Çağın Vebası Dijital Bağımlılık: 'Türkiye'de 10 Yıl Sonra Yalnızlık Bakanlığı Kurulabilir'
Dijital bağımlılığı mental bir sağlık problemi olarak tanımlayan ve toplumda yalnızlığı artırdığını söyleyen Prof. Dr. Tarhan, 10 yıl sonra Türkiye’de bir “Yalnızlık Bakanlığı”na ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.
Çağın vebası olarak adlandırılan “Dijital Bağımlılık” bireyleri yalnızlaştırıyor.
Manchester Üniversitesi’nin “Yalnızlık Çalışması”na göre, 16-24 arası gençlerde dijital bağımlığa bağlı yalnızlık saptandı.
Türkiye’de de durum, pek farklı değil. Prof. Dr. Tarhan'a kulak verelim...
Milliyet gazetesine konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dijital bağımlılığın gençlerde sosyal izolasyona neden olduğunu bazı durumlarda da boşanma nedenine dönüştüğünü söyledi.
Tarhan, “Çağın vebası olarak adlandırılan dijital bağımlılık, günümüzün mental bir sağlık problemidir. Bu bağımlılık gençleri, sosyal ve psikolojik izolasyona götürüyor. Bu gençlerin ortak özelliği ise sıcak yemek yemezler ve dişleri çürüktür. Hep atıştırma olarak öğünlerini atlatıyor. İnternete daha yakın olmak için stajlarını kafelerde yapan öğrenciler var. Bağımlı gençlerin, akademik başarısı düşüktür. Ve hayatlarını ve zamanlarını internete göre ayarlıyorlar. Artık özne internet nesne insan olmuş durumda. Olması gereken ise tam tersi. Bunun için İngiltere’de ‘Yalnızlık Bakanlığı’ kuruldu. Sosyal izole bir gençlik yetişiyor. Öyle bir yalnızlık ki bu; kalabalıklar içinde yalnızlık. Herkesin elinde bir cep telefonu var. Ve insanlar yalnızlıklarını, sosyal medya mecralarında gidermeye çalışıyor. Türkiye’de de 10 yıl sonra böyle giderse Yalnızlık Bakanlığı kurulur” dedi.
"Yalnız yaşayanlar, çocukluk travması olanlar, dezavantajlı çocuklar risk grupları"
İnternet bağımlılığına karşı Sağlık Bakanlığı’nın eylem planı çalışmasını da değerlendiren Prof. Dr. Tarhan, “Geç kalınmış bir çalışma olsa da faydalı olacaktır. Devletin önceliği tedavi değil önleme ve koruma olmalı. Önleyici korumada ise risk grupları belirlenir. Yalnız yaşayanlar, çocukluk travması olanlar, dezavantajlı çocuklar risk gruplarıdır. Bu çocuklar kazanılmaya çalışılır. İkinci koruyucu tedavi de liselerde ve ortaokullarda kişinin bağımlılığa yönelmemesine yönelik yaşam tarzı aşılamak olmalı. Devletin koruyucu ruh sağlığına ağırlık vermesi gerekiyor. İnternete olan ilgi ve ihtiyacı azaltmak gerekir. Şu an yapılan mücadele arzı azaltmaya yönelik. Kısıtlama, yasaklar getirmek, televizyonlara kısa mesajlar yayınlatmak, sadece piyasadaki arzı kontrol ederek yönetmeye çalışılıyor. Devletin talep azaltıcı faaliyetlere öncelik vermesi gerekiyor. Çağın vebası her geçen gün artıyor. İntihar eve bağımlı genç kuşağın önemli sorunu” şeklinde konuştu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bakanlığa birilerinin akrabaları doldurulur. İş yapmadıkları gibi yüklü bir harcama kalemi oluştururlar faturasını bize kitlerler.Bekarlardan %10 evlilerden... Devamını Gör
Dijital hastalığımızı bile dijitalden öğrenmemiz:d
bakan olarak beni atayın