Deprem Hasarı Çalışmaları Sürerken Altyapı Maliyetleri Büyüyor: Yeni Konutlar İçin Ne Kadar Harcanacak?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Deprem Hasarı Çalışmaları Sürerken Altyapı Maliyetleri Büyüyor: Yeni Konutlar İçin Ne Kadar Harcanacak?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki hafta geçti. Hasar boyutu yavaş yavaş ortaya çıkarken, bina yıkımlarında da tespit çalışmaları sona yaklaşıyor. Depremlerin en büyük hasarı verdiği altyapıda da şiddete bakıldığında sorunların boyutunun yüksek olması bekleniyor.
Depremde yıkılanlar binalar da dahil olmak üzere ağır hasar alıp içine girilemeyecek durumda olup yıkılması gereken toplam konutların sayısı 384 bini buldu. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in açıklamalarında da 20 bin 870 binada enkaz çalışması yürütüldüğü belirtilirken, tüm çalışmalar bittiğinde yıkılan ve ağır hasarlı olan binaların sayısının 535 binden fazla olması bekleniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deprem bölgesinde yapılan çalışmalarda, inşaat maliyetlerinde 1. sınıf bir yapımda tüm altyapı da dahil, yol, su, elektrik, kanalizasyon yatırımlarla 535 bin üzerinden hesaplandığında arsa payı ve kamulaştırma maliyetleri olmadan 843 milyar TL gibi bir tutar çıkıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, depremzede vatandaşlara yapılacak kalıcı konutların büyüklüğünün 105 metrekare olacağını duyurmuştu.
Yapılacak evler için ayrıca depremde büyük hasar gördüğü tahmin edilen altyapı harcamaları su, kanalizasyon, elektrik gibi ve ayrıca bölgesel altyapı olarak da cami, okul, sağlık ve sosyal tesisler gibi yatırımlarla toplam metrekare maliyeti 15 bin TL'ye çıkıyor.
Altyapı hariç inşa maliyeti 562 milyar 380 milyon TL'ye çıkarken, sosyal ve temel altyapı harcamalarıyla maliyet 843 milyar 570 milyon liraya çıkıyor.
2023 yılı Bütçe Kanunu’nun 5’inci maddesinin 4’üncü fıkrasında "Doğal Afet Giderlerini Karşılama Ödeneği" başlığıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesinin 99-41.32-01-09.05 tertibinde yer alan ödenekten yola çıkılarak Cumhurbaşkanı kaynak aktarmaya yetkili ancak bu kaynak oranı toplam harcamaların yüzde 10’unu karşılayabiliyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın