Görüş Bildir
Haberler
Çocukların Eğlenirken Öğrenmelerini Sağlayacak Evde Uygulanabilir Birbirinden Keyifli 14 Deney

Çocukların Eğlenirken Öğrenmelerini Sağlayacak Evde Uygulanabilir Birbirinden Keyifli 14 Deney

Bu deneyler tam da her şeyi merak eden miniklere göre. 😇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikte Brightside ve Fizikist kaynak olarak kullanılmıştır.

1. Kalemlerle Patlamayan Torba Deneyi

1. Kalemlerle Patlamayan Torba Deneyi

Malzemeler;

Bir polietilen torba

Birkaç sıradan kalem

Su

Torbanın yarısını suyla doldurun. Torbanın suyla dolu olan yerlerinden kalemlerle delikler diğer tarafından çıkarın. Kalemleri torbanın içinden delerek geçirerek dökerseniz su, yaptığınız deliklerden dışarı sızacaktır. Önce torbayı suyla doldurup sonra kalemleri içine sokarsanız, su akmayacaktır. Bu, polietilen parçalara ayrılınca molekülleri birlikte daha yakın hareket etmeye başlar gerçeğinin bir sonucudur. Bu durumda polietilen, kalemlerin etrafında sıkılaşır.

2. Yanan Kibritle Gölge Deneyi

2. Yanan Kibritle Gölge Deneyi

Malzemeler;

Biraz kibrit

Bir fener

Bir kibrit yakın ve onu duvardan 10-15 santimetre uzakta tutun. Elinizde kibriti tutarken kafanızın üzerinden bir fener yakın. Sadece elinizin ve kibritin kendisinin gölgesinin duvarda görüneceğini fark edeceksiniz. Alev görünmeyecektir. Ateş bir gölge üretmez, çünkü fiziksel maddelerin yaptığı gibi ışığın kendi içinden geçmesini engellemez.

3. Yanmayan Balon Deneyi

3. Yanmayan Balon Deneyi

Malzemeler;

2 balon 

Bir mum

Kibrit

Su

İlk balonu havayla doldurun ve yanan bir mumun üzerinde tutun. Burada amaç, alevin balonu patlatacağını çocuklara göstermek. Sonra ikinci balonu suyla doldurun, mumu yakın ve bir kez daha balonu üzerinde tutun. Bu kez balonun alevin sıcaklığına dayanabileceğini göreceksiniz. Balonun içindeki su, mum tarafından dışarı verilen sıcaklığı emer. Böylece balonun kendi malzemesi yanmaz ve sonra da patlamaz.

4. Suda Yüzen Yumurta Deneyi

4. Suda Yüzen Yumurta Deneyi

Malzemeler;

2 yumurta

2 bardak su 

Biraz tuz

Bir bardak suyun içine bir yumurtayı dikkatle koyun. İkinci bardağın içine biraz sıcak su doldurun ve içinde 4-5 yemek kaşığı tuz eritin. İkinci yumurtayı bardağın içine bırakın. Yumurta, suyun dibine düşmek yerine suyun yüzeyinde yüzecektir. Buradaki anahtar, hem suyu hem de yumurtayı oluşturan moleküllerin yoğunluğudur. Bir yumurtanın ortalama yoğunluğu, saf sudan çok daha fazladır. Tuzlu suyun yoğunluğu ise yumurtadan daha yüksektir ve bu yüzden ikinci yumurta dibe düşemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Eldeki Bakteri Deneyi

5. Eldeki Bakteri Deneyi

Malzemeler;

3  dilim ekmek

​3 tane açılıp kapanabilir saklama torbaları

Öncelikle poşetleri kirli el, temiz el ve eldiven olarak etiketleyin. Kirli olan torbaya koyacağınız ekmeğe evdeki herkes dokunsun. Dokunan herkes ellerini yıkasın ve diğer dilime dokunsun. Bunu da temiz olarak etiketlediğiniz torbaya koyun. Son kalan dilime eldivenle dokunarak eldiven olarak etiketlediğiniz torbaya koyun. Hazırladığınız bu paketleri serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Günlük olarak kontrol ettiğinizde ekmeklerde oluşan küfün yoğunluğu neden ellerimizi yıkamamız gerektiğini çocuklara gösterecektir.

6. Obleck Deneyi

6. Obleck Deneyi

Malzemeler;

Bir su bardağı su

İki su bardağı mısır nişastası

Tercihen gıda boyası

Önce suya yavaşça mısır nişastası ekliyoruz. Kıvama gelene dek, karışımı karıştırıyoruz. Daha sonrasında gıda boyasını ekliyoruz homojen bir karışım elde etmek biraz zor olabilir. Elinizde sıkıştırıp oynayabilirsiniz. Hem katı hem de sıvı bir hamur elde etmiş olacaksınız.

