Görüş Bildir
Haberler
Bucak ve Kaya Türkiye'ye Döndü

Bucak ve Kaya Türkiye'ye Döndü

Fatih UZUN
28.04.2014 - 21:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bucak Ve Kaya Türkiye'ye Döndü

Haklarında verilen tutuklanmama güvencesinin ardından Türkiye'ye dönen kapatılan DEP'in üyeleri Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi.

28 Nis 2014 Güncelleme 20:01 TSİ | Konular Türkiye, Çözüm süreci

22 yıldır yurt dışında yaşayan Serhat Bucak ile 32 yıldır Türkiye'den ayrı olan Şerafettin Kaya, pazartesi günü öğle saatlerinde Almanya'dan uçakla Ankara'ya geldi.

'Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ile ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin oluşumunda yer alan 31 kişinin 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan yargılandıkları davada haklarında verilen 'tutuklanmama güvencesi'nin ardından Türkiye'ye dönen kapatılan Demokrasi Partisi üyesi iki isim Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi.

Suçlamaları kabul etmeyen Bucak, 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu 1995'te Lahey'de kuruldu, üyesiydim. Bağımsız bir Kürt şahsiyeti olarak parlamentoya üye oldum. 14 Mayıs 1999'da istifa ettim. Herhangi bir kurumunda görev almadım. Gizli kapaklı bir eylem ya da faaliyetim olmadı' diye konuştu.

Bucak, Mahkeme Başkanı'nın, 'Bu örgüt Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeye yönelik faaliyetle suçlanıyor. Böyle bir faaliyet var mıydı' sorusu üzerine 'Benim değil, hiç kimsenin böyle bir amacı yoktu' yanıtını verdi.

Kaya da 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun üyesi olduğunu, parlamento kendisini feshedene kadar da üyeliğinin sürdüğünü anlatarak yasa dışı hiçbir faaliyette bulunmadığını ileri sürdü.

Bucak ve Kaya, savunmalarının ardından adliyeden ayrıldı.

'Türkiye'de güzel şeyler olacak'

Serhat Bucak, adliyede gazetecilere yaptığı açıklamada buruk bir sevinç yaşadığını söyledi:

'22 yıl sonra ülkeme döndüm. Tabii çok sevinçliyim. Ancak bir sürü arkadaşımı, annemi, dostumu da kaybettim. Onun için pek sevinçli değilim. Ama mutluyum. Türkiye'de güzel şeyler olacak, Türkiye'de barış olacak. Bunun çaresi yok.'

Bucak, 'Barış sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna yanıt olarak 'Biraz dalgalı gidiyor. Hem bu süreç içinde iyi şeyler olabilir hem de kötü şeyler olabilir. Adım atılmıyor. Tamam Kürt halkının, Kürt kimliğinin inkarı ortadan kalktı ama öbür taraftan bir kültür kolonyalizmi var. Bunların hallolması lazım ama umutluyum' diye konuştu.

'Onların topraklarını öpeceğim'

Serhat Bucak, gazetecilerin 'Türkiye'ye karşı en büyük özleminiz nedir' sorusu üzerine, 'Benim kardeşlerimin hiçbirisi yok, hepsinin mezarlarını ziyaret edeceğim. Onların topraklarını öpeceğim. Annemin mezarını ziyaret edeceğim. Annem 2004 yılında vefat etti. Annem hep diyordu ki: 'Evladım beni sen mezara indireceksin.' Maalesef bu rejim annemi mezara indirmeme bile müsaade etmedi' dedi.

Şerafettin Kaya da 'Memleketimi çok özledim. Ülkeme geldim, halkımla kaynaşacağım. Diyarbakır'ı ziyaret edeceğim, Muş'a, Tatvan'a gideceğim. Özlemimi böyle gidereceğim' ifadesini kullandı.

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Bucak ve Kaya'nın partilerinin salı günkü Meclis grup toplantısına katılacağını bildirdi.

Bucak ve Kaya gibi 'tutuklanmama güvencesi' verilen kapatılan DEP'in eski Genel Başkanı Yaşar Kaya da 21 yıl sonra Türkiye'ye dönmüştü.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/bucak-v...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0