var, aldığını verdiğini biliyorsun, büyük bir yere ihtiyacın yok, hatta ofise bile ihtiyacın yok, sadece alıcı ile satıcıyı buluştur, malları cebine indir. Bu kadar cazip bir mesleğin ilk çağ insanının aklına gelmemesi mümkün değil. İcra edilen ilk meslek adın konulmamış da olsa komisyonculuk olabilir.

-Bak burada güzel bir mağara var

-Ne vereceğiz buna

-Valla 3 kilo buğday diyor sahibi, bana da bir kilo verirsiniz...

4. Girişimcilik

4. Girişimcilik

Benim favorim bu. Çünkü mesleğin tanım alanı çok geniş. Ateşi bulan, yazıyı bulan, tekerleği bulan insan hep girişimci olarak nitelendirilebilir. Hatta tarihin en eski mesleği olarak adlandırılan fahişelik bile bir girişimcilik örneğidir. Demem o ki tarihin en eski mesleği aslen 'girişimciliktir'.

5. Pazarlamacılık

5. Pazarlamacılık

İnsanların bir yerden bir yere gitmek için aylarını harcadığı bir dönemde, kurutulmuş etleri iç kısımdaki köylere götürüp yerine çanak çömlek, kürk, balık alma işini kim yapacak? Elbette ki pazarlamacılar. Her ne kadar o zamanlar bunlara 'tüccar' deniyor olsa da, tarihin ilk mesleğini icra eden kişiler bu kişiler olabilir. Adlarını bilmiyor olsalar da ilk mesleği icra edenler pazarlamacılar olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Endüstri Mühendisliği

6. Endüstri Mühendisliği

İnsan dediğin varlığı başı boş bırakmaya gelmez. Köyde kim balık tutacak, kim ava çıkacak, mağara resimlerini kim yapacak, çocuklara kim bakacak, güvenlikten kim sorumlu olacak, vs. bunların hep planlanması, programlanması lazım gelir. İlk bakışta bunlar sanki muhtarın sorumluluk alanıymış gibi görünse de, bugün bile ne yaptığı tam anlaşılamayan muhtarlık sisteminin o gün gelmiş olması mümkün görünmüyor. Bu işi yapan kişiler bugünün endüstri mühendisleridir ve tarihin en eski mesleği bu planlamayı yapan kişiler, yani endüstri mühendisleri olabilir.

7. Esnaflık

7. Esnaflık

İkinci en olası en eski meslek tahminim küçük esnaflıktır. Takas usulü işleyen ekonominin can damarı bu kişilerdir. Deniz kıyısında açılan küçük bir tezgah, şehir merkezine yakın bir tarım sahasının önündeki kasalar hep esnaflığın temelleri. Esnaflıkta iyi olan kabilelerin tarihe yön verdiklerini biliyor, duyuyoruz.

8. İnşaat Mühendisliği

8. İnşaat Mühendisliği

Özellikle yerleşik hayata geçiş ile önemleri büyük oranda artmış olan meslek erbabıdır. Hangi mağara iyidir, yazın serin, kışın sıcak mağara nasıl yapılır, samandan ev yapmanın incelikleri hep bu kişilerin bilgi alanıdır. Ancak yerleşik hayata geçmeden önce de meslekler olabileceği için, inşaat mühendisliğinin en eski meslek olması ihtimali biraz düşük.

9. Ustalık

9. Ustalık

İnşaat mühendislerinden önce ortaya çıktıkları kesin. Sadece ev yapma konusunda değil, su oluğu açma, kap kacak yapma, silah üretme, vb. işlerde de ustalar mevcuttur. Ancak yine de ustalığa gelene kadar o ustanın yapacağı şeylere ihtiyacı olan başka meslekler olduğu aşikardır. Ustalık da en eski meslek olamaz.

10. Doktorluk

10. Doktorluk

Tabi adı doktor değildir. İyileştirici, büyücü, vs. demişlerdir ancak insanın var oluşundan beri yaralanma, hastalanma, vb. durumlar olduğu için en eski zamanlardan beri bu kişilere ihtiyaç duyulmuştur. Genellikle kabilenin en yaşlısı olan bu kişiler tarihin en eski mesleğini icra etmiş olabilirler. Ancak kişi doktor olmadan önce iyi bir eczacı olmak zorunda olduğu için, bu meslekten eski eczacılık mesleğinin bulunması bu işi tarihin en eski mesleği olmaktan uzaklaştırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Politika

11. Politika

Meslek olarak tanımlanmadığından dolayıdır ki hiç adı anılmıyor. Ama bana sorarsanız insanın var olduğu günden itibaren bulunan yegane meslek budur. İnsan konuşmayı keşfetmeden evvel politikayı keşfetmiştir. Takas ekonomisi politikadır, inanç insanlığı politikadır, büyücülük politikadır, fahişelik politikadır. O halde tarihin en eski mesleği hiç şüphe yok ki politikacıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
19
12
11
9
7
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam