Görüş Bildir
Haberler
Güzel Fotoğraf Çekmek! Daha İyi Fotoğraf Çekmek İçin 13 İpucu

etiket Güzel Fotoğraf Çekmek! Daha İyi Fotoğraf Çekmek İçin 13 İpucu

Güzel fotoğraf çekmek, gelişen teknoloji ile birlikte birçoğumuzun hobisi haline geldi diyebiliriz. Artık akıllı telefonlarımız ile bile harika fotoğraflar çekebiliyoruz. 

Bu içeriğimizde size harika fotoğraf çekme tekniklerini ve yöntemlerini aktaracağım. Fotoğraf nasıl çekilir diyorsanız buyrun içeriğimize.

Güzel fotoğraf çekme konusunda daha da usta hale geleceksiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Işığı ayarlayın.

1. Işığı ayarlayın.

Taşınabilir ışık kaynağı kullanıyorsanız, ışığı çekmek istediğiniz objeye uygun açıyla yerleştirin. Eğer ışık kaynağı taşınamıyorsa, mümkünse objenin yerini değiştirin. 

Açıyı iyi ayarlayın, çünkü ışığın doğrudan vurmadığı yerler koyu tonlarda çıkacaktır. 

Işık şiddetini artırın ve, '4,-' pozlamayı '-'ye doğru birkaç adım getirin. Işığı ne kadar artırır ve pozlamayı ne kadar azaltırsanız, objenin hatları o kadar belirginleşir.

2. Kompozisyonu iyi ayarlayın.

2. Kompozisyonu iyi ayarlayın.

Kompozisyon, fotoğrafın kurgusudur. Temel kompozisyon ögelerine değinmek gerekirse;

Ekranı, hayali 2 çizgi ile 3 eşit parçaya bölün. Objeyi, eğer sola doğru duruyorsa sağ çizgiye, sağa doğru duruyorsa sol çizgiye hizalayın. Objenin baktığı taraftaki boşluk, arka tarafından daha fazla olmalı.

Mümkünse objeyi tam olarak çekin. Mesela, bir insanı dizinden itibaren kafasını alacak şekilde çekmek yerine, insanın -ayaktan itibaren- tamamını çekin.

3. Fotoğrafa "Resim" demeyin.

3. Fotoğrafa "Resim" demeyin.

Cümleleri 'Resim çekmek' diye kuruyorsunuz ama 'Fotoğraf çizmek' diye kurmuyorsunuz. Fotoğraf çekilir, resim çizilir. 1 hece daha az sözlemek için anlamı bozmaya değer mi? :)

4. Anı yakalayın.

4. Anı yakalayın.

Örneğin; grup fotoğrafı çekerken herkesin gülümsediği bir anı yakalamazsanız fotoğrafın mutlu bir anda çekildiği şüphesine düşülebilir. Ya da bir araba ''finish'' çizgisini geçmeden önce çekerseniz arabanın yarışı bitirdiğine şüphe duyulabilir. Olayı zamanında yakalamak, fotoğrafın anlamına güç katar.

5. Ritmi hissedin.

5. Ritmi hissedin.

Belli aralıklarla dizilen şeyleri dümdüz çekmek yerine bir perspektif yaratarak çekerseniz fotoğraf daha bakılası hale gelir. Perspektif yaratamıyorsanız ritmi başlatan nesneyi fotoğrafın bir kenarına, bitireni de öbür kenarına koyarsanız, insanda o nesneden daha fazla olduğu düşüncesi bırakır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Farklı bakış açıları yakalayın.

6. Farklı bakış açıları yakalayın.

İnsan doğası, bilmediği şeye merak duyar. Aynı şekilde daha önce görmediği açıdan çekilen fotoğrafa bakma isteği de daha fazladır. 3 çeşit bakış açısı vardır. Normal bakış açısı, yerden çekilen Karınca bakış açısı ve yukarıdan çekilen İlahi bakış açısı. Normal bakış açısı dışındaki tüm fotoğraflar ilgi açısından 1 tık daha ileridedir. Tabii, sadece yerden veya yukarıdan çekmek yetmiyor, diğer kompozisyon ögelerini de kullanmak gerekiyor.