7. Kabuksuz Yumurta Deneyi

7. Kabuksuz Yumurta Deneyi

Malzemeler;

Çiğ yumurta

Sirke

İlk olarak, yumurtayı veya yumurtaları kabımıza koyuyoruz. Kap olarak bir bardak seçilebilir. Ardından yumurtaları kaplayacak kadar sirke ekliyoruz. Bunun sebebi, yumurta kabuğu ve sirke arasındaki reaksiyon sonucu ortaya çıkan karbon dioksit gazıdır. 24 saat sonra, yumurtaları çıkarıp soyabilirsiniz. Görseldeki yumurta içini elde edeceksiniz.

8. Bitkilerde Solunum Deneyi

8. Bitkilerde Solunum Deneyi

Malzemeler;

Geniş cam kase

​Bir yaprak

Su

Ilık suyu geniş bir kaba doldurun. Yaprağı da kaba suyun içinde kalacak şekilde yerleştirin. Kaseyi güneşli bir yere koyun. Fotosentez ve terleme olaylarının sonucunda birkaç saat sonra yaprakların üzerinde oluşan baloncukları görebilirsiniz.Bu olayı çocuklar havuza veya denize nefeslerini tutup daldıklarında ağızlarından çıkan baloncukların soluk verme olayı gibi anlatabilirsiniz.

9. Kutuplarda Üşümeme Deneyi

9. Kutuplarda Üşümeme Deneyi

Malzemeler;

Margarin

Buzlu su içeren bir kap

​Lateks eldiven

İlk olarak çocuğunuzun elini eldivensiz olarak soğuk suya sokun. Daha sonra eldiven giydirip margarini eline iyice dağıtın. Bu kez buzlu suya elini soktuğunda elleri üşümeyecektir. Kutuptaki hayvanlarda bulunan yağ tabakası sayesinde üşümediklerini bu şekilde anlatabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Rengarenk Lahanalar Deneyi

10. Rengarenk Lahanalar Deneyi

Malzemeler;

İçi su dolu 4 bardak

Gıda boyası ya da sulu boya

Birkaç lahana yaprağı

Her bardak suyun içine farklı renkte boya ekleyin. Her bir bardağın içine lahana yaprağı yerleştirin. Bir gece bekletin. Sabah olduğunda yapraklar renklerini değiştirmiş olacaktır. Bitkiler suyu emdiği için yaprakları da suyun rengini alır. Bu olaya 'kılcal etki' denir.

11. Yüzen ve Batan Mandalina Deneyi

11. Yüzen ve Batan Mandalina Deneyi

Malzemeler;

2 mandalina (1 soyulmuş, 1 soyulmamış)

​İçi su dolu şişe 

Soyulmuş ve soyulmamış mandalinaları şişeye atın. Soyulmuş olan dibe çökerken kabuklu olan yüzeyde kalacaktır. Kabuklardaki kabarcıklardaki hava boşluğu daha çok olduğu için yoğunluğu daha azdır. Bu nedenle yüzeyde kalır. Gemiler de bu şekilde yoğunluklarını azaltarak yüzeyde kalırlar.

12. Mavi Gökyüzü Deneyi

12. Mavi Gökyüzü Deneyi

Malzemeler; 

Temiz bir bardak

Sabun

Beyaz ışıklı bir el feneri

​Su

Bardağı suyla doldurun. Bulanık görünüm için içinde sabunu eritin. Karanlık odada el fenerinizi bardağınıza tuttuğunuzda mavi rengi göreceksiniz. El feneri, güneşten gelen beyaz ışığı temsil eder. Beyaz ışık gökkuşağının tüm renklerinin karışımıdır. Küçük partiküller içeren süspansiyondan beyaz ışık geçirdiğinde diğer renklere göre daha fazla yayılan ışık, mavi ışık olur.

13. Fasulye Deneyi

13. Fasulye Deneyi

Malzemeler;

Kavanoz

Pamuk ya da sünger

Birkaç kuru fasulye

Önce pamuğu kavanozun dibine yerleştiriyoruz. Sonra fasulyeleri kavanozun kenarına yerleştiriyoruz. Koyduğumuz fasulyelerin üstünü pamuk ile örtüyoruz. İki veya üç katman pamuk yeterli olacaktır. Kavanozu nemli olmasına yetecek kadar ıslatıyoruz. Her gün pamukları bir miktar ıslatarak büyümesini izleyebilirsiniz.

14. Patlamayan Balon Deneyi

14. Patlamayan Balon Deneyi

Malzemeler;

2 balon

Bir avuç çivi

Tahta

Bir avuç iğneyi alıp düz bir şekilde yerleştirir ve balonu iğnelerin üzerine bastırırsanız patlamaz. Üzerinde ağırlık koysanız bile patlamaz. Balonu ittiğiniz çivi sayısını artırdığınız takdirde her çivinin üzerindeki basıncı bir tık daha azaltırsınız. Böylece balon patlamaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
48
23
20
18
13
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın