Görüş Bildir
Haberler
Can Dostunuz Olan Köpeğinizi Hastalıklardan Korumak İçin Neler Yapmalısınız?

Can Dostunuz Olan Köpeğinizi Hastalıklardan Korumak İçin Neler Yapmalısınız?

esma çetin
27.02.2023 - 09:40

Hepimiz tüylü dostlarımızın sağlıklı olmasını isteriz. Her ne kadar evde bakılsa da kedi ve köpekler de farklı hastalık türlerine yakalanabiliyor. Bu hastalıklar hem tüylü dostlarımızın yaşam kalitelerini etkiler hem de size bulaşabilir. Köpeğini hastalıktan korumak için neler yapmalısınız birlikte inceleyelim.

Kaynak: https://pets.webmd.com/features/prote...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Köpeğinizin aşı takvimini takip edin.

1. Köpeğinizin aşı takvimini takip edin.

Evcil hayvanınızı hastalıklardan korumanın en iyi yollarından biri aşılardır. Aşı yaptırarak köpeğinizi kuduz, lime hastalığı, bağırsak solucanları, leptospiroz ve bordetella gibi hastalıklardan korursunuz. En iyi korumayı sağlamak için evcil hayvanınızın aşılama programını takip edin ve aşı günlerini aksatmayın.

2. Önleyici ilaçlar kullanın.

Pireler ve keneler, özellikle dışarıda vakit geçiren kedi ve köpekler için yaygın sorunlardır. Bu parazitler hayvanlar için oldukça rahatsız edicidir ve hastalık taşıyabilirler. Özellikle bahar aylarından itibaren pire ve kene tasmaları takabilirsiniz. Pire ve keneyi önlemek için tasmalar, damlalar ve oral ilaçlar vardır. Evcil hayvanınız için en iyi seçeneği belirlemek için veterinerinize danışabilirsiniz.

3. Köpeğinizi gezdirip eve getirdikten sonra elle muayene edin.

3. Köpeğinizi gezdirip eve getirdikten sonra elle muayene edin.

Evcil hayvanınız dışarıda herhangi bir süre harcıyorsa, önleyici ilaçlar kullanıyor olsanız bile, pire ve kene olup olmadığını kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. 

Bir kene bulursanız, evcil hayvanınızın hastalanma veya enfeksiyon geliştirme riskini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede keneyi çıkarın. Keneyi kendiniz çıkarmakta sorun yaşıyorsanız, randevu almak için veterinerinizi arayın.

4. Köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürün.

Evcil hayvanlar genellikle hastalık belirtileri gösterse de, bazı belirtiler hemen fark edilmez. Profesyonel bir veteriner tarafından yapılan yıllık (veya yılda iki kez) sağlık muayeneleri, evcil hayvanınızın sahip olduğunu bilmediğiniz hastalıklar da dahil olmak üzere sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir.

Veterineriniz, kan tahlili ve dışkı muayenesi dahil olmak üzere farklı testler yapacaklardır. Bu testler parazitler ve hastalıklar gibi belirli sorunları ortaya çıkarabilir ve tedavi sürecine erkenden başlayabilirsiniz.

5. Köpeğiniz normalin dışında davranıyorsa veterinere danışın.

5. Köpeğiniz normalin dışında davranıyorsa veterinere danışın.

Evcil hayvanınız çeşitli semptomlara neden olacak birçok hastalığa yakalanabilir. Örneğin, parvovirüsün (ince bağırsakları etkileyen bir hastalık) semptomları uyuşukluk, iştahsızlık ve kanlı ishali içerebilir. Veterinerinizi ne kadar erken ziyaret ederseniz, birçok hastalığın tedavisi o kadar kolay olacaktır.

Uyuşukluk, iştahsızlık, tuvalet yapmama ve sürekli uyku halinde olmak, köpeğinizin sağlığında kötüye giden bir şeyler olduğunu gösteren en belirgin belirtilerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Evcil hayvanlarınızı vahşi yaşamdan uzak tutun.

Şehir hayatında vahşi yaşam ne alaka demeyin. Bahçeli eviniz varsa veya pikniğe köpeğinizle birlikte gidiyorsanız köpeğinizi diğer hayvanlardan uzak tutmanız önemlidir. Vahşi hayvanlar, ısırıldıklarında veya çizildiklerinde evcil hayvanınıza yayılabilecek hastalıkları taşıyabilirler.

7. Köpeğinizin bilmediğiniz bir şeyi yemesine izin vermeyin.

7. Köpeğinizin bilmediğiniz bir şeyi yemesine izin vermeyin.
www.boredpanda.com

Meraklı bir köpeğiniz varsa çöp devirmek ve gezdirmeye çıktığında yerde bulduğu şeyleri yemeye çalışmak gibi şeylere yabancı değilsinizdir. Bu yiyeceklerde mikrop ve bakteriler olabilir. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca evcil hayvanlarınızın parkta olduğu gibi ortak bir su kabını paylaşmasına da izin vermemelisiniz.

8. Ellerinizi iyice yıkayın.

8. Ellerinizi iyice yıkayın.

Hayvanlardan insanlara birçok hastalık geçebileceği için kendinize bakmanız da önemlidir. Herhangi bir şeye yakalanmamak için evcil hayvan mamasına dokunduktan, ilacını verdikten, köpeğinizi yıkadıktan veya dışkılarını temizledikten sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın