Doğruluk Payı Analizi: Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki Suriyelilere vatandaşlık verilebileceğini açıklamasının ardından Suriyelilere yönelik basında çok sayıda haber çıktı ve zaman zaman ırkçılığa kadar varan söylemler giderek yayıldı.
Peki bu haber ve söylemlerin ne kadarı gerçeği yansıtıyor?
BM’nin Temmuz 2016’da açıkladığı son verilere göre, dünya çapında 4 milyon 835 bin Suriyeli göçmen bulunuyor. Özellikle Suriye’nin çevre ülkelerine dağılan bu sığınmacılardan, resmi BM verilerine göre 2 milyon 733 bini Türkiye’de yaşıyor. Türkiye, bu sığınmacı sayısı ile birlikte dünya üzerinde en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumunda. Çevremizdeki diğer ülkelere göz attığımızda ise Lübnan’da 1 milyon 50 bin, Ürdün’de 660 bin, Irak’ta 250 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu görüyoruz. Dünyada toplam sığınmacı sayısının ise 2016 verileri itibariyle 15 milyonu aştığı görülüyor.
Türkiye, 1951 yılında imzaladığı Cenevre Konvansiyonu'na koyduğu coğrafi çekince nedeniyle sadece Avrupa'dan gelenleri "mülteci" olarak kabul ediyor
Suriye’deki iç savaş yüzünden ülkesinden kaçıp, Türkiye’ye sığınan milyonlarca insanın statüsü de tartışmalı bir konu aslında. Kamuoyunda sıklıkla kullanılan “mülteci” kelimesi, ülkemizdeki Suriyeliler için uygun bir ifade değil.
Çünkü Cenevre Konvansiyonu'nu 1951 yılında diğer ülkelerle birlikte imzalayan Türkiye, uyguladığı coğrafi çekince nedeniyle sadece Avrupa'da meydana gelen olaylar nedeniyle ülkemize sığınan ve ülkesine dönemeyen kişilere 'mülteci' statüsü veriyor.
Dolayısıyla Suriye’den ülkemize gelen kişiler burada özel bir “misafir” statüsünde kalıyorlar.
Suriyelilere yönelik son dönemde yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı gerçeği yansıtmaktan uzak
Türkiye’de, özellikle son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilebilir” söylemi sonrası Suriyeliler ile ilgili tartışmalar daha da alevlendi.
Kamuoyunda, evlerimizde, sokakta, gazetelerde her gün onlarca haber okumaya başladık sığınmacılar ile ilgili. Bu haberlerden bazıları ise giderek artan bir ayrımcı dile ve ötekileştirmeye sahip. İşin kötü yanı ise, yapılan haberlerin ve atılan manşetlerin ciddi bir kısmının doğru olmaması, kamuoyunu yanıltması.
İşte onlardan bazıları şu şekilde;
Suriyelilere yönelik harcanan paralar hakkında dile getirilen söylemler ve mali tutarsızlıklar kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor
2013 yılından beri yoğun şekilde devam eden bu göç dalgalarını yönetebilmenin ciddi de bir maddi yükümlülüğü olduğu şüphesiz. Siyasilerin, özellikle de hükümet yetkililerinin sıklıkla dile getirdiği iddialardan biri de, Türkiye'nin sığınmacılar için bugüne kadar 10 milyar TL civarında bir harcama yaptığı, AB'nin ise Türkiye'ye bu konu ile ilgili katkısının bu miktarın %5'i civarında olduğu.
Sığınmacılar ile ilgili neredeyse her konuda yaşanan belirsizlikler ve şeffaf olmayan süreçler, insanların doğru olmayan haberlere yönelmelerine ve genel bir ayrımcılık dilinin yayılmasına aracılık etmekte.
kaynaklar:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Suriyeliler neden kamplarda tutulmuyor ? Neden İzmir ile İstanbul'da bunlardan ordular var ve Büyükada sadece bunlara ayrılmış gibi Suriyeliden geçilmiyor ?
sen antepe kilise gelde suriyeli gör asıl...antepteki suriyeli sayısı yukardaki saydıgın kentlerdekinin 5 katıdır
Özelse biz çıkalım ülkeden.
Irkçılık yapıyorum çünkü kadınları dikizliyorlar, laftan anlamıyorlar ve toplumun huzurunu bozuyorlar, insanları dilencilik vs. İşler ile yakasını bırakamıyo... Devamını Gör