Görüş Bildir
Haberler
Bugün Ramazanın Kaçıncı Günü? Günün Duası: Ramazan Ayında Allah'a Sığınmak İçin Okunan İstiaze Duası

Bugün Ramazanın Kaçıncı Günü? Günün Duası: Ramazan Ayında Allah'a Sığınmak İçin Okunan İstiaze Duası

Tüm İslam aleminin heyecanla beklediği on bir ayın sultanı Ramazan'ı idrak ediyoruz. Ramazan ayında milyonlarca müslüman oruç ibadetini yerine getiriyor ve eller Semaya kalkıyor. Allah'ın affına sığınmak isteyenler, bağışlanma dilemek isteyenler ve günahlarından tövbe edecek kişiler Allah'a dua ediyorlar. Ayrıca iftar ve sahur vakitlerinde edilen duanın faizletinin yüksek olduğu da biliniyor. Ramazan'da okunacak dualardan bir tanesi de Peygamber Efendimizin okuduğu allah' sığınma duası olan İstiaze duası. Peki Ramazan'da okunacak olan İstiaze duası okunuşu ve anlamı nedir? İstiaze duasının faziletleri nelerdir?

İşte, Ramazanda okunacak dualardan: İstiaze Duası

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ramazanın Kaçıncı Günü: Bugün Orucun Kaçıncı Günü?

Ramazanın Kaçıncı Günü: Bugün Orucun Kaçıncı Günü?

On bir ayın sultanı olarak da bilinen Ramazan bu sene 23 Mart Perşembe itibarıyla başladı. İslam aleminin heyecanla beklediği Ramazan'da oruçlar tutulmaya başlandı. Bugün ise yani 2 Nisan Pazar günü Ramazan ayının on birinci günü idrak edilecek. 

Ramazan ayında sadece ibadetler yoğunlaşmakla kalmıyor aynı zamanda birlik, beraberlik ve yardımlaşma gibi konular da önem kazanıyor. Müslümanlar Allah'ın affına sığınmak için dualarını ediyorlar. Sofraların bereketi, hastaların şifası ve borçların edası için de eller semaya kalkıyor. Ramazan ayında edilecek duaların başında ise Peygamberimizin Allah'ın affına sığınmak için ettiği dualar geliyor. 

Peki, İstiaze duasının okunuşu ve anlamı nedir? 👇🏻

İstiaze Duası Okumanın Önemi ve Faziletleri Nelerdir?

İstiaze Duası Okumanın Önemi ve Faziletleri Nelerdir?

İstiaze, kelime olarak Allah'a sığınıp ondan yardım istemek anlamlarına gelen bir terimdir. Peygamber Efendimizin Allah'a sığındığı dualara genel olarak İstiaze duası adı verilir. İstiaze duasını etmek, Peygamber'in Allah'a sığındığı konuları hatırlatması ve bizlerin de bu konuları hatırlaması açısından önem arz eder.

Peygamber Efendimiz cimrilikten, âcizlikten, tembellikten, ihtiyarlayıp ele güne muhtaç olmaktan ve kabir azâbından, ürpermeyen gönülden, kabul olunmayan duadan Allah'a sığınmıştır. 

İstiaze Duasının Okunuşu

İstiaze Duasının Okunuşu

Farklı kaynaklara göre Peygamber Efendimizin ettiği İstiaze duaları farklılık göstermektedir. Bu dualar aşağıdaki gibi okunabilir:

Ebû Hüreyye'nin rivayet eylediğine göre İstiaze Duası:

“Allah’ım! Kabir azâbından sana sığınırım. Cehennem azâbından Sana sığınırım. Hayatın ve ölümün fitnelerinden sana sığınırım. Deccâlin fitnelerinden sana sığınırım.” (Buhârî, Ezan, 149)

Zeyd İbn Erkam'dan rivayet olunduğuna göre İstiaze Duası:

Allâhümme innî eûzü bike mine’l-aczi ve’l-keseli ve’l-buhli ve’l-heremi ve azâbi’l-kabr. Allâhümme âti nefsî takvâhâ, ve zekkihâ ente hayrü men zekkâhâ, ente veliyyühâ ve mevlâhâ. Allâhümme innî eûzü bike min ilmin lâ yenfa‘ ve min kalbin lâ yahşa‘ ve min nefsin lâ teşba‘ ve min da‘vetin lâ yüstecâbü lehâ.

Sa’d bin Ebî Vakkas'ın rivayet eylediğine göre İstiaze Duası:

“Allahım! Cimrilikten sana sığınırım. Korkaklıktan sana sığınırım. Erzel-i ömre bırakılmaktan sana sığınırım, dünyâ fitnesinden: Yani Deccal fitnesinden sana sığınırım, kabir azâbından sana sığınırım.” (Buhârî, Tefsîr, Sûre: 16)

İstiaze Duasının Anlamı

İstiaze Duasının Anlamı

Zeyd İbn Erkam'dan rivayet olunduğuna göre İstiaze Duası'nın Türkçe meali ise şu şekildedir:

Allahım! Âcizlikten, tembellikten, cimrilikten, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve kabir azâbından sana sığınırım. Allahım! Nefsime takvâ nasip et ve onu her türlü günahtan temizle; onu en iyi temizleyecek sensin. Ona yardım edip eğitecek sadece sensin. Allahım! Faydasız ilimden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.” (Müslim, Zikir 73. Ayrıca bk. Nesâî, İstiâze 13, 65)

Duanın Türkçe mealini incelediğimizde Peygamber Efendimizin duasına 'Allah'ım' şeklinde niyaz ederek başladığını görürüz. Peygamberimiz birinci grupta insanlığın aciz düşebileceği durumlardan, ikinci grupta ise nefsin düşebileceği aciz durumlardan Allah'a sığınmıştır. Dördüncü ve son grupta ise her insan için felaket olarak nitelendirilebilecek dört farklı konudan Allah'a sığınmıştır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın