Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dünyamızın akıbeti ne olacak?
Dünya MIZ
Space, Paris’te düzenlenen COP 21 İklim Zirvesi esnasında çok önemli bir soruya cevap bulmaya çalışacak. Dünyamızın geleceği ne olacak? Önümüzdeki yüz, beş yüz hatta 1000 yıl içinde ne hale gelecek?
Cevapları bulmak için alanında uzman konuklara bu soruları yönelttik. Fakat önce uzay teknolojisinin dünyaya bakışımızı nasıl değiştirdiğine bir göz atalım.
Aya doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkan ilk astronotlar dayanamadılar ve arkalarına baktılar. Gördükleri gezegenimiz dünyanın hayret verici güzelliğiydi. Dünya uzayda mavi bir nokta…
Son 20 yıldır dünya yörüngesine yollanan gözlem uyduları sayısında patlama oldu. Uydular, detaylı, geniş, hassas ve düzenli ölçümlerle bilime benzersiz bir hizmet sundu.
Bu uyduların sürekli gözlemledikleri şey gezegenimizi, onun atmosferinin, bitkilerinin ve ormanlarının, buzullarının ve suyunun nasıl bir düzen içinde çalıştığıydı. Artık uzay teknolojisi sayesinde günümüzde havayı gözlemleyebiliyor, küresel iklim hakkında bilgi edinebiliyoruz.
Geçtiğimiz aylar içinde Avrupa’da yeni nesil nöbetçi uydu filosu bir araya getirildi. Uydu filosu, Avrupa Copernicus şemsiye programı altında sürekli ve güvenilir bilgi akışı için önceki misyonlardaki çalışmaları pekiştirecek.
Sentinel-3 adı verilen uydu filosunun yapımı Fransa’nın güneyinde tamamlandı ve yakında dünya yörüngesine yollanacak.
Günümüzde yeryüzünün, dünyamızın ne olduğunu anlamak için elimizde yeterli araçlar mevcut.
Jeremy Wilks, euronews:
“Peki şimdi neler oluyor? Gelecekte gezegenimizi bekleyen şeyler neler? Avrupa Uzay Ajansı standının önünde, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nde (ECMWF) meteoroloji uzmanı Jean-Nöel Thépaut ve İngiltere Leeds Üniversitesi’nde Yeryüzü Gözlem Profesörü Andrew Shepherd ile birlikteyiz.”
Hoşgeldiniz! Gelecekte dünyaya ne olacağı hakkında kesin olarak bildiğimiz şey nedir?
Jean-Nöel Thépaut, Copernicus İklim Değişikliği Servisi Başkanı, ECMWF:
“Sanırım bazı şeylerden kesinlikle emin olduğunu söyleyecek bir bilim adamı bulmak çok zor. Alacağınız cevap muhtemelen, büyük ihtimalle veya son derece büyük ihtimalle şeklinde olur. Kesin olduğumuz şey ise şu anda olanlar, gördüklerimizdir. Yani sıcaklık arttı, deniz seviyesi de yükseldi. Deniz cümudiyeleri ortadan kayboluyor ve buzullar da eriyor.”
euronews:
“Yüz yıl sonra kuzey kutbu hala beyaz kalacak mı? Üzerinde dolaşan kutup ayıları olacak mı?”
Andrew Shepherd, Leeds Üniversitesi’nde Yeryüzü Gözlem Profesörü:
“Bildiklerimize dayanarak, kuzey yarım kürede çok farklı şeyler oluyor. Denizlerdeki buz kütleleri son birkaç yılda geri çekildi. Buna kesin eminiz. Antarktika ve Grönland kutup buz tabakaları uzaydan aynı gözüküyor. Büyük beyaz tabakalar. Ancak onlardaki buz azalacak. Buz suda eriyecek ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucunu doğuracak. İnsanların bu değişimlere uyum sağlaması lazım.”
euronews:
“Yeryüzünün gözlemlenmesine gelince, yukarıda yığınla uydu var. Elimizde 30 yıllık uzay, 200 yıllık da yeryüzü gözlem bilgileri mevcut. İhtiyacımız olan bu bilgilerle, gezegenimiz hakkında doğru tahminler yürüttüğümüze nasıl emin olabiliriz?”
Jean-Nöel Thépaut:
“Aslında uzay gözlem bilgilerimiz 30 yıldan fazla. Hava uyduları 60’larda, 60’ların ortasında başladı. Geçmişe giderseniz tabii ki daha az. Bu yüzden bunu daha nitelikli gözlemlerle değiştirmek zorunda kaldık. Sonra jeolojik veri kayıtları geliyor.”
Andrew Shepherd:
“Geçen 10 yıl içinde güvenilir kutup bölge ölçümlerini elde ettik. Bu kuzey ve güney kutuplarının tamamını gözlemleyen Avrupa Uzay Ajansı Cryosat misyonu sayesinde oldu. Bizler uyuklayan devler gibi duran kutup buzul tabakalarının hiç değişmediğini sanıyorduk. Ta ki uydularla onlara bakana kadar. Şimdi bu değişim zaman zaman hızlanıyor. Aslında Grönland’ın bazı yerlerinde buzlar 20 yıl öncesine göre şimdi 5 veya 10 kat daha hızlı eriyor. 1997’de Japonya’da son bağlayıcı COP iklim antlaşması yapıldığından bu yana yeryüzü çok değişti.”
euronews:
“Şimdi bir başka iklim zirvesindeyiz. Kararlar politikacılar tarafından alınıyor. Lakin sonra bunların takip edilmesi açısından gelecekte neler yapılıyor? Yani insanların verdikleri sözü yerine getirip getirmedikleri nasıl takip ediliyor?”
Jean-Nöel Thépaut:
“Avrupa Komisyonu’nda tartışmalar var. Atmosfere karbon salınımının izlenmesi, iklim zirvelerinde verilen sözlere, alınan kararlara gerçekte uyulup uyulmadığının takibi için başka uydular veya ek misyonlara ihtiyaç var mı, tartışılıyor.”
euronews:
“Daha ileriye geleceğe bakarsak, 1000 yıl sonra, mümkünler listesinde ne olabileceğini hayal edebileceğimiz başka şeyler var mı?”
Andrew Shepherd:
“Sanırım bin ya da 10 bin yıllık projeksiyonlar gelecekte Grönland veya Kuzey Kutup buz tabakası modellerinin artık var olmayacağını bizlere söylüyor. Bu durumda dünya tamamen farklı bir hale gelir.”
“Yani bu ihtimal dışı ancak potansiyel senaryolar insanlar tarafından dikkate alınmalı. Tabii ki biz de 10 bin yıl içinde meydana gelebilecek şeylerle insanları endişelendirmek istemiyoruz.”
euronews:
“Güneş sistemi açısından dünyamızı düşünürsek, bir tarafımızda yanlış giden iklim değişikliğinin korkunç örneği Venüs, diğer tarafımızda da bir nevi donmuş çöl Mars. Bizler gezegenimizi kontrol edebileceğimizi sandığımız çılgın bir dünyada mı yaşıyoruz?”
Jean-Nöel Thépaut:
“Geçen yüzyılda atmosfere büyük miktarda karbon enjekte ederek fark yarattık. İşte bu değişikliği tersine çevirecek bir etkiyi oluşturmalıyız.”
Andrew Shepherd:
“Evet, benim teknolojiye inancım tam. Teknoloji 20. yüzyılda çok harika işler yaptı ve bir çok sorunu çözdü. Bunun çözülememesi için bir neden yok. Enerjinin gelecekte farklı kaynaklardan sağlanması lazım. Sanırım burası kesinlikle açık. Bunun faydalarını görecek olan herkes sorunu çözmek için yatırım yapıyor.”
Yorum Yazın