Daha Sürdürülebilir Bir Mutfak Daha Sağlıklı Bir Sen: Mutfakta Çevre Dostu Aletleri Kullanmanın 12 Yararı
Sürdürülebilirlik artık günümüzün en önemli meselelerinden. Sürdürülebilir bir yaşam ve mutfak için bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmek için yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
1. Sürdürülebilir bir yaşam için cam ürünler kullanılması gerekiyor. Cam olan ürünleri kullanarak hem daha sağlıklı hem de sürdürülebilir bir hayata sahip olabilirsiniz.
2. Pişirme kağıtlarını airfryer ve fırınlarda çokça kullanıyoruz. Bu pişirme kağıtlarının tek kullanımlık olanları yerine yıkanabilir olanları tercih edebilirsiniz.
Yine mutfakta plastik pipet, kağıt bardak gibi ürünlerden de uzak durmalısınız. Örneğin plastik yerine cam veya bambu pipetleri kullanmak mümkün.
3. Plastikleri hayatımızdan tamamen çıkarmamız gerekiyor. Özellikle mutfakta çok tercih edilen plastiklerden kurtulmak lazım.
Mutfağınızda plastik saklama kabı kullanıyorsanız bunlar yerine cam olanları tercih etmelisiniz. Alışveriş poşetleri yerine ise fileleri veya kağıt poşetleri kullanabilirsiniz.
4. Tahta kaşıkları mutfakta çok kullansak da plastik kaşıklardan vazgeçemiyoruz. Ancak tahta ürünler hem daha sağlıklı hem de plastiklerle aynı işlevde.
Tahta gibi bambu ürünleri de mutfakta tercih edebilirsiniz. Tahta kaşık, çatallar gibi bambu kaseler veya cam kaseler de plastiklere göre daha iyi.
5. Sürdürülebilir bir yaşam sadece malzemelerle olmuyor. Kendi sağlığınız için sağlıklı yemekleri de tercih etmeniz lazım.
Kızartmaları olabildiğince hayatınızdan çıkarıp bunun yerine sağlıklı pişirme yöntemlerine geçebilirsiniz. Kızartmaları daha sağlıklı hale getirmek için airfryer kullanabilirsiniz.
6. Mutfakta temizlik yaparken de sürdürülebilirliği düşünmeniz gerek. Tek kullanımlık süngerler yerine daha kullanışlı olan kabak lifini tercih edebilirsiniz.
Kabak lifi, sünger yerine kullanabilecek sürdürülebilir ürünlerden. Tencere, tava veya ocak üstü için ideal bu lif ürünleri çizmiyor. Bu sebeple mutfakta gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
7. Sürdürülebilirlik için kimyasallardan uzak durmak gerekiyor. Mutfak temizliği yaparken de kimyasallardan kaçının. Kimyasallara alternatif doğal çözümleri tercih edebilirsiniz.
Kimyasallar yerine soda, sirke veya limon kullanarak mutfak temizliğinizi yapabilirsiniz. Ya da temiz içerikli üretilen ürünleri araştırarak onları da kullanabilirsiniz.
8. Kağıt havlular mutfakta çok kullanılıyor. Ama tek kullanımlık bu havlular sürdürülebilirlik için çok sakıncalı. Temizlenmek istenen küçük bir yer için bile her seferinde kağıt havlu harcamak sürdürülebilir bir dünya için kabul edilemez.
Her seferinde kullan-at havluları kullanmak yerine farklı alternatiflere yönelebilirsiniz. Tek kullanımlık bu havlular yerine bezleri veya küçük havluları tercih edebilirsiniz.
9. Kahve düşkünlerinin mutlaka evlerinde kahve ekipmanları bulunuyor. İster kahve makinesiyle isterseniz demleme yöntemiyle kahve yapın filtre kağıtlarının kullanılması gerekiyor.
Filtre kağıtların tek kullanımlık olanları yerine doğa dostu çözümler mevcut. Bu kullan-at filtre kağıtlar yerine yıkanabilir olanları tercih edebilirsiniz.
10. Gıda atıklarını çöğe atarak aslında çok yanlış yapıyorsunuz. Her yemek sonrası çıkan gıda atıklarını komposta çevirmeniz mümkün.
Çöp olarak gördüğünüz gıda atıklarını bu iş için tasarlanan özel kompost tenekelerinde veya kapaklı kutularda biriktirebilirsiniz.
11. Dışarıda yemek yemek sürdürülebilirlik için çok doğru bir hareket değil. Dışarıda yemek yerine evde kendiniz bir şeyler hazırlayarak iş yerine veya okula yanınızda götürebilirsiniz.
Bunun için hazırladığınız yemekleri ambalajlamanız gerekiyor. Ambalaj yaparken alüminyum veya streç kullanmak doğaya zarar veriyor. Bu ürünler yerine balmumu ambalaj kağıtlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
12. Mutfak için alışveriş yaparken plastik torbalardan uzak durmalısınız. Yine buzdolabına meyve ve sebzelerinizi koyarken de tek kullanımlık plastik torbalardan uzak durmalısınız.
Sebze ve meyveleri plastik poşetler yerine kumaş keseler içinde saklamanız mümkün. Bu kumaş keseleri, plastik poşetlere göre çok daha uzun kullanabilirsiniz. Bu sayede hem plastik kullanımını azaltacak hem de sebze ve meyvelerin daha uzun dayanmasını sağlayacaksınız.
Yorum Yazın