Görüş Bildir
Haberler
9 Maddede Doğu'nun İncisi Adıyaman

9 Maddede Doğu'nun İncisi Adıyaman

Özge Uçar
05.01.2015 - 01:19 Son Güncelleme: 08.01.2015 - 16:11

1. Doğunun incisi dedik ama Adıyaman'ın daha hangi olduğunu bilmeyenlere mis gibi tarihi güzellikleri ile gelsin :)

1. Doğunun incisi dedik ama Adıyaman'ın daha hangi olduğunu bilmeyenlere mis gibi tarihi güzellikleri ile  gelsin :)

KISA VE ÖZ BİR ALBÜM OLSUN DEDİK :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. EN GÜZEL DOĞDUĞU YERDİR NEMRUT DAĞI.

2. EN GÜZEL DOĞDUĞU YERDİR NEMRUT DAĞI.

Nemrut DağıAdıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Toros dağ silsilesinde bulunur. 1988 yılından beri millî parktır.

Kommagene kralı Antiochus Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyonolarak bilinir.

Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.Nemrut Dağı 1987'de UNESCO tarafından Dünya mirası alanı ilan edilmiştir

3. YILLARA MEYDAN OKUYAN CENDERE KÖPRÜSÜ

3. YILLARA MEYDAN OKUYAN CENDERE KÖPRÜSÜ

Adıyaman'da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprü.

Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar.Romalıarın yaptığı 2. en geniş kemerli köprüdür. 120 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindedir. Her biri 10 ton ağırlığında 92 kayadan meydana gelir.

Köprünün üsütündeki Latince bir yazıttan anlaşıldığına gore Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211), karısı ve oğulları adına yaptırılmıştır. Orijinalinde 4 korint sütun bulunduğu Kahta tarafındaki ikisinin Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisinin ise oğullarına adandığı biliniyor. Ancak oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmış.

Köprü 1997’de bakımdan geçmiş ve üzerinden 5 ton ağırlığa kadar olan taşıtların geçmesine izin veriliyordu.Yeni köprü yapıldığından araç geçişi tamamen yasaktır. 500 metre doğusuna yeni bir köprü daha yapılmıştır.

4. Arsemia (Nymphaios Arsemiası)

4. Arsemia (Nymphaios Arsemiası)

Kral 1. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre, Arsameia M.Ö.II. Yüzyılın başlarında Kommagene’lerin atası Arsemia tarafından Kahta çayının doğusunda Eski Kahta kalesinin karşısında kurulmuş Krallığın yazlık başkenti ve idare merkezidir

Güneydeki tören yolunda Mitras’ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmaktadır. Yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 m. derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi de dikkati çekmektedir.

5. KAHTA KALESİ

5. KAHTA KALESİ

Kâhta'nın 20 km kuzeyinde Arsemia'nın hemen karşısında, Koca Hisar köyünde (Eski Kâhta) bulunuyor. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte M.Ö 2.yy'da Hititlerden kaldığı sanılmaktadır.

6. Perre Antik Kenti

6. Perre Antik Kenti

Perre şehri, Kommagene ülkesinin 5 büyük şehrinden biridir. Günümüzde çok az bir kalıntı ulaşmıştır. Antikkentte sur duvarları, halen halk tarafından kullanılmakta olan çeşme ve 200’e yakın kaya mezarının bulunduğu Nekropol yer almaktadır. Başkent Samosata ile Melitene (Malatya ) arasında yer alan bir uğrak yeridir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmekte olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılmaktadır

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

7. Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

Kommagene Kralı II. Mithradates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır.

8. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

8. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

ADIYAMAN'da okumak ayrıcalıktır. Her ilde olduğu gibi kiralar cep yakar. Ancak güvenli ve huzurludur. Her yıl yeni bölümler eklenmekte ve büyümekte olan bir üniversitedir. Öğrencinin yanında, vize final zamanı hariç öğrenciyi yormayan bezdirmeyen nadir üniversitelerdendir :) tercih ediniz.

9. ADIYAMAN'IN ŞİRİN İLÇESİ KAHTA

9. ADIYAMAN'IN ŞİRİN İLÇESİ KAHTA

Kahta'yı es geçmek olmaz. Nemruta  ve tarihi yerlere gidebilmek için mutlaka uğramak zorundasınız. Kahtalıların kendi deyimleriyle Kahta Cumhuriyeti. :) herkesin birbirini tanıdığı ve insanların birbirinden çekindiği bu sebeple suç oranının çok düşük olduğu. Barajın kıyısında Nemrut'un eteklerinde temiz havası doğal güzelliği ile büyüleyen ilçe Kahta. (kahtalı mıçe nin memleketi) :)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
25
12
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın