onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Develerle Sınırlı Değil: Avustralya'da Atlar, Tavşanlar, Tilkiler Hatta Kangurular da Öldürülüyor

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Develerle Sınırlı Değil: Avustralya'da Atlar, Tavşanlar, Tilkiler Hatta Kangurular da Öldürülüyor

Yangınlar ve kuraklıkla boğuşan Avustralya’da, su kaynaklarını tükettikleri gerekçesiyle 10 bin devenin öldürüleceği haberi hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda çok tartışıldı, tepkilere neden oldu. Ancak alınan bu karar sadece develere özgü ve bir kereye mahsus bir uygulama değil. Ülkede yaşayan birçok yabani hayvan için uygulanan bir nüfus kontrolü yöntemi. Avustralya'da daha önce itlaf edilen hayvanlar arasında yabani atlar, domuzlar, kediler, tavşanlar, tilkiler ve hatta kanguru gibi canlı türleri de bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yangınların yanı sıra kuraklıkla da mücadele eden Avustralya'daki yabani develerin içecek su ararken bölge insanlarına, besledikleri hayvanlara ve mevcut altyapıya zarar verdiği, bu nedenle de deve nüfusunun acilen kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyordu.

Talep bölgede yaşayan Aborjin liderlerden gelmişti 👇

Develerin öldürülmesi kararının ardından bölge halkı 'Kurtarabildiğimiz kadarını kurtaracağız"diyerek seferber olmuştu 🎥

Türkiye'den de bu konuya ilişkin iki çağrı yapılmıştı 👇

Nüfus kontrolü için sadece develer değil atlar, tavşanlar hatta kangurular da itlaf ediliyor...

Nüfus kontrolü için sadece develer değil atlar, tavşanlar hatta kangurular da itlaf ediliyor...

Euronews'den Mert Can Yılmaz yabani hayvanların nüfus kontrolü için itlaf edilmesinin Avustralya'da yeni bir uygulama olmadığını belirttiği haberinde şunları yazıyor:

 'Atlar, domuzlar, kediler, tavşanlar hatta kangurular'

Hükümet doğal hayatı ve yabani hayvan nüfusunu kontrol altında tutmak adına coğrafyada bulunan pek çok canlı için sistematik olarak benzer yöntemler uyguluyor.

İtlaf edilen hayvanlar arasında yabani atlar, domuzlar, kediler, tavşanlar, tilkiler ve hatta kanguru gibi birçok canlı türü bulunuyor. Her tür için farklı metodlar kullanılıyor.

Örneğin yabani kedi ve tilkiler için 'zehirli yemle öldürme' en yaygın nüfus kontrol yöntemi. Sodyum Florasetat yani bilinen adıyla 1080, Avustralya hükümetinin hayvanları zehirlemek için kullandığı bir kimyasal madde.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2011'de yarım milyon tilki itlaf edildi

2011'de yarım milyon tilki itlaf edildi

2015 yılında Avustralya hükümeti, 2020 yılına kadar 2 milyon vahşi kedinin itlafı ile ilgili bir süreç başlattığını duyurmuştu. 

2017 yılında Queensland yerel yönetimi ise öldürülen kedi başına 10, yabani köpek ve dingo başına 30 dolarlık bir ödül vereceğini açıklaması gündem yaratmıştı. 

2011 yılında ise sadece Avustralya'nın Victoria Eyaleti'nde yarım milyon tilki itlaf edildi. 

2019 yılında ise 4035 kanguru nüfus planlaması adına öldürüldü.

Develer havadan vurularak itlaf ediliyor

Develer havadan vurularak itlaf ediliyor

Yabani deve, at, buffalo, eşek ve keçi gibi toynaklı hayvanların nüfus kontrolünü sağlamak için kullanılan yöntem ise genelde havadan itlaf etmek. 

Parklar ve Doğal Yaşam ekiplerinin helikopterlerden sürüleri vurması en etkili yöntem olarak ön plana çıkıyor. 

Böyle bir hizmetten yararlanabilmek için arazi sahibinin devlete ödeme yapması gerekiyor. 

Her yıl belli sayıda yabani toynaklı hayvan ise yakalanarak ticari amaçlar için satılıyor.

Yılda 5-6 bin yabani buffalo itlaf ediliyor

Yılda 5-6 bin yabani buffalo itlaf ediliyor

2017 yılında Kakadu Doğal Parkı'nda 24 günlük bir süreçte 6 bin yabani at, domuz, buffalo ve eşek helikopterlerden açılan ateşle öldürüldü.

Ülkede senede 5 ila 6 bin arasında yabani buffalo itlaf ediliyor.

Hayvanların itlafı sadece artan nüfusun eko sistemde yol açtığı zararlar sebebiyle değil, salgın hastalıklar ve yerleşim yerlerine verdiği zararlar nedeniyle de gerçekleşebiliyor.

Ülke ve dünya genelinde hayvanseverler ise canlıların öldürülmesine tepkili. Avustralya'da yaşanan hayvan itlaflarına yönelik change.org gibi sitelerde sık sık kampanyaları görmek mümkün.

"Koala itlaf teklifi" kabul edilmedi, kısırlaştırdılar

"Koala itlaf teklifi" kabul edilmedi, kısırlaştırdılar

2017 yılında Kanguru Adası'ndaki yerel yönetim artan koala nüfusunu kontrol altına almak için itlaf teklifinde bulundu ama Güney Avustralya Eyaleti öneriyi kabul etmedi.

Adadaki koala nüfusunu kontrol altında tutmak adına 1997, 2016 yılları arasında yaklaşık 13 bin koala kısırlaştırıldı, 4 bin koala ise farklı bölgelere dağıtıldı.

Alınan önlemler 2001 yılında 27 bin olan koala nüfusu 2010'a gelindiğinde 13 bine düşürdü. 2015'te Adelaide Üniversite'sinin yaptığı araştırmada koala nüfusu tahmini 50 bin olarak belirlendi. Son yangınlarda koala nüfusunun üçte birinin öldüğü sanılıyor.

1 milyondan fazla yabani deve Avustralya'ya nasıl geldi?

1 milyondan fazla yabani deve Avustralya'ya nasıl geldi?

Develerin Avustralya ile tanışması 1840'lara dayanıyor. 1866-1907 tarihleri arasında 20 bin devenin Afganistan ve Hindistan'dan Avustralya'ya getirildiği tahmin ediliyor. Ülkenin zorlu çöl şartlarında ulaşım, taşımacılık gibi alanlarda binek hayvan olarak kullanılan develer, 1920'lerden itibaren yerini motorlu taşıtlara bırakıyor.

1930'lardan itibaren doğaya bırakılan develerin sayısı 2008'e gelindiğinde 1 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Deve nüfusundaki bu yoğun artışın sebebi ise ada eko sistemine sonradan eklenen canlıların sayısını normal seyrinde tutacak doğal bir etkenin bulunmaması.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
327
126
68
66
24
18
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Taksonomik olarak insan kendi popülasyonu için diğer canlıları dengede tutmaya çalışan üst bir hayvandır önermesini doğrulayan haber ve insan dünyanın sadece... Devamını Gör

Hashirama Senju

Aga siz yanlış anladınız. Bu dünyanın kanser hücresi insandır. 7 milyarlık nüfus yarıya düşse 10bin deveye bedelerdir. Hayatımda ilk defa bir romanda "kötü" ... Devamını Gör

Sterilmikrop

İşine yaramıyorsa öldür gitsin işine gelirse iliklerine kadar emikle hem birbirimizle savaş halindeyiz hem doğayla insan kendinden başka can bağışlanmış herş... Devamını Gör