Görüş Bildir
Haberler
Cebimizdeki Banknotların Tasarımı Değişirse Nasıl Olur?

etiket Cebimizdeki Banknotların Tasarımı Değişirse Nasıl Olur?

Rafine Biri
01.06.2015 - 13:47 Son Güncelleme: 02.06.2015 - 12:46

İzmir'de yaşayan kreatif direktör Orhan Okay, görenlere 'Acaba banknot tasarımlarımız değişse mi?' dedirten tasarımlarını kendine ait Behance sayfasından yayınladı. Tasarımcı Okay, bu çalışmasına şu cümlelerini ekledi: Düşünülenin aksine, sıradan kağıt para herhangi bir ödeme biçiminin yerine geçemeyecek durumda. Bu çalışmamda kağıt parayı günümüz grafik tasarım ve tipografi metodlarına göre yeniden tasarlayarak insanların beğenisine sunmak istedim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Okay'ın banknot tasarımlarının genel hatları

Okay'ın banknot tasarımlarının genel hatları

Tasarımlar, banknotların cüzdan içerisindeki kullanım durumuna göre boyutlandırılıyor. Paralar el değiştirirken dikey de hareket ettiği için, bir yüzleri dikey olarak tasarlanmış durumda. Özel baskılı su geçirmez banknot tasarımlarının her birinde hologram baskı, Braille rakamları, ışıkta renk değiştiren hologram şerit, ışıkta renk değiştiren kağıt mürekkep ve özel kabartma desen baskılı rakamlar bulunuyor. Tüm kağıt paralarda ise Atatürk'ün aynı çizimi yer alıyor.

Tüm bankont tasarımlarının görünümü

Tüm bankont tasarımlarının görünümü

5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'lik banknotlar için çalışma yapan Okay, her bir tasarım için farklı renkler seçmiş ve Türkiye'ye dair isimler kullanmış.

5 TL'lik kağıt banknot tasarımı

5 TL'lik kağıt banknot tasarımı

Kahverengi 5 TL'lik banknotun üzerinde Seyit Ali Onbaşı ve Çanakkale Anıtı görseli bulurken; parçalı hologramında ise 'Çanakkale Geçilmez' yazısı bulunuyor.

10 TL'lik kağıt banknot tasarımı

10 TL'lik kağıt banknot tasarımı

Pembe/kırmızı 10 TL'lik banknotlarda Attila İlhan ve 'Üçüncü Şahsın Şiiri' eserinden bir mısra göze çarpıyor. Parçalı hologramda yine Attila İlhan'ın aynı şiirinin başlığı yer alıyor. 

gözlerin gözlerime değince

felâketim olurdu ağlardım

beni sevmiyordun bilirdim

bir sevdiğin vardı duyardım

20 TL'lik kağıt banknot tasarımı

20 TL'lik kağıt banknot tasarımı

Yeşil renk tasarımlı 20 TL'de köy enstitüleri ve Türkiye'de açılan 15.köy enstitüsü Hasanoğlan Köy Enstitüsü tabelasının bir çizimi bulunuyor. Hologramda da aynı enstitünün tabela çizimi var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

50 TL'lik banknot tasarımı

50 TL'lik banknot tasarımı

Turuncu ağırlıklı tasarımıyla dikkat çeken 50 TL'nin bir yüzünde Assos Antik Kenti'ndeki Athena Tapınağı ve Artemis Tapınağı çevresindeki duvarların süsleme deseninin stilizasyon çalışması yer alıyor.

100 TL'lik banknot tasarımı

100 TL'lik banknot tasarımı

Fars/Türk filozofu Nasîrüddin Tûsî ve Tûsî Çifti'nin astronomik yıldız şemaları mavi renkli 100 TL'nin tasarımları arasında. 

Tûsî Çifti, Nasîrüddin Tûsî bir matematik terimidir. Küçük bir daire onun çapının iki katı çapa sahip daha büyük bir dairenin içinde döner. Dairelerin dönüşü, küçük daire üzerindeki bir noktanın büyük dairenin çapı boyunca ileri geri hareket etmesine yol açacaktır.

200 TL'lik banknot tasarımı

200 TL'lik banknot tasarımı

Mor renk tasarımlarının göz aldığı 200 TL'lik banknotun bir yüzünde Bahriye Üçok ve 'laik devlet' tanımını yaptığı bir söz yer alıyor. Parçalı hologramda da 'Laiklik' kelimesi bulunuyor. 

'İslam'da din adamı rahip yoktur. Ne şeyh, ne mürşid, ne müştehid, ne imam Allah ile kul arasında aracılık yapamaz. İslam da Hristiyanlık'ta olduğu gibi ruhanilik; ruhani hükümet de yoktur.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
159
57
12
8
4
4
4