Görüş Bildir
Haberler
Ceres'in Esrarengiz Parlak Noktalarının Sırrı Sonunda Çözüldü

Ceres'in Esrarengiz Parlak Noktalarının Sırrı Sonunda Çözüldü

Mehmet P.
10.10.2015 - 00:29 Son Güncelleme: 10.10.2015 - 14:30

Ceres, bu yıl boyunca bilim insanlarının en çok ilgisini çeken olaylardan birine ev sahipliği yaptı. Bahsettiğimiz bu olay, cüce gezegenin yüzeyinde bulunan ve Dawn uzay aracı tarafından fotoğraflanan iki parlak nokta. Bilim insanları aylardır bu parlak noktaların ne olduğu hakkında araştırmalar yapıyor, fikirler yürütüyordu. Sadece bilim çevrelerince değil, tüm dünya genelinde ilgi toplayan bu parlak noktaların uzaylılara ait araçlar olabileceklerine dair uçuk teoriler bile üretilmişti.

Ciddi ciddi düşünülen ihtimal ise bu yapıların buz kütleleri olmasıydı, ancak yayılan ışığın parlaklığı üzerinden daha detaylı çalışmalar yürüten bilim insanları bu yapıların buz olamayacağını ortaya koydu. Asıl gerçek ise geçen hafta ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ceres hakkında veriler elde etmemizi sağlayan Dawn görevini yürüten Chris Russell, Avrupa Gezegen Bilimi Kongresi'nde yaptığı konuşmada 'Artık bu yapıların buz kütleleri değil tuz kütleleri olduğuna tamamen eminiz. Emin olmadığımız konu ise ne tür tuz olduğu.' sözlerine yer verdi.

Bu yapıların ilk başta buz kütleleri olarak düşünülmelerinin nedeni Ceres'in yüzeyinin altında devasa bir okyanus bulunduğunun düşünülmesi. Bu konuda öne çıkarılan fikirlerden biri yüzeye çarpan bir meteorun bir delik açması ve o bölgede bulunan suların donması üzerineydi. Ancak bu yapıların buz kütlesi olmaları halinde aldıkları ışığın çok büyük bir miktarını geri yansıtmaları gerekirken, yansıyan ışık miktarının yüzde 40 civarında kalması bu ihtimali ortadan kaldırıyordu.

Buz yerine tuz bulunmuş olması moral bozmasın, çünkü bu da oldukça önemli bir buluş olabilir. Russell, tuzların varlığının Ceres'in yüzeyinin hala aktif olabileceğine işaret ettiğini ve bu tuzların kaynağının dış bir etken değil, cüce gezegenin ta kendisi olduğunu, yani tuzların yer altından geldiğini düşündüklerini söylüyor. Kafa karıştıransa bu tuzların yer altından o noktaya nasıl geldiği. 

Bunu şu şekilde cevaplandırabiliriz: Mars'ın kabuğunun altında doğal tuzlu su sarnıçları bulunuyor ve Mars yüzeyi yaz aylarında ısınınca tuzlu su katmanları sıvılaşıyor. Toprak altındaki basınç artınca yüzeydeki kum tabakasında çatlaklar oluşuyor, tuzlu su da bu çatlaklardan dışarı çıkıyor. Ardından geçici akarsular kuruyarak yok oluyor ama yüzeye taşınan tuz olduğu yerde kalıyor. Ceres'te de aynı sistem işliyor olabilir.

Tuzların türü hakkında henüz net bir fikrimiz olmasa da Mars'takilerle benzer olmaları ihtimal dahilinde.

'Neden hemen gidip incelemiyoruz?' derseniz de bilim insanlarının haklı bir nedeni var, Ceres şuan için yaşam barındırmaya en uygun adaylardan biri konumunda; bu yüzden alelacele inceleme yapmak üzere uzay araçları gönderip oradaki yaşamı uzay aracıyla beraber gitmesi mümkün olan Dünya'ya ait canlılara maruz bırakma ihtimali oldukça riskli. 

Zaten 1967 Dış Uzay Antlaşması'na göre Dünya dışı su kaynaklarını incelemek amacıyla robot veya insanlı uzay araçları kullanmak en azından şimdilik hala yasak. Şuanki teknoloji ile uzay araçlarımızı Dünya dışı su kaynaklarındaki olası yaşamı tehdit etmeyecek şekilde sterilize etmek demek, aynı zamanda bu araçların donanımlarına zarar vermek anlamına geliyor.

Bir cüce gezegene gidip incelemeler yapan ilk uzay aracı olan ve aynı zamanda Güneş Sistemi içerisinde iki farklı gök cisminin yörüngesinde gözlemler yapan da ilk uzay aracı olan Dawn, Ceres'e bu yıl içerisinde daha da yakın uçuşlar gerçekleştirecek. Bu yeni gözlemler sonrasında elde edilecek daha yüksek kalitede fotoğraflarla daha detaylı analizler yapmak mümkün olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
5
4
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

bu da demektir ki ceresin altında çok büyük su kaynakları var tek sorun bu su kaynaklarına nasıl ulaşacağımız ama bir nokta daha var ya su yoksa bir şekilde ... Devamını Gör

feyk

sivi tarafindan tasinmadan tuzlarin bu saflikda bir yerde birikmeleri cok zor.

feyk

olay suki yasam cok inatci. bir uzay aracini ne kadar sterlize ederseniz edin gene canli bir seyler kaliyor. ironik sekilde ayni sebebden dunyadaki yasami bu... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ne dediğini anlamadım yani dünyadaki yaşamı bulaştırmak ne alaka

Pasif Kullanıcı

gliese 581c de yaşam olabilir ve olma ihtimali en az %50-%60.o yüzden orası yaşamak için daha iyi bir yer bence.ve umarım orada petrol,altın,elmas gibi değer... Devamını Gör