Görüş Bildir
Haberler
'Erdoğan'ın Hitler Almanyası Benzetmesi Çarpıtıldı'

'Erdoğan'ın Hitler Almanyası Benzetmesi Çarpıtıldı'

Onedio Medya
01.01.2016 - 19:39 Son Güncelleme: 01.01.2016 - 23:00

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde ifade ettiği 'Hitler Almanyası' benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından çarpıtılarak kullanıldığını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında söylediği; 'Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur' diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten dünyada örneği var, geçmişten bu yana da var. Yani Hitler Almanyası'na baktığınızda orada da bunu görürsünüz, daha sonra değişik ülkelerde yine aynı şekilde bunun örneklerini görürsünüz' sözlerinin bazı medya organlarınca çarpıtıldığı ifade edildi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın altını çizdiği üç nokta şöyle sıralandı:

'1) Başkanlık sistemi üniter devletlerde de olur. Başkanlık sistemi, federalizme dayanmak zorunda değildir.

2) Hem parlamenter hem de başkanlık sisteminde esas olan, adalet ilkesinin uygulanması ve halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

3) İster parlamenter ister başkanlık modeli olsun, sistem kötüye kullanıldığında, Hitler Almanyası'nda olduğu gibi ortaya felaketle sonuçlanan kötü yönetimler çıkabilir. Ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi, bu tür sonuçların ortaya çıkmasına tek başına engel olamayabilir. Önemli olan millete hizmet eden adil bir yönetim tarzının benimsenmesidir.'

Açıklamada ayrıca 'Holokostu ve antisemitizmi, İslamofibiyle beraber bir insanlık suçu olarak ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerinin Hitler Almanyası'na olumlu bir gönderme gibi yansıtılmaya çalışılması kabul edilemez.' denildi.

Erdoğan ne demişti?

Bir gazetecinin Başbakan Davutoğlu'nun 'Üniter devletlerde de başkanlık sistemi olabilir'  açıklaması hakkındaki düşüncelerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan;

'Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur' diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten dünyada örneği var, geçmişten bu yana da var. Yani Hitler Almanyasına baktığınızda orada da bunu görürsünüz, daha sonra değişik ülkelerde yine aynı şekilde bunun örneklerini görürsünüz. Bütün mesele, o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın. Uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız, halkın aradığı, beklediği nedir, adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz.' açıklamasını yapmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Hitler Almanyası' dış basında da yer buldu

'Hitler Almanyası' dış basında da yer buldu

Cumhurbaşkanı'nın 'Hitler Almanyası' sözleri, Guardian ve Independent, New York Times ve El Arabiya gibi birçok basın kuruluşunun internet sitesinde de yer aldı.

Haberi, “Erdoğan Hitler Almanyası’nı etkili yönetim örneği olarak bahsetti” diye veren Guardian, Erdoğan’ın bu sözlerinin iktidarı tek elde toplayacağı yönündeki eleştirilerin artmasına neden olacağını kaydetti.

Erdoğan’ın sembolik bir cumhurbaşkanlığından asıl yöneticiliğe gelmeyi istediğini savunan Guardian, bu durumun da muhalefette bütün gücü elinde tutarak otoriter bir sistem getireceği korkusunu doğurduğunu yazdı.

Independent ise haberinde Erdoğan’ın daha önce de Türkiye’de ‘de facto’ bir başkanlık sisteminin olduğuna dair ifadelerini hatırlattı. 

Rusya’nın 5 dilde yayın yapan televizyonu RT de,  “Erdoğan, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesine yönelik arzusunu bir kez daha dile getirdi. Bunu yaparken de Hitler Almanyası’nda bu sistemin nasıl işlediğini örnek gösterdi” diye yazdı.

AA, Guardian, Diken ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
46
25
16
7
5
0