Görüş Bildir
Haberler
Doğum Kontrol Hapları Kullananlar Dikkat!

Doğum Kontrol Hapları Kullananlar Dikkat!

Kadınon.com
06.01.2015 - 16:55 Son Güncelleme: 07.01.2015 - 21:25

Doğum Kontrol Hapları Kullananlar Dikkat!

Doğum kontrol hapları zararlı mı değil mi oldukça tartışılır bir hale geldi. Doğum kontrol hapları nedir, nasıl kullanılır, kimler kullanabilir, kimlerin kullanmaması gerekir, yan etkileri var mıdır tüm bunların cevaplarını sizler için araştırdık ve konuya bir açıklık getirmenin yararlı olacağını düşündük.

Evlisiniz ama henüz bir çocuk istemiyorsunuz ve bunun da önüne geçmek için korunmanız gerekiyor. İşte doğum kontrol hapları daha çok kadınların hamile kalmamak için kullandığı bir tür korunma yöntemidir. Ancak doğum kontrol hapları sadece bu amaçlı kullanılmıyor. Adet düzensizliği olanlar ve adet zamanında ağrı çekenler de doktor tavsiyesiyle doğum kontrol hapları kullanabiliyor.

Doğum kontrol hapına kendi kendinize başlamamalısınız. Bir kadın doğum uzmanının tavsiyesiyle başlamanız daha doğru olacaktır. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Doktorunuz tavsiye ettikten sonra hapı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kadın doğum hapları genellikle 21 tablet içerir. Hapı kullanmaya adetinizin ilk günü başlamalısınız. İstediğiniz saatte alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey hapı hangi vakitte aldıysanız sonraki günlerde de aynı vakitte almanızdır. 21 tableti bitirdikten sonra 7 gün ara vermeniz gerekiyor. Sonrasında 8. gün tekrar hapı kullanmaya devam ediyorsunuz.

Adet düzensizliği olanlar, adet döneminde sancı çekenler ve hamile kalmak istemeyen kadınlar kullanabilir. Yine doktor tavsiyesi dışında kullanmayın.

Damar tıkanıklığı olan kişiler, kronik rahatsızlıkları olanlar, yüksek tansiyon ve şeker gibi rahatsızlığı bulunanlar, sigara kullananlar, gebe olanlar ve yaşı 35’in üzerinde olan kişiler doğum kontrol hapını kullanamazlar. Kullanmaları gerekiyorsa da muhakkak doktora danışmalılardır.

Her ilacın yan etkisi vardır. Doğum kontrol haplarının da bazı yan etkileri var. Bunlardan bazıları mide bulantısı, kusma, kilo alma ve baş ağrısıdır. Bunların dışında adet kanamaları azalır ve ara ara lekelenmeler gelebilir.

Yazar: Zehra Yurtsever

Kaynak: http://www.kadinon.com/kadin/dogum-ko...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın