onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyada Kovid-19 Vaka Sayısı 501 Milyonu Geçti: Koronavirüs Bitti mi Yoksa Unutuluyor mu?

Dünyada Kovid-19 Vaka Sayısı 501 Milyonu Geçti: Koronavirüs Bitti mi Yoksa Unutuluyor mu?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 6 milyonu, vaka sayısı ise çoktan 501 milyonu geçti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, virüsün hastalık yapma potansiyelini büyük oranda kaybettiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Eskisi gibi çok yüksek vaka ve ölüm oranları olmasa da koronavirüs salgını devam ediyor.

Fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi koronavirüs (Kovid-19) salgınının unutulması veya ikinci plana itilmesine neden oldu.

Bugün itibariyle dünya genelinde vaka sayısı 501 milyon 228 bin 665 oldu. Hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 6 milyon 210 bini aştı.

Geçen aylarda yüksek oranda vaka ve can kayıplarının görüldüğü Türkiye'de hem vaka hem de ölüm oranlarında düşüş yaşanıyor.

İstenilen düzeyde olmasa da aşılamanın oranının vaka ve ölümlerin düşmesinde büyük etkisinin olduğu ifade ediliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 147 milyon 257 bin 592 doza yükseldi.

Buna göre 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 85,4, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 93,12 olarak kayıtlara geçti.

Son 24 saatte 191 bin 26 Kovid-19 testi yapıldı. 6 bin 635 kişinin testi pozitif çıktı, 25 kişi yaşamını yitirdi. 

Önceki gün ise 6 bin 893 vaka tespit edilirken 28 kişi de hayatını kaybetmişti.

'Salgın ne olacak' sorusunun cevabı merak edilirken beklenen açıklama Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den geldi.

Yaz dönemi için iyimser konuşan Özlü, aşılamanın önemine vurgu yaparak koronavirüsün geçirdiği mutasyon itibariyle hastalık yapma potansiyelini büyük oranda kaybettiğini söyledi.

'Testlerin zorlaştırılması vaka sayılarını düşürüyor'

'Testlerin zorlaştırılması vaka sayılarını düşürüyor'

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'a konuşan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aksi görüşte.

Salgının bitmediği aksine birçok yerde artmaya devam ettiğini kaydeden Ceyhan, Türkiye'de vaka sayısının yüksek olduğunu, düşük çıkmasının tek nedenin testlerin zorlaştırılmasından kaynaklandığını söyledi.

Birçok insanın test yapılmadan, tanı konulmadan salgını geçirdiğine değinen Ceyhan, 'Bu da hem test hem de vaka sayısını düşürüyor. Yoksa koronavirüsün bittiği falan yok. Çin, ABD, Almanya ve Avrupa'nın birçok ülkesinde vakalar artıyor' dedi.

Virüsün geçirdiği mutasyon itibariyle hastalık yapma potansiyelini kaybettiği değerlendirmelerine katılmadığını aktaran Ceyhan, bunun doğru bir ifade olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

'Hastalık özellikle genç yetişkinlerde daha hafif geçiyor ama yaşlı ve çocuklarda ağır vakalar azalmış değil. Yeni mutasyonlar çıktı. Bu mutasyonlar nasıl seyredecek? Henüz bilinmiyor. Bu işi düzgün yapan ülkeler takip ediyor. Bizde böyle bir takip yok. Tevfik Bey'in söylediği yeni bir dert değil ki. Omicron çıktığından beri hastalığın hafifleştiği ama daha bulaşıcı olduğunu zaten tüm dünya biliyor, görüyor ve söylüyor. Dolayısıyla virüsün geçirdiği mutasyon nedeniyle hastalık yapma potansiyelini kaybettiği değerlendirmesi çok doğru bir ifade değildir.'

'Omicron hızlı bir tur yaptı'

'Omicron hızlı bir tur yaptı'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise koronavirüsün sadece bir yatışmaya girdiğini söyledi.

Omicron varyantının çok hızlı bir tur yaptığını, bağışıklık alan insanların virüsün dolaşımını engelleyen doğal bir bariyer haline geldiğine vurgu yapan Şenol, 'Örneğin ABD bir açıklamasında vatandaşlarının yüzde 50'sinin infekte olduğunu söyledi. Aslında bu korkunç bir açıklama, çünkü sokağın hiç yönetilmediği ortaya çıkıyor ama sevinerek vakaların yüzde 40, ölümlerin de yüzde 8 azaldığı dolayısıyla yazın daha rahat geçileceği ifade ediliyor. Veri bildiren ülkeler yazı rahat geçirebilir' değerlendirmesinde bulundu.

Şenol, Türkiye'de kaç kişinin Omicron varyantına ile karşı karşıya kalındığı bilgisinin paylaşılmadığına dikkati çekti.

Hastanelerde vaka ve ölüm sayılarının azalmasının ülkedeki nüfusun en azından yüzde 50-60 kadarının Omicron’a enfekte olduğunu gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, şunları söyledi: 

'Bu da şu anlama geliyor; çok fazlaca insan enfekte olmasına izin verildiği için gereksiz yere kaybedildi. Halbuki aşı Omicron'a karşı koruma sağlıyordu. Önlemler aşı sürdürülmeli ve doğal bağışıklık seyrine bırakılmaması gereken bir süreçti. Dolayısıyla ülkede vakaların azalması infeksiyon (enfeksiyon) ile ilişkili bariyerin geçici süreliğine geliştiğini gösteriyor. Yeni bir varyant olmazsa önümüzdeki birkaç ayı rahat geçirme olasılığımız var. Ancak yeni bir varyant var mı yok mu bilmiyoruz. Çünkü Türkiye'nin bu yönde bir çalışması yok.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Engin Türk

Tabi dünyadan artık tamamen yok olmaz da, farzedelim gün gelir covid hiç olmamış gibi tamamen biterse Mehmet Ceyhan muhtemelen şöyle olur: Yok yaa emin misin... Devamını Gör