onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bunun da Sahtesini Yaptılar! Fark Etmeden Sahtesini Yiyor Olabileceğiniz 13 Yiyecek ve Gerçekliğini Anlama Yolları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bunun da Sahtesini Yaptılar! Fark Etmeden Sahtesini Yiyor Olabileceğiniz 13 Yiyecek ve Gerçekliğini Anlama Yolları

A. Ece
04.04.2019 - 12:23

Sahte yiyecek yapımı dünyada o kadar yaygınlaştı ki, sizi bilgilendirme zamanının geldiğini düşündük!

Kaynak: https://brightside.me/creativity-cook...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Bezelye

1. Bezelye

Bezelyeler göründükleri kadar basit değillerdir ve sık sık sahte çıkabilirler. Sahte bezelyeler soya fasülyesi, sultani bezelyesi, renklendiriciler ve sodyum metabisülfit karışımından yapılır ve son madde çoğu ülkede kansere ve metabolizma sorunlarına neden olması nedeniyle yasaklanmıştır.

Peki sahte bezelye almaktan nasıl kaçınırsınız?

Bezelye alırken mümkün olduğunca tanıdığınız imalatçılardan alışveriş yapın. Bu imalatçılar size üretim bölgesini söyleyebiliyor olmalılar. Eğer bezelyelerin rengi gerçek olamayacak kadar yeşilse, bu üründe renklendirici olduğu anlamına gelir.

2. Yumurta

2. Yumurta

Çin'in Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre sahte yumurtalar benzoik asid, sodyum aljinat ve daha birçok zararlı madde içeriyor. Bir yumurtanın herhangi bir noktası sahte olabilir ve bu sorun genellikle Asya ülkelerinde meydana gelse de, dikkatli olmakta fayda var.

Peki sahte yumurta almaktan nasıl kaçınırsınız?

Sahte yumurtaların oldukça sert kabukları vardır ve genellikle gerçek yumurtalardan daha uzunlardır. Eğer kabukta sıkıntı yok gibi görünüyorsa, o zaman sarısına dikkat edin, eğer gereğinden fazla sarı gibi görünüyorsa, o zaman yumurta sahte olabilir.

3. Noodle

3. Noodle

2010 yılında Çin'de bol miktarda sahte noodle üretildiği ortaya çıktı. Çürümüş tahıl ve zehirli katkı maddeleri kullanılarak yapılan noodlelar, kimi zaman plastikten bile yapılıyor! Kullanılan soslar sayesinde ise tattaki kusurlar kolayca saklanabiliyor. Sos olmadan denendiklerinde ise sahte oldukları kolayca anlaşılabiliyor. 

Sahte noodle almaktan nasıl kaçınırsınız?

Basitçe hızlı pişen noodlelar almayarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

4. Elma

4. Elma

Şaşırtıcı ama elmalar da sahte olabilir! Tabii elmaların kendisi gerçek fakat enjekte edilen katkı maddeleri oldukça tehlikeli olabilir. Çünkü elmalar gerçek dışı bir görüntüye sahip olmalarına nedne olan kimyasallarla yetiştiriliyor olabilirler. Ayrıca, raf ömrünü uzatmak amacı ile cilalandıkları için yediğinizde sağlığınıza da zarar vermiş olursunuz.

Sahte elmalardan nasıl kaçınırsınız?

Çok parlak, çok yeşil ve çok yuvarlak görünen elmalar büyük ihtimalle sahtedir. Sanki üzerlerinde bilgisayarla oynama yapılmış gibi görünmeyen elmalar almaya çalışın.

5. Morina balığı

5. Morina balığı

Dublin Üniversitesi araştırmacıları, fümelenmiş morina balıklarının %90'ının yanlış etiketlendiğini ve hatta başka bir cins olduğunu buldular. Komiktir ki, araştırmacılar bu hatanın neden ortaya çıktığını ya da kimin sorumlu olduğunu bilmiyorlar. Muhtemelen, balıklar limanda yanlış etiketleniyorlar. 

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Maalesef bu balığı diğer balıklardan ayırmak için uzman olmanız gerek!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Tarçın

6. Tarçın

Hayatınız bunu okuduktan sonra aynı olmayacak. Bunca zamandır tarçın sandığınız şey aslında çintarçınıydı! Çintarçını, her yerde tarçın olarak satılan baharatın ucuz bir alternatifidir. Farklı bir kokusu vardır ve en önemlisi de sağlığınız için zararlıdır. Çintarçını migrene neden olabilir. Gerçek tarçını elde etmek için sadece Sri Lanka ve Batı Hinditan'da yetişen kabukları kullanmak gerekir. Çintarçını ise Çin'de, Vietnam'da ve Endonezya'da büyüyen ağaçlardan elde edilir.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Genellikle gerçek tarçının paketinde Cinnamomum verum varken, Çintarçını'nın paketinde Cinnamomum aromaticum vardır. Gerçek tarçın kolayca kırılır, hafiftir ve parşömene benzer. Çintarçını ise serttir ve parlak kahverengidir.

7. Yaban mersini

7. Yaban mersini

ABD Tüketici Sağlığı Merkezi yaban mersini içeren yiyecekler üzerine bir araştırma yaptı ve çıkan sonuçlar oldukça üzücü. Çünkü bu yiyeceklerin çoğu yaban mersini barındırmıyor! Yaban mersini dedikleri şey nişasta, renklendirici, hidrojenize edilmiş yağ karışımıymış. Yaban mersininin oldukça fazla sahtesinin olmasının nedeni, bu yiyeceğin 'süper yiyecek' sayılması ve talebin oldukça yüksek olması.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

İçindekiler kısmını okuyun. Indigo carmine (E132) varsa, bu yaban mersini olmadığı anlamına gelir.

