Görüş Bildir
Haberler
Dişi Kapuçin Maymunu Flört İçin Taş Atıyor

Dişi Kapuçin Maymunu Flört İçin Taş Atıyor

Onedio Medya
14.01.2014 - 15:33 Son Güncelleme: 14.01.2014 - 15:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dişi Kapuçin Maymunu Flört İçin Taş Atıyor

Brezilya'da dişi kapuçin maymunlar, flört amacıyla erkek maymunlara taş atarken görüntülendi.

Bu maymunların mızmızlandığı, surat astığı ve olası partnerini takip ettiği görüldü.

Bilim insanları, eşleşeceği erkek maymunu bu şekilde bulmak mümkün olduğu için dişi kapuçinler açısından bunların önemli olduğunu vurguladı.

Kapuçin adı saçlarından ötürü verilmiş olsa da, bu maymunların asıl ilgi alanlarını yüksek libidolarına istinaden verilmiş olan latince isimleri (Sapajus libidinosus) daha iyi ifade ediyor.

Brezilya'da bir milli parkta çekilen BBC-Discovery Channel ortak yapımı belgesel için görüntülenen kapuçinler, zekalarıyla ve alet kullandığı tespit edilen ilk ape olmayan primatlar olarak biliniyor.

Kapuçinlerin kabuklu yemişleri kırmak ve toprağı kazmak için taşı alet olarak ustalıkla kullanma becerileri uzun zamandır biliniyor.

Son araştırmalar ise bu maymunların isabetli taş atma becerileri üzerinde yoğunlaştı.

Brezilya'daki Sao Paolo Üniversitesi'nden Tiago Falotico ve Prof Eduardo B. Ottoni, internet üzerinden yayın yapan PLoS One dergisinde yayımlanan makalelerinde dişi kapuçinlerde yeni keşfedilen flört amaçlı taş atma üzerinde duruyor.

Diğer maymunların tersine dişi kapuçinler, en doğurgan oldukları zamanı gösteren herhangi bir fiziksel belirti sergilemiyor.

Bu dönemlerde diğer maymunların genital bölgesinde şişme ve parlak bir renk alma, koku salgılama gibi belirtiler görülürken dişi kapuçinler çiftleşecek eş bulma isteğini davranışlarıyla gösteriyor.

Bu maymunlar eş bulmak için mızmızlık sesleri çıkarma, surat asma, dokunup kaçma ve taş atma yöntemlerini kullanıyor.

Uzun zamandır kapuçinlere yönelik araştırma yapan İngiltere'nin Durham Üniversitesi'nden biyolog Camila Galheigo Coelho, araştırmasında bu tavırların Serra da Capivara bölgesindeki maymunlara özgü olduğunu ve başka bölgelere sıçrama olanağının bulunmadığını belirtiyor.

Coelho şöyle diyor: 'Bu davranışın başka yere nakli pek olası değil. Kapuçinlerde dişiler grupla kalır, erkekler göç eder. Taş ve sopa kullanımı gibi diğer maymun davranışları erkeklerin komşu bölgelere göçü sayesinde aktarılabilir bir kültür olabiliyor.'

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0