7. Uzun pozlama yapın.

7. Uzun pozlama yapın.

Uzun pozlamada, görüntü normalden daha uzun süre sensöre işlenir ve istendiğinde çok yaratıcı fotoğraflar ortaya çıkarılır. Çekim sırasında cihazın en ufak hareketi görüntüyü bozacaktır. Mümkün olduğunca sabit şekilde çekim yapılmalıdır. Telefonlara indirebileceğiniz birtakım uygulamalar, bazı dijital fotoğraf makineleri ve Dslr makinelerde uzun pozlama yapabilirsiniz.

8. Hareketi vurgulayın.

8. Hareketi vurgulayın.

Örneğin; hızlı bir araba çekerken makineyi de objeyle aynı anda hareket ettirin. Fotoğraf, ne çok hızlı ne de çok yavaş çekilmeli. En ideal çekim hızı 1/15 saniyedir. Obje sabit, arka plan hareketli olduğu için objenin hareketi hissedilir. Ya da, cihazı sabit tutup pozlamayı birazcık daha uzatıp çekerseniz de, objenin silik görüntüsü hareket hissi uyandırır.

9. Renklerle oynayın.

9. Renklerle oynayın.

Picasa, Photoshop gibi programlarla aşırıya kaçmamak şartı ile fotoğrafınızı düzenleyin. Photoshop biraz profesyonele kaçarken Picasa, herkesin kullanabileceğin basit bir programdır. Ayrıca siz fotoğrafınızı düzenleyemeseniz bile Picasa kendi düzenliyor.

Fotoğrafa birazcık ışık ekleyip birazcık da gölgelendirmek kontrastı artırır ve daha güzel görüntü oluşur. 

Sıcak renkler fotoğrafa sempati katar. Doğa fotoğraflarında doygunluğu biraz artırırsanız renkler daha da belirginleşir.

10. Objeye yaklaşın.

10. Objeye yaklaşın.

Objeye mümkün olduğunca yaklaşırsanız hem daha net görünür, hem de arka plan daha bulanık olur. Tabii objeye yaklaşırken önceden bahsettiğimiz kurallardan biri olan 'Objeyi tam boyutuyla almaya çalışın.'ı ihmal etmemeliyiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Objeyi öne çıkarın.

11. Objeyi öne çıkarın.

Obje ile alakasız şeyleri kompozisyona sokmayın. Mesela bir pizza fotoğrafı çekecekseniz, arka planda kahve, çikolata, elma vs. olmasını istemezsiniz. Bunlar yerine ya sadece pizza, ya da pizza ile alakalı olabilecek patates kızartması, hamburger, kola vs. koyabilirsiniz.

12. Özel hayatın gizliliği.

12. Özel hayatın gizliliği.

Çektiğiniz kişinin, onu çekeceğinizden haberdar olması her zaman avantajdır. Böylece, sonraki zamanlarda o kişinin fotoğrafı görerek -insafına bağlı- olarak size dava açması çekilmez olur :)

13. Kullandığınız fotoğrafa dikkat edin.

13. Kullandığınız fotoğrafa dikkat edin.

İlk tercih her zaman kendi fotoğraflarınız olmalıdır. Eğer işinize yarayan fotoğraf yoksa hemen internetten indirmek yerine fotoğrafın sahibine ulaşın. Şayet, bu tarz durumla ilgili yaşanan binlerce sorun arasına karışmazsınız. 

Son olarak eklemek isterim ki, bu albümde kullandığım tüm fotoğraflar şahsıma aittir. Mümkün olduğunca konuya hakim fotoğraf seçmeye çalıştım. İnternetten indirmek işime gelirdi fakat fotoğraf üzerinde hak meselesi var  :)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
783
313
213
148
139
103
91
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?