Görüş Bildir
Haberler
Cihangir Siluetine Cam Giydirme Bina

Cihangir Siluetine Cam Giydirme Bina

adem kara
23.04.2014 - 15:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul’un silueti hızla bozulurken son kötü haber Cihangir’den geldi. 1993’te kentsel sit alanı ilan edilen semtte yapılacak her binanın bu kimliğe uygun olması gerekiyor.

Taraf gazetesinden Billur Özgül'ün haberine göre son olarak Beyoğlu Belediyesi tarafından Keten İnşaat’a verilen bir ruhsat semtin kimliğini bozacak gibi görünüyor. Ruhsata dayanarak yapılacak bina 12.5 metreye ulaşacak. Arkasındaki binaların deniz görünümünü kapatacak ve Cihangir Camii’nin deniz yönünden algılanışını da etkileyecek.

İNŞAAT BAŞLAMADAN DURDURUN

Deniz manzarası kapanacak olan altı semt sakini, ruhsat iptali için mahkemeye başvurdu. Sakinler, inşaat yükselmemişken yürütmeyi durdurma kararı alınmasını istiyorlar. Böylelikle inşaat bittikten sonra yapılan edinilmiş hak savunmalarının da önüne geçilecek. Semt sakinlerinin mahkemeye başvururken dayandığı en önemli gerekçe ise Beyoğlu Nazım İmar Planlarının iptal edilmiş olması.

O PLANLAR İPTAL EDİLDİ

Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları 2011 yılında askıya çıkarılmıştı. 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlar geçtiğimiz Eylül ayında bölgenin özelliğini gözetmediği, kent yoğunluğunu artırdığı ve bütünsellikten uzak olduğu gerekçesiyle İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu kararın Beyoğlu Belediyesi’ne 90 gün içinde tebliğ edilmesi gerekiyordu. Kısa sürede tebliğ edilmedi ve bu süre sonuna kadar kullanıldı. Beyoğlu Belediyesi bu 90 gün içinde iptal edilen planlara göre ruhsat vermeye devam etti. Söz konusu ruhsat da sürenin dolmasından 8 gün önce verildi.

Bina cam giydirme olacak

Cihangir’de binaların yüksekliği en fazla 9.5 metre olabiliyordu. Ancak 2011’deki yeni imar planıyla bu oran arttı. Belediyenin Keten İnşaat’a verdiği ruhsatın dayanağı da bu imar planıydı. Ruhsata göre Keten İnşaat’ın binası 12,5 metre ve cam giydirme olacak. İmar planının Eylül’de iptal edildiğini hatırlatan semt sakinleri şikayetçi oldu. Cam giydirme bina, bölgenin tarihî dokusuna da uymuyor. Öte yandan bu dava Keten İnşaat’ın ilk davası değil. 1976 yılında kurulan firma, daha önce de Nişantaşı’nda 8 katlı bir binaya kaçak kat çıkıldığı gerekçesiyle mahkemelik olmuştu.

BİLLUR ÖZGÜL | TARAF

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-siluete...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0