Görüş Bildir
Haberler
Çernobil'in Yıldönümüde Sinop 'Nükleere Hayır' Dedi

Çernobil'in Yıldönümüde Sinop 'Nükleere Hayır' Dedi

Onedio Medya
27.04.2014 - 12:31 Son Güncelleme: 27.04.2014 - 13:16

Çernobil'in Yıldönümüde Sinop 'Nükleere Hayır' Dedi

Binlerce kişi ‘Nükleere hayır’ demek için Sinop'ta bir araya geldi. NKP üyesi Gürbüz, 'Hükümet hiç boşuna kendini yormasın Sinop'a nükleer santral yaptırmayacağız' dedi.

Çernobil’de yaşanan nükleer felaketin 28. yıldönümünde binlerce kişi ‘Nükleere hayır’ demek için Sinop, Uğur Mumcu Meydanı'nda buluştu. Kentte kurulması planlanan nükleer santral için Türkiye ile Japonya arasında yapılan anlaşmanın ardından, Nükleer Karşıtı Platform (NKP), yeni bir Çernobil faciası yaşanmaması için bir çağrıda bulunmuştu.

Saat 12.00'da Eski Gar’dan başlayan yürüyüş Uğur Mumcu Meydanı’nda tamamlandı. Miting Praksis ve Karadenizin Asi Çocukları guruplarının katılımıyla coşkulu bir konserle son buldu. Pek çok sendika, demokratik kitle ve çevre örgütü ile siyasi partilerin katıldığı mitingde, Munzur Çevre Derneği, Kesk,Türk-İş, Trabzon Dayanışma Platformu, ADD, YEGEP, Halkevleri, ÖDP, TKP, CHP, EMEP, ÇARŞI taraftar grubu ve Gençlik Muhalefeti katıldı. Mitingde Gezi Direnişi'nde öldürülenler, Metin Lokumcu ve Kazım Koyuncu anıldı.

Mitingde TMMOB ve EMO adına konuşan Cengiz Göltaş, 'Çernobilin üzerinden geçen onca zamana rağmen yaşanan tüm acılar hala devam ediyor. Bütün bunlara sesini kısan kulağını kapatan egemenlere… Tüm bunlara karşı yürekli insanlar. Nükleer karşıtları bir araya geldiler. Hepimiz doğamıza sahip çıkmak için, bu oyunu bozmak için buradayız. Bu alan sözünü söyledi, kararlılığını sürdürüyor' dedi.

GİZLİ KAPAKLI ANLAŞMA

NKP İstanbul yürütme kurulu üyesi ve BirGün gazetesi yazarı Özgür Gürbüz, Türkiye ile Japonya arasında yapılan nükleer anlaşmasının detaylarının açıklanmadığına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 'Gizli kapaklı yapmaya çalışıyorlar Ama halk istemezse tüm anlaşmalar hükümsüz olur. Gezide de anlaşmalar yapmıştınız. Halk istemezse bu santral kurulamaz. Almanyada, italyada, isviçrede halkın istemediği santraller anında kapatıldı. Sinopta direniş yaşandı ve kaçarcasına uzaklaştılar oradan. Hükümet bundan ders alsın hiç boşuna kendini yormasın sinopa nükleer santral yapmaya. Çünkü yaptırmayacağız.'

NKP Sinop temsilcisi Zeki Karataş ise şöyle konuştu: 'Çernobil sonrası kimine göre 1 milyon, kimine göre 30-40 kişi kimine göre milyonlar hayatını kaybetti. Karadenizde yetişen tarımsal ürünler Batılı ülkeler tarafından alınmayınca vatandaşlara dağıtıldı. Yıl 2011. Fukuşima felaketi pek çok şeyin değişmediğini bir kez daha gösterdi. Yine dünyanın bütün egemenleri, insanlar bir şey öğrenmesin diye hınca hınç çalıştılar. Bekarlığın nükleerden daha tehlikeli olduğunu dinledik bakanlardan. Böyle bir ülkede kurulacak  nükleer santral endişelendirmeli insanları! Sinop Çernobil olmayaca!'

Bir Gün

Kaynak: http://birgun.net/haber/cernobilin-yi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0