Görüş Bildir
Haberler
Yeni İnternet Yasası Dünya Basınında

Yeni İnternet Yasası Dünya Basınında

adem kara
07.02.2014 - 09:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Basını Yeni Düzenlemeye 'İnternete Darbe' Dedi

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) internet erişimini engelleme hakkı tanıyan yeni internet düzenlemesine dünya basınından 'özgürlük kısıtlaması' tepkisi geldi

İnternet erişimine sınırlamalar ve sansür getiren yasaya dünya basını geniş yer verdi. İngiliz BBC televizyonu, düzenlemeyle 'hükümetin internet üzerindeki hakimiyetinin amaçlandığını' belirterek, Erdoğan'ın Twitter için söylediği 'baş belası' ifadesini hatırlattı. Yeni düzenleme ile yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye gelineceği yönünde bir görüş hakim kılınırken, bunun 'intenete darbe' olacağı vurgulandı.

Dünya basınından internet düzenlemesine tepkiler şöyle

Reuters İnternet erişimine yasaklar getiren yasa, dünya medyasında da geniş yankı buldu. İngiliz Reuters haber ajansı, yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığı eleştirilerine yol açtığını kaydetti. Ajans haberinde düzenlemenin, 17 Aralık’ta yolsuzluk operasyonu sonrasında soruşturma kapsamındaki konularla ilgili pek çok telefon kaydı ve görüntünün internette yer almasının ardından yapıldığına dikkat çekti.

BBC İngiliz yayın kuruluşu BBC, yasa ile hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracağını yazarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter ve sosyal medya hakkında daha önce kullandığı ‘baş belası’ sözünü hatırlattı.

AFP Fransız haber ajansı AFP de yasayı ‘Başbakan Erdoğan’ın ifade, bilgiye erişim özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğe son saldırısı’ olarak nitelendirdi.

Corriere Della Sera İtalyan Corriere Della Sera gazetesi ise haberi “Türkiye’de internet susturuldu” başlığıyla verirken sosyal medyada en aktif ülkeler arasında bulunan Türkiye’de bu tip bir yasayla muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını yazdı.

Repubblica Gazete konuyu okuyucularına “Türkiye’de internete darbe” başlığı ile duyurdu. Türkiye’nin internet ve basın özgürlüğünde yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye gerilediğini yazdı.

Kronen Zeitung Avusturya’da 1 milyon tirajlı Kronen Zeitung gazetesi, ‘Türkiye keyfi internet sansürünü yasalaştırdı’ başlığını kullandı.

T24

Kaynak: http://t24.com.tr/haber/dunya-basini-...

Türkiye'deki Yeni İnternet Yasası Dünya Basınında

Türkiye’de internet kullanımına kısıtlamalar getiren yeni internet yasasının kabul edilmesi dünya basınında da geniş yer buldu.

BBC ‘nin “Türkiye internet kontörlünü sıkılaştıran yeni yasayı kabul etti” başlığı ile verdiği haberde yeni yasa iletişim otoritelerine mahkeme kararı olmadan ulaşımı engelleme yolu açıyor denildi. Haberde ayrıca internet şirketlerinin kullanıcıların internet bilgilerini ve aktivitelerini 2 yıla kadar saklamaya ve otoritelerle paylaşmaya zorlanıyor denildi. Türkiye’de internetin halihazırda kısıtlamalar içinde olduğunun ve binlere sitenin kapandığının belirtildiği haberde Başbakan Erdoğan’ın Twitter için söylediği “toplumların başbelası” sözüne yer verdi. BBC muhabiri James Raynolds’un bir kaç gün önce kapatılan Vaguş.tv’nin yöneticisi gazeteci Serdar Akinan ile İstanbul’da gerçekleştirdiği röportaja da yer verilen haberde ayrıca muhalefet (CHP) milletvekili Hasan Ören’in Erdoğan’ı Hitlere benzettiği aktarıldı.

Guardian ‘da yayınlanan “Türkiye internette zalim kısıtlamaları kabul ettirdi” başlıklı yazıda webistelerinin mahkeme kararı olmaksızın 24 satte kapatılabileceği anlatılırken, internet sağlayıcı firmaların da kullanıcı bilgilerini ve aktivitelerini otoriteler ile paylaşmak üzere 2 yıl boyunca saklamaya zorlandığı anlatıldı. Hasan Ören’in Hitler benzetmesine de yer verilen haberde, Bülent Arınç’ın ”Dünyanın pekçok ülkesinden daha özgürüz” söyleri de aktarıldı.

Amerikan’nın popüler teknoloji haber sitesi The Verge ‘de yayınlanan makalede meclisten geçen internet yasasının Cumhurbaşkanı gül tarafından da onaylanmasının beklendiği söylendi. Makalede yeni yasaya göre içeriğinde “aşağılama” bulunan sitelerin haber verilmeden kapatılacabileceğini aktardı. The Verge ayrıca yeni yasanın yolsuzluk ve rüşvet skandalının yaşandığı hassas bir döneme geldiğini belirtti ve “Erdoğan ve AKP çevresi gitgide büyüyen ve bir kaç yüksek düzey kabine üyesini istifaya zorlayan bir rüşvet soruşturmasının tam ortasında gücünü korumaya çalışırken, uzmanlar son yasanın siyasi olduğunu özel hayatın gizliliği ya da toplumsal endişelerle yapılmadığını söylüyorlar” denildi.

Dipnot Tv

Kaynak: http://www.dipnot.tv/turkiyedeki-yeni...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0