8. Krem şanti.

8. Krem şanti.

Bazı üreticiler öyle yetenekliler ki (!) krema yapmak için kremaya ihtiyaç bile duymuyorlar. 1996 yılında Amerikalı bilim insanı William Mitchell, krem şantinin yerine geçen ve hindistan cevizi yağı, mısır şurubu, doğal tatlandırıcı ve yoğunlaştırıcı içeren bir krem şanti icat etti. Evet, bu formülün içinde süt de vardı fakat çok azdı. Tabii bu krem şantinin avantajları da vardı: Güzel görünüyordu ve amatör şefler için kolay kullanım sağlıyordu. Tabii uzmanlar farkı hemen anlayabiliyorlardı.

Peki sahtesini nasıl anlarsınız?

İçinde sebze yağları ve şeker olmamalı.

9. Deniz tarağı

9. Deniz tarağı

Oldukça pahalı bir lezzet olan deniz tarağının gerçekten nasıl göründüğünü çok az kişi bilir. Bu yüzden de birçok yalancı üretici balık kıyması, dikenli vatoz eti ve hatta köpek balığı eti kullanır. Hatta bazen, jöle mantarı bile kullanılır.

Sahtesinden nasıl kaçınılır?

%100 gerçek bir deniz tarağı yalnızca kabuğuyla satılır ve kabuğu değiştirmenin ya da sahtesini yapmanın bir yolu yoktur. Donmuş deniz taraklarının açık pembe ya da bej rengi olması gerekir.

10. Havyar

10. Havyar
www.sterlingcaviar.com

Havyar en çok sahtesi yapılan yiyecektir. Sahtekar üreticiler çeşitli havyarların sahtesini yaparlar. Mesela uçanbalık havyarı kapelin ile değiştirilir, turnabalığı havyarı ise boyanıp siyah havyar olarak satılır. Uzmanlar gerçek havyar ile sahte arasındaki farkı sadece tatlarına bakarak anlamanın çok zor olduğunu söylüyorlar ve Avrupa'da satılan havyarların 1/3'ünün sahte oldupu biliniyor.

Kırmızı havyarın ise tüm havyar çeşitlerinden daha fazla sahteciliği yapılıyor. Sahte kırmızı havyar jelatin, balık çorbası, yağ ve renklendirici karışımından yapılıyor. Ayrıca yosundan yapılma havyar da bulabilirsiniz fakat bu havyarın fiyatı o kadar düşüktür ki kimse gerçekten havyar olduğuna inanmaz.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Gerçek siyah havyar mükemmel değildir, tüm havyarlar farklı boyuttadır. Uçanbalık havyarı kapelinden büyüktür. Eğer kırmızı havyar yapış yapışsa ve güzelce patlamıyorsa, çok fazla balık kokuyorsa, bu da sahte olduğu anlamına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Burger köfteleri

11. Burger köfteleri

21. yüzyılda burger köfteleri sadece kıymadan yapılmaz. Günümüzde ete alternatifler yaratmak üzere çalışan birçok şirket bulunur. 2016'da Impossible Foods isimli bir şirket, nişasta, genetiğiyle oynanmış maya ve pürüzlü tahıldan yapılma bir sığır eti benzeri ürün tanıtmıştı. Bu 'eti' gerçek etten ayırmak da oldukça zor, özellikle de burgerin içinde yerken. Dahası, burger köfteleri çoğu zaman soya ve diğer fasülye çeşitlerinden yapılır ve normal etten daha güzel bir tada sahiplerdir.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Cevap basit: Burgerlerinizi kendiniz yapın ve fast food yemeyin.

12. Füme yiyecekler

12. Füme yiyecekler

Doğal fümeleme uzun ve zor bir süreçtir. Bu yüzden çoğu üretici adına sıvı füme denen ürünü kullanır. Bildiğiniz üzere füme yiyecekler sağlığınız için hiçbir zaman iyi değildir ve bu yüzden ayda bir iki kereden fazla yememelisiniz. Sıvı fümenin sağlığınıza zararlı olduğu konusunda ise bir kanıt yok fakat fazla yerseniz zehirlenebilirsiniz.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Füme et ve balıklar kuru olmalı, çok parlak olmamalı. Yüzeyde açık ya da koyu renkli noktalar olmamalı, renk eşit olmalı.

13. Et tutkalı

13. Et tutkalı

Çoğu üretici fazla atıktan hoşlanmaz. Çünkü fazla atık fazla para kaybı demektir. Bu yüzden kimyagerler transglutaminaz ya da et tutkalı adını verdikleri şeyi üretmiştir. Bu madde et parçalarını bir araya yapıştırarak büyük bir parça etmiş gibi görünmesini sağlar. 

Fakat bu madde zararsız değildir. İnsan ve hayvanlarda üretilen organik bir bileşen olmasına rağmen, fazlası alerjik reaksiyonlara, sindirim sorunlarına ve çölyak hastalığına neden olabilir.

Sahtesinden nasıl kaçınırsınız?

Sadece güvendiğiniz üreticilerin çiftliklerde yetiştirdiği ürünleri satın alın. Donmuş gıda almayın. Tutkallı  eti gerçek etten ayırmak çok kolaydır çünkü tutkallının üzerindeki çizgiler doğal durmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
54
19
11
8
3
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

Lan bende bir şey var sandım. Bizim ülkede kiremitten pul biber, kireç taşından peynir yapıyorlar.

M.L KİNG

Onedionun çözüm önerisi; alman bubam bunlarğı :D

Tolga Aydın

memlekette bir çok insan "acaba şok markette 1,35 TL'ye satılan makarnaya zam gelir mi?" diye düşünürken deniz tarağının da havyarınında....