Cevabı Belli Sorularda Bugün: Türkiye Çalışanlarına Ne Kadar İyi Koşullar Sunabiliyor?
Türkiye'nin çalışanlarına iyi davrandığını söylemek pek de kolay değil. Bunu zaten bizzat çalışanlar olarak da deneyimliyoruz; ama Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı son raporlarla bu durum uluslararası bir onay da kazanmış durumda. 2015 Ekim ayında yayınlanan Human Capital Report, 124 ülkede devletin çalışanlarına sunduğu koşulları teker teker inceleyip karşılaştırıyor; Türkiye 68. sırada.
Detaylara beraber bakalım:
1. 124 ülke arasında Türkiye -0,065 puanla 68. sırada.
2. Listenin ilk sırasında 100 üzerinden 86 puanla Finlandiya var.
Dünyanın en mutlu ülkeleri olarak kabul edilen İskandinav ülkeleri, bu sıralamanın da ilk 10 sırasını domine ediyor.
3. İlk 10'da dört İskandinav ülkesi var (Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka).
Listeye göz attığınızda Kuzey Avrupa ülkeleri ile dünyanın geri kalanı arasında bu konuda nasıl bir fark olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.
4. Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkelerini baz alan listelerde orta, OECD ülkeleri arasında ise son sırada.
Eğitim, sağlık, sağlanan çalışma ortamı veya iş gücü gibi kriterlerin hiçbirinde başarı gösteremiyor. Nüfusun yaş ortalaması 28. Kişi başı milli gelir ise 19,556 dolar.
5. Nitelikli iş gücü gerektiren profesyonellik veya mühendislik alanlarının iş gücümüzdeki payı sadece %2,5 - 2,9.
Bu payın ne kadar az olduğunu şöyle anlatabiliriz: Tarihin en büyük kriziyle ve işsizlik rakamlarıyla boğuşan Yunanistan'da bu oranlar yüzde 7,1 ve yüzde 4,2.
Avrupa ülkeleri içinde nitelikli iş gücü yaratma ve istihdam sağlama konusunda en başarısız ülkelerden biriyiz.
6. Zengin ülkeler de bu konuda pek başarılı olmayabiliyor.
Mesela Rusya veya Kuveyt... Bu iki ülkeyi karşılaştırdığımızda, Rusya 2013'te 51. sıradayken 2015'te 26. sıraya yükselmiş.
Ama Kuveyt ise 2013'te 59. sıradayken 2015'te inanılmaz bir düşüşle 93. sıraya gerilemiş.
7. Raporu analiz eden uzmanlar, çalışana yapılan yatırımın önemine dikkat çekiyor.
Çalışanlarının sabah işe gelirken yaşadığı tecrübeyi iyileştirmek üzere yatırım yapan bir şirket, her zaman akıllı şirkettir. Çünkü verimlilik çalışılan saatle değil, motivasyon ve konsantrasyonla belirleniyor.
8. Çalışanların motivasyon ve konsantrasyonunu artırmak için onları 'tüm yönleriyle, oldukları gibi' görmek gerekiyor.
Ve kurumsal politikaları bunun çevresinde kurgulamak. Bu durumda ortaya çıkacak 'yaratıcı enerji', sıralamada gerilerde kalan ülkeleri toplumsal olarak çok farklı bir seviyeye taşıyacaktır.
9. Peki, Türkiye neyi yanlış yapıyor?
Pek çok şeyi; ama dikkate değer önemli bir nokta düşük kadın istihdamı. Raporu analiz ettiğinizde cinsiyet eşitliğine dayanan alanlarda ne kadar geride kaldığımızı görebilirsiniz.
Cinsiyetler arası eğitim veya gelir farkı gibi kategorilerde ortaya çıkan sonuç, lise öğrencilerinin ailelerinden saklamaya çalıştığı, birlerle dolu bir karneden farksız.
10. Türkiye'nin önceliğinin kadın istihdamını arttırmak olması gerekiyor.
Kadınlar profesyonel yaşamda pozitif ayrımcılığa uğruyormuş gibi görünse de, doğaları gereği çalışkanlkı, azim, sebat ve sorumluluk bilinci ile öne çıkıyorlar.
11. Kadınlara daha açık olan kurumsal çalışma hayatında dahi eşitsizliğin izlerini görmek mümkün.
Raporda kurumsal platformlarda kadın çalışanların iş performansının erkeklerden daha kısa soluklu olduğu belirtiliyor. Çabanın takdir edilmemesi ekseninde yaşadıkları hayal kırıklıkları ise onları daha çok yıpratıyor; ve hayatın farklı alanlarında vermek zorunda olduğu kararlar ve yapmak zorunda kaldığı mücadeleler, çalışan profesyonel kadının odağını kaybetmesine sebep oluyor.
12. Bu noktada kurumsal şirketlere düşen, sorun yaşayan çalışanların yanında yer alan çözümler önermek oluyor.
Destek alan erkeğin / kadının özverili çalışması sadece kurum için değil, ülke için de yepyeni bir kazanç: 'Eğer kurumlar, kişinin mücadelesini kolaylaştıracak yaratıcı ve destekleyici uygulamalar sağlayabiliyorsa, kişinin iş performansı çok daha tutarlı ve sürekli olabiliyor.'
13. Human Capital Report bize bu yıl OECD'nin yayınladığı bir başka raporu hatırlattı.
'How's Life' isimli rapor, incelenen ülkeler arasında Türkiye'nin en çok çalışan ülke olduğunu gösteriyordu. En çok çalışan ülke olan Türkiye, aynı zamanda en mutsuz olanıydı da.
14. Bu aşırı çalışma düzeni ülkeye ne gelir, ne de mutluluk olarak geri dönüyor.
Çalışmanız ne size mutluluk, ne de ülkeye gelir olarak geri dönmeyecekse, bu kadar çok çalışmanın ne anlamı var?
Şansal Kulabaş,
Harvard Business Review Türkiye
Yorum Yazın
Mutluluğu nasıl ölçüyorsunuz çok merak ediyorum. Ne kadar çok tüketirseniz o kadar mutlu mu oluyorsunuz. Ya da refah seviyeniz ne kadar artarsa? Yani ne kada... Devamını Gör
iktisat öğrencisiyim ilk öğrettikleri (asıl öğretilmek istenen) kıt imkanlar sınırsız İSTEKLER var gerisini sen düşün.
o iskandinav ülkeleri gelsin bakalım orta doğuya ondan sonra görürüz neyin ne olduğunu adamların tek derdi havanın biraz soğuk olması o kadar bizdeki dertler... Devamını Gör
Türkiye'de alenen bir emek sömürüsü var ve bunun çalışana maddi ya da manevi bir getirisi de yok. Vahşi kapitalizmin en güzel uygulandığı ülkeyiz. İnsanlar b... Devamını Gör