Borsa İstanbul'da Hisse Geri Alımlarında Dikkat Çeken Detaylar
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlere güne başlayan Türkiye'de Borsa İstanbul günün ilk şokuyla işlemlere başlamıştı. Ertesi gün ise işlemlerin başlaması tartışmalara neden oluşmuştu ki piyasa kendi dinamikleri içinde kendi önlemini almış 2 kez devre kesmişti. 7 Şubat günün BİST 100 endeksi çöküş denilebilecek bir kayıpla günü tamamladı. Yıkımın boyutunun anlaşıldığı bugünlerde işlemlerdeki eşitsizlik de öne çıkmıştı ancak üst kurumlar sessizliğini koruyordu. 8 Şubat Çarşamba BİST'te işlemler yeniden başlarken hem isyan hem de panik satışlar başlamıştı. Açılışın hemen ardından kısa sürede yeniden devre kesiciler tetiklendi. Yöneticiler artık karar vermişti; 2. devre kesiciden sonra işlemler durduruldu ve o gün için geçerli iptal planı devreye girdi. 15 Şubat'ta yeniden işleme açılan Borsa İstanbul'da birçok önlem eşliğinde başlayan alım satımlarda şirketler de geri alımlara başlamıştı.3 günlük geri alımlar ne durumda bakalım.
Deprem felaketi sonrası yatırımcıların zararlarının önüne geçmek amacıyla başlatılan geri alım programlarında, ilk iki gün alımların hızlı ve yoğun olması nedeniyle sınırlı kalan alış miktarları üçüncü günde hızlandı.
Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) olan Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta hızla alıma geçerken, İş Bankası, Ereğli Demir-Çelik, Akbank ve Yapı Kredi Bankası'na işlemler henüz başlamadı.
Geri alımlar için açıklanan fon tutarı 24 milyar TL olurken, henüz kullanılan miktar 358 milyon TL oldu.
Şirketlerin açıkladığı miktar da öne çıkarken, miktar ve tutar arasında farklara da önemli görülüyor.
Geri alıma başlamayan ancak açıklama yapan 33 şirket ise endeks üzerinde etkili olmalarıyla dikkat çekiